Srbija i Balkan

Američka ambasada u Sarajevu: Pretnja za RS je Dodik, ne Zapad i SAD

SAD su u kontranapadu optužile predsednika Republike Srpske da podriva Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum
Američka ambasada u Sarajevu: Pretnja za RS je Dodik, ne Zapad i SAD© Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH ocenila je kao apsurdne i zlonamerne najnovije izjave predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji je tokom posete Rusiji, 23. maja, rekao da ta ambasada neće određivati šta je interes RS, kao i da je Srpska izložena raznim zahtevima o rušenju Dejtonskog sporazuma.

Dodik je optužio Ambasadu SAD u Sarajevu i ambasadora Majkla Marfija da rade na uništenju RS, što su oni odbacili istakavši da "Sjedinjene Države i Zapad ne predstavljaju pretnju ni Republici Srpskoj ni težnjama njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost".

"Te pretnje dolaze od Milorada Dodika i onih u vlasti Republike Srpske koji teže da oduzmu osnovna prava i slobode stanovnicima ovog entiteta, bogateći se umesto da rade na prosperitetu onih za koje tvrde da ih predstavljaju, podrivajući državu Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum, te dajući destabilizujuća, iluzorna i opasna obećanja o nezavisnosti Republike Srpske", saopštili su iz Ambasade na Tviteru.

Dodali su i da su SAD bile i jesu prijatelj i partner svih građana BiH.

"Naša politika ovde je jasna i direktna i takva je već 28 godina: Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, kao i njenu integraciju u evroatlantske institucije", stoji u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Povodom posete predsednika RS Moskvi prethodno se oglasio Stejt department ocenjujući da je Dodikova odluka da odlikuje ruskog lidera Vladimira Putina – kratkovid potez koji ne služi interesima građana Republike Srpske.

"Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani Bosne i Hercegovine žele, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Stoga, smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim", izjavio je portparol Stejt department za "Glas Amerike".

image