Polaganje zakletvi na severu KiM: Umesto u zgradama srpskih opština, zaklinju se u albanskim selima

Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, polaganje zakletvi dočekuju okićeni bezbrojnim srpskim zastavama koje su istaknute i na ulicama, ispred zgrada opština, po terasama, kapijama kuća...

Trojica albanskih gradonačelnika srpskih opština na severu KiM izabranih sa ukupno nekoliko stotina glasova na vanrednim lokalnim izborima 23 aprila koje su Srbi bojkotovali položiće danas zakletve u albanskim selima u okolini Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

Iako je juče prvobitno najavljeno da će Iljir Peci koji je za gradonačelnika Zvečana izabran sa 114 glasova zakletvu položiti u kuli Ise Boljetinca u selu Boljetin na oko sedam – osam kilometara od centra Zvečana, kasnije tokom dana prištinski mediji javili su da će se ceremonija ipak održati u osnovnoj školi "Isa Boljetinac" u ovom selu.

Škola je nedaleko od memorijalnog centra koji je posvećen Boljetincu, u istoriji zapamćenom kao vođi kačaka, "albanskom borcu za nezavisnost" i "vodećoj ličnosti albanskog gerilskog otpora Turskoj, Srbiji i Crnoj Gori".

Što se tiče opštine Zubin Potok, novi gradonačelnik Izmir Zećiri koji je na izborima 23 aprila osvojio 196 glasova, zakletvu će položiti danas u albanskom selu Čabra, na oko pet – šest kilometara od centra.

U ovom selu krajem prošle godine održana je i konstitutivna sednica novog saziva SO Zubin Potok u kojoj su vlast preuzeli albanski odbornici pošto su se Srbi početkom novembra povukli iz kosovskih institucija.

Selo Čabra poznato je po tragediji iz marta 2004. godine kada su se u Ibru u ataru sela utopila trojica albanskih dečaka.

Albanski mediji optužili su tada Srbe za ovu tragediju a sve je bilo okidač za martovski pogrom kada je 17. i 18. marta 2004. godine širom "Kosova" u sukobima ubijeno više ljudi, hiljadu srpskih kuća zapaljeno, oko 4.000 Srba proterano, a zapaljeno, oskrnavljeno i uništeno 35 crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

Novi gradonačelnik Leposavića, Ljuljzim Hetemi koji je na izborima u ovoj opštini pobedio sa 100 glasova, zakletvu će položiti u osnovnij školi "Kadri Bistrica" u selu Šaljska Bistrica koje se nalazi sa leve strane puta Leposavić – Kosovska Mitrovica.

U ovom selu podignuta je velika baza kosovske specijalne policije.

Erden Atić, novi gradonačelnik Severne Mitrovice zakletvu je položio u zgradi skupštine ove opštine u Bošnjačkoj mahali u petak 19. maja.

Zgradu je tokom polaganja zakletve obezbeđivala Kosovska policija a ceremonija je protekla bez incidenata. Na zgradi SO bila je istaknuta zastava tzv. Kosova.

Atić je u međuvremenu već postavio direktore nekih javnih preduzeća u opštini, među kojima su jedan Srbin, po jedna Bošnjakinja i Turkinja i po jedan Egipćanin i Albanac.

Ono što posle najavljenih polaganja zakletvi albanskih gradonačelnika srpskih opština na severu KiM ostaje otvoreno pitanje, jeste da li će i kada novi gradonačelnici Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića pokušati da uđu u zgrade opština, odnosno, gde će biti sedište novih gradonačelnika.

Zgrada SO u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici podignuta je sredstvima Prištine, dok su zgrade SO u ove tri opštine građene sredstvima Vlade Srbije.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer ranije je izjavio da "Sjedinjene Američke Države ne smatraju dobrom ideju da se silom uđe u opštinske zgrade na severu KiM".

Zemlje Kvinte poručile su da "ne bi trebalo da postoje akcije ili inicijative – uključujući novoizabrane gradonačelnike i skupštine opština – koje ne služe građanima ili koje mogu povećati tenzije".

"To uključuje vršenje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti, jer nije potrebno da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama. Sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile ili radnji koje podstiču tenzije ili sukobe", navedeno je u saopštenju Kvinte.

Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, polaganje zakletvi dočekuju okićeni bezbrojnim srpskim zastavama koje su istaknute i na ulicama, ispred zgrada opština, po terasama, kapijama kuća...

Na vanrednim lokalnim izborima na severu KiM koji su pre mesec dana održani uglavnom u kontejnerima postavljenim pored puta i koje su Srbi bojkotovali od oko 40.000 upisanih birača glasalo je njih 1.567, među njima i u sve četiri opštine ukupno 13 Srba.