Sastali se Rama i Grenel: Optužbe protiv Tačija su lažne

Mora da se učini više da se Hašim Tači oslobodi iz Haga, poručio je bivši američki zvaničnik Ričard Grenel

Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog "Kosova" i Srbije Ričard Grenel sastao se sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a tom prilikom razgovarali su i o oslobađanju bivšeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija.

"Ručao sam sa premijerom Edijem Ramom iz Albanije, koja je naš veliki saveznik u NATO-u i složili smo se da mora da se učini više da se Hašim Tači oslobodi posle tri godine zatvora u Hagu. Optužbe protiv njega su lažne i svedoci kažu da ih je izmanipulisao Džek Smit", napisao je Grenel u objavi na Tviteru.

U govoru održanom na nedavnom samitu Saveta Evrope u Rejkjaviku, Rama je branio vođu terorističke OVK Hašima Tačija i tražio da Parlamentarna Skupština SE povuče izveštaj koji je 2011. godine načinio Dik Marti, a u kojem je potvrđeno da su Albanija i kosovski Albanci sarađivali u trgovini organima. 

"Ne mogu da ostanem miran na ovom samitu jer je nepravda prema OVK i njenom bivšem vođi Hašimu Tačiju počela upravo ovde, pod zlonamernim uticajem njenog bivšeg člana u to vreme, Ruske Federacije", istakao je albanski premijer. 

Albanska delegacija u SE zahteva da se pripremi novi izveštaj, kako bi se poništili efekti izveštaja Dika Martija, jer je upravo taj dokument osnova za izvođenje pred Specijalizovana veća u Hagu bivših čelnika tzv. OVK. 

Oni navode da su sve tvrdnje Dika Martija u izveštaju nepotkrepljene i da nisu zasnovane na dokazima i činjenicama i predlažu "Rezoluciju o neosnovanosti tvrdnji za ilegalnu trgovinu ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji".

Ni bivšeg američkom izaslaniku Grenelu ovo nije prvi put da podržava bivšeg vođu OVK. 

Početkom aprila je podržao skup u Prištini "Marš za pravdu", održan u znak solidarnosti sa bivšim liderima tzv. OVK i poručio da bi SAD trebalo da pozivaju na oslobađanje Tačija.