Vučević u Valjevu: Kandidati za prijem u specijalne jedinice položili zakletvu

Zakletvu su položili kandidati za prijem u 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" koji nisu odslužili vojni rok sa oružjem

Ministar odbrane Miloš Vučević čestitao je polaganje zakletve kandidatima za prijem u specijalne jedinice po Projektu 5.000, u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, i poručio da nikada do sada u ovom gradu nije bilo okupljeno toliko mladih sposobnih za službu u jedinicama Vojske Srbije koje zahtevaju najviši nivo psihofizičke pripremljenosti i motivisanosti za izvršavanje vojnih zadataka.

Zakletvu su položili kandidati za prijem u 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" koji nisu odslužili vojni rok sa oružjem.

"Današnja svečanost biće upisana u istoriju, jer započinje ostvarivanje projekta kojim će specijalne snage Vojske Srbije porasti na broj od 5.000 pripadnika. Značaj tog projekta za bezbednost Republike Srbije u celini, ali i za svakog njenog građanina je izuzetan", istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, odgovor na savremene izazove i pretnje bezbednosti zahteva značajna ulaganja u naoružanje i vojnu opremu, kao i vrhunski obučene i hrabre vojnike, a posebno zahteva vrhunske specijalne jedinice, što je sledeće težište rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

"Odlukom vrhovnog komandanta Vojske Srbije predsednika Republike Aleksandra Vučića na ovaj način realizujemo formiranje udarne sile naše vojske, elitnih jedinica, najbolje obučenih i najbolje opremljenih. Budući pripadnici specijalnih jedinica, nikada ne zaboravite da stupate u ono što zaista s pravom zovemo najsnažniji, najelitniji deo Vojske Srbije, u jedinice koje su ovenčane slavom, pobedama, ali i velikim brojem stradalih junaka za slobodu naše otadžbine", poručio je ministar Vučević.

Ministar odbrane naglasio je da s poštovanjem i ponosom staje pred stroj izabranih mladih rodoljuba, rešenih da svoju snagu i sposobnost, snažnu volju i čvrstinu karaktera kao profesionalni vojnici stave na raspolaganje Vojsci Srbije i otadžbini.

Podsetio je i na dugu i slavnu istoriju specijalnih jedinica srpske vojske, i poručio kandidatima da budu dostojni tradicije i predaka, imena i uniforme srpskog vojnika.

"Budite ponosni na status pripadnika specijalnih jedinica. Budite to što jeste i čuvajte Srbiju. U vas gledaju naši nebeski junaci, ali i naša buduća pokolenja. U ovom ste stroju, jer ste izabrani po svojim karakteristikama da se možete svrstati u savremene srpske vitezove", rekao je Vučević.

"Srbija će znati da pamti i poštuje svoje najbolje sinove i kćeri. I to je danas naša zakletva vama. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija", zaključio je srpski ministar odbrane.

Kandidati su uspešno savladali osnovnu vojnu obuku i posle položene zakletve biće upućeni na selektivnu obuku koja se sastoji iz više eliminacionih faza. Najuspešniji kandidati dobiće priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu na određeno vreme u trajanju od šest meseci uz mogućnost produžetka ugovora o radu na period do tri godine i njegovog kasnijeg obnavljanja.