Srbija i Balkan

Brnabić Zelenoviću: Borićemo se da ne uvodimo sankcije Rusiji

Mandatarka je izjavila da uvođenje sankcija nije u skladu sa principijelnom politikom vlade
Brnabić Zelenoviću: Borićemo se da ne uvodimo sankcije Rusiji© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Na optužbe šefa poslaničke grupe "Moramo – Zajedno" Nebojše Zelenovića da se u Srbiji vodi "politika skrivanja pod kamen", i zamerke na to što nisu uvedene sankcije Rusiji, mandatarka Ana Brnabić je odgovorila da će vlada nastaviti da se bori da ne uvodi sankcije jer je to, kako kaže, principijelna politika koju vodi.

Kako je naveo Zelenović na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravljalo o novoj vladi, vlada je ta koja jedina ima mandat da odluči da li će Srbija ići prema Zapadu, kao i da donese odluku da li će se uvesti sankcije Rusiji.

Zanimljivo mu je, kaže, kako će o sankcijama Rusiji glasati kandidati za ministre poput Tomislava Žigmanova i Tanje Miščević, kao i šta će na to reći Ivica Dačić ili Đorđe Milićević.

"To je vrlo važno pitanje i od tog pitanja zavisi naša budućnost", kazao je Zelenović.

Kada je reč o sankcijama, kako kaže Brnabić, da je po Zelenoviću, one su davno uvedene.

"Ako nisu, vi ste već tri puta rekli da ćemo uvesti. Ako kažete da nisu, dugujete izvinjenje. Izgubili ste kredibilitet po tom pitanju", naglasila je Ana Brnabić.

Ukazala je na to da je Zelenović govorio i pre izbora da treba uvesti sankcije Rusiji, a da su neki njegovi koalicioni partneri tada govorili da ne treba, pa su posle izbora promenili stav i rekli da je vreme već izgubljeno i da treba požuriti sa uvođenjem.

Podsećajući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dosta pričao o tome, Brnabić kaže da je građanima jasno da će se vlada i država boriti kao što se bore već sedam, osam meseci, da ne uvode sankcije Rusiji.

"Naš stav je da ćemo se boriti koliko god možemo da ne uvedemo sankcije Rusiji jer je to u skladu sa našom principijelnom politikom. Nadam se da ćemo izgurati", poručila je mandatarka.

Podsećamo, Vučić je na sastanku sa ruskim ambasadorom u ponedeljak rekao da Srbija neće uvoditi sankcije, da ostaju na snazi zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost s početka godine, te da nikome nije obećano da će nova Vlada Srbije po formiranju uvesti sankcije Moskvi.

image