Srbija i Balkan

NATO tvrdi: Vojna neutralnost Srbije ne sprečava saradnju

Zapadni Balkan smatramo regionom od strateškog značaja, ključnim za mir i stabilnost u Evropi, rekao je predsedavajući Vojnog komiteta NATO
NATO tvrdi: Vojna neutralnost Srbije ne sprečava saradnjuwww.globallookpress.com © © Zheng Huansong

Poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije, trajno smo posvećeni misiji KFOR-a na Kosovu i Metohiji, a Zapadni Balkan smatramo regionom od strateškog značaja, ključnim za mir i stabilnost u Evropi, rekao je pred predstojeću prvu posetu Beogradu predsedavajući Vojnog komiteta NATO u Briselu admiral Rob Bauer.

On je u razgovoru za portal Saveta za strateške politike istakao da NATO i Srbija tokom prethodnih 16 godina kontinuirano razvijaju blisko i obostrano korisno partnerstvo.

"NATO u potpunosti poštuje proklamovanu politiku vojne neutralnosti Srbije. Čvrsto podržavamo suvereno pravo svake zemlje da bira sopstveni put, bez veta ili mešanja trećih strana. Neutralnost nas ne sprečava da radimo zajedno na oblastima koje obe strane smatraju korisnim", rekao je Bauer.

Ističući značaj NATO vojne kancelarije u Beogradu, koja se nalazi u zgradi srpskog Ministarstva odbrane, kao ključne spone za kontakt dve strane, Bauer je izdvojio nekoliko primera saradnje alijanse i Srbije od oblasti terorizma, energetske bezbednosti, uništavanja zastarelog naoružanja do pomoći NATO-a u reformi srpskih bezbednosnih snaga i institucija.

Dodaje da se Srbija ohrabruje da sarađuje sa NATO centrima za sajber odbranu i za odgovor na takve napade.

Bauer je govorio i o misiji KFOR-a u kontekstu pregovora Beograda i Prištine.

"Nekoliko članica NATO-a je najavilo da će povećati nivo podrške misiji KFOR. To je jasan znak naše trajne posvećenosti. U slučaju da dođe do ugrožavanja bezbednosti, KFOR je spreman da interveniše u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", uverava Bauer.

Inače, "Frankfurter algemajne cajtung" objavio je nedavno da NATO članice učestvuju u formiranju vojske tzv. Kosova u bazi Bondstil kod Uroševca.

Admiral Bauer konstatovao je da se ponavljaju tenzije u regionu Zapadnog Balkana, između ostalog na Kosovu i Metohiji i BiH, dodajući da postoji agresivnija retorika, zastoj u reformama i mešanje spoljnih aktera sa ciljem podrivanja napretka.

"U Bosni i Hercegovini, NATO nastavlja da pruža podršku operaciji Altea pod okriljem EU. Na Kosovu se nalazi oko 4.000 vojnika NATO-a u misiji KFOR sa mandatom Ujedinjenih nacija", podsetio je Bauer na vidljivo prisustvo "posvećenosti alijanse ovom regionu".

On je govorio i o novom strateškom konceptu NATO-a u kojem su novine isticanje da "Rusija predstavlja najznačajniju neposrednu pretnju po našu bezbednost i po mir i stabilnost u evroatlantskoj oblasti", ali i da je "politika prinude Kine" u sukobu sa NATO interesima, vrednostima i bezbednošću.

"Brutalna agresija Rusije protiv Ukrajine je razbila mir u Evropi. NATO nije direktno uključen u ovaj rat, ali izražava potpunu solidarnost sa vladom, oružanim snagama i narodom Ukrajine u herojskoj odbrani njihove zemlje. Članice NATO-a im pružaju napredne sisteme, među kojima su artiljerija, protivvazdušna odbrana i oklopna vozila. Možemo videti sve to i na terenu", rekao je Bauer.

Podsećajući da je na junskom samitu u Madridu postignut dogovor o Sveobuhvatnom paketu pomoći Ukrajini, vrednom više stotina miliona evra, Bauer je rekao da će uskoro u okviru ovog paketa Kijevu biti dostavljena oprema za borbu protiv bespilotnih letelica i stotine ometača.

"U narednom periodu takođe ćemo pomoći Ukrajini da pređe sa opreme iz sovjetske ere na modernu NATO opremu, unapredi dalje jačanje svoje odbrambene i bezbednosne institucije", istakao je Bauer, uz opasku koja je postala gotovo obavezna u izjavama zapadnih zvaničnika da će podržavati Ukrajinu "dokle god to bude bilo potrebno".

Admiral je rekao i da će, dok god postoji nuklearno naoružanje, NATO ostati nuklearni savez, ističući da je svrha nuklearnog odvraćanja NATO-a očuvanje mira, a ne provociranje sukoba.

"Nesmotrena nuklearna retorika predsednika Putina je opasna i neodgovorna. Bilo kakva upotreba nuklearnog naoružanja bi suštinski promenila prirodu konflikta i imala drastične posledice. Nećemo našim protivnicima dati privilegiju da znaju kakva bi tačno bila naša reakcija u slučaju upotrebe nuklearnog naoružanja. Ali Rusija zna da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da se on nikad ne sme započeti", istakao je Bauer.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta je poručio da Srbija ne treba da uđe u NATO, pošto ima svoju vojsku koja čuva zemlju i nebo.

Članstvu Srbije u NATO protivi se 79 posto građana a 64 posto njih ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse za bombardovanje 1999. godine, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja Srbije koje je povodom 20. godišnjice NATO agresije sproveo Institut za evropske poslove.

Anketa je pokazala i da ulazak Srbije u NATO podržava svega oko 10 posto građana.

image