Srbija i Balkan

Salkić: Šmit ima obavezu da ukloni Dodika sa političke scene

Potpredsednik Republike Srpske optužio srpskog člana predsedništva da ruši Bosnu i Hercegovinu
Salkić: Šmit ima obavezu da ukloni Dodika sa političke sceneNone © Unsplash/Đorđe Pandurević

Potpredsednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da visoki predstavnik Kristijan Šmit ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i sprovođenje mirovnog sporazuma.

Komentarišući jučerašnji skup u Banjaluci i izjave srpskog člana predsedništva Milorada Dodika Salkić je naglasio da je obaveza visokog predstavnika da zaštiti Dejstonski mirovni sporazum.

"Visoki predstavnik ima obavezu i mehanizme da ukloni sa političke scene sve one koji ugrožavaju mir i provođenje mirovnog sporazuma. Pozivi Milorada Dodika na podelu Bosne i Hercegovine predstavljaju otvoreno i direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu. Dodik je svojim istupom, uz podršku stranačkih i koalicionih partnera, potvrdio da nastavlja separatističku politiku na temeljima negiranja države Bosne i Hercegovine, veličanju onih koji su počinili genocid i druge teške ratne zločine u BiH", kazao je Salkić.

Visoki predstavnik je ovim porukama direktno pozvan da reaguje i zaustavi ovakvo ponašanje, ukoliko se uopšte oseća visokim predstavnikom za ovaj entitet, izjavio je Salkić.

"Ove poruke Milorada Dodika obavezuju na potpunu političku mobilizaciju probosanskih političkih snaga radi rešavanja statusnih prava Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu. U toj borbi niko ne bi smeo biti po strani i gledati uskostranačke interese, već svi zajedno trebamo i moramo iskoristiti sva demokratska i politička sredstva da dođemo do naših prava u ovom entitetu", dodaje Salkić.

On je pozvao na jedinstvo "u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, dostojanstva i prava ovih koji su se vratili nakon progona i genocida da žive ovde i nastave da se bore za svoja ognjišta, prava i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu."

Milorad Dodik je na jučerašnjem mitingu u Banjaluci, na kom je po navodima medija u Republici Srpskoj učestvovalo oko pedeset hiljada ljudi, izjavio da će RS otići iz BiH, ako se BiH ne vrati u ustavne okvire. On je rekao i da mnogi u međunarodnoj zajednici žele da Republika Srpska nestane.

Dodik je pobedio kandidata opozicije Jelenu Trivić na izborima za predsednika Republike Srpske održanim 2. oktobra. Opozicione partije u RS osporile su rezultata ovih izbora.

image