Srbija i Balkan

Ministar odbrane Velike Britanije: Produžen mandat britanskom kontigentu Kfora

Britanski ministar nije propustio priliku da spomene "suvrenenitet" lažne države nakon sastanka sa liderima iz Prištine
Ministar odbrane Velike Britanije: Produžen mandat britanskom kontigentu KforaGetty © Leon Neal

Vojnicima Ujedinjenog Kraljevstva koji deluju u okviru Misije Kfor produžen je mandat za još tri godine, saopštio je ministar Oružanih snaga Velike Britanije Džejms Hipi, prenosi prištinska "Koha".

Hipi je ovo rekao nakon sastanka sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a nije propustio priliku da spomene i prištinski "suvrenenitet".

"Velika Britanija će nastaviti svoje prisustvo u Kforu još tri godine. To je znak koliko smo posvećeni vašoj bezbednosti, vašem suverenitetu i vašoj slobodi. Nastavićemo da radimo sa vama na rešavanju bezbednosnih izazova koji postoje i da obezbedimo da i dalje budete slobodni i bezbedni unutar svojih granica", rekao je Hipi.

Vjosa Osmani je na Tviteru poručila da je imala zadovoljstvo da pozdravi Hipija, što ne čudi, budući da je zemlja iz koje dolazi jedna od glavnih promotera "kosovske nezavisnosti".

"Zajedno smo potvrdili odlučnost da gradimo odličnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti i da nastavimo sa naporima da obezbedimo trajni mir i stabilnost širom našeg kontinenta", naglasila je Osmani.

O tome koliko se britanska vlast trudi da pomogne "kosovsku nezavisnost" govori i sastanak Hipija sa ministrom odbrane privremenih prištinskih institucija. 

Bliska saradnja lažne države i Velike Britanije

Ministar odbrane Armend Mehaj poručio je danas u razgovoru sa ministrom Oružanih snaga Velike Britanije Džejmsom Hipijem, da su Kosovske bezbednosne snage spremne da pruže pomoć Ukrajini, posebno u obezbeđivanju obuke za ukrajinske snage, prenosi portal "Reporteri".

"Ministar Mehaj je izrazio spremnost da KBS pruži pomoć Ukrajini, posebno u obezbeđivanju obuke za ukrajinske snage, na čemu mu se britanski ministar zahvalio", navodi se u saopštenju

Mehaj je upoznao britanskog ministra sa napretkom KBS u sprovođenju "Sveobuhvatnog plana tranzicije" i istakao posvećenost bliskoj saradnji sa partnerskim zemljama, u cilju podizanja profesionalnih i operativnih kapaciteta, navodi se u saopštenju Ministarstvu odbrane.

Zahvalio je Velikoj Britaniji, a posebno Ministarstvu odbrane na podršci tzv.  Kosovu na putu ka članstvu u Ujedinjenim nacijama, NATO i drugim međunarodnim organizacijama.

Na sastanku je bilo reči o uspešnoj realizaciji misije KBS sa britanskim snagama na Folklandskim ostrvima, čiji je cilj bilo povećanje operativnih kapaciteta kosovskih sa snagama partnerskih zemalja, koje će ubuduće služiti u mirovnim misijama.

Tema razgovora bila ja i obuka i obrazovanje vojnika KBS u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Mehaj se zahvalio na dosadašnjoj podršci u obrazovanju vojnog osoblja i istakao potrebu daljeg školovanja pripadnika KBS u akademijama odbane u Velikoj Britaniju.

Takođe, Mehaj i Hipi su razgovarali i o ulaganjima u odbrambenu industriju i nabavku vojne opreme, koje se odvijaju međudržavnim sporazumima, po standardima NATO i u skladu sa "Sveobuhvatnim planom tranzicije".

Hipi izrazio je zadovoljstvo napretkom Ministarstva odbrane i Kosovskih bezbednosnih snaga i istakao da će Velika Britanija nastaviti da snažno podržava tzv. Kosovo na putu evroatlantskih integracija.

Mehaj je Hipiju zahvalio na poseti i čestitao delegaciji Velike Britanije krunisanje kralja Čarlsa Trećeg.

Sastanku su prisustvovali zamenik komandanta KBS general-major Enver Čikaći i britanski izaslanik u Prištini Nikolas Abot.

image