Milatović ne napušta stranku: Neću učestvovati na parlamentarnim izborima

Jedan od lidera Pokreta Evropa sad odbio je da napusti pokret čiji je jedan od osnivača uz Milojka Spajića, koji će biti nosilac liste na izborima

Novi predsednik Crne Gore i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović objavio je da je odlučio da ne učestvuje u predstojećoj kampanji za vanredne parlamentarne izbore koji su zakazani za 11. jun.

Milatović je odbio da napusti pokret čiji je jedan od osnivača uz Milojka Spajića, koji će biti nosilac liste na izborima.

Prethodnih dana održano je više stranačkih sastanaka, a crnogorski mediji su izveštavali da ih je Milatović napuštao pre kraja, što su mnogi protumačili kao nesuglasice u stranci koja ima najviše šansi za pobedu na predstojećim izborima.

Novi predsednik Crne Gore stavio je tačku na te priče poslavši pismo medijima u kojem je naveo da na novoj funkciji ima odgovornost da predstavlja sve građane, pa zato neće učestvovati u kampanji.

Milatović je poslao poziv na sastanak svim predstavnicima političkih subjekata, koji učestvuju na izborima 29. maja u Vili Gorica, sa ciljem da pokrene međustranački dijalog.

"Cilj ovog sastanka je i unapređenje političkog ambijenta u kom se održavaju izbori i jačanje poverenja u izborni proces. Pored toga, sa sastanka će biti poslata snažna poruka opredeljenosti svih izbornih lista da, promovisanjem različitih programskih ponuda i realizovanjem fer kampanje, daju puni doprinos daljem demokratskom sazrevanju crnogorskog društva", kaže Milatović u pismu.

Kako napominje, smatra da građani Crne Gore zaslužuju taj čin zrelosti političkih lidera i odlučnosti da kroz dijalog i fer političke odnose demonstriraju jedan novi vid političke kulture i demokratski kapacitet, pa da i na taj način pošalju dobru poruku građanima Crne Gore i međunarodnim partnerima.

"Crnogorsko društvo pokazuje spremnost za kreiranjem ambijenta u kom dijalog neće biti izuzetak, već pravilo. Ohrabren ovim impulsima, želim sa pozicije predsednika Crne Gore da pošaljem jasnu poruku da javni interes jeste moj prioritet, te da će sve moje aktivnosti biti usmerene na unapređenje crnogorskog društva i imidža Crne Gore u međunarodnoj zajednici", smatra Milatović.

Dodaje da je svestan da se stabilan politički sistem gradi samo zajedničkim snagama svih dobronamernih subjekata, te da očekuje da će njegov poziv razumeti kao prvi korak na ovom putu.