SAD i Ukrajina kritikovale Vulinov odlazak u Moskvu, PS: Srbija ne razgovara jezikom pretnji i ucena

Ambasade Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu ponovo su prešle liniju diplomatskog bontona i uputile kritike zbog učešća direktora BIA na konferenciji

Nakon završetka Međunarodne bezbednosne konferencije u Moskvi, ambasade Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu uputile su kritike zbog učešća direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina na skupu.

Predsednik Gradskog odbora "Pokreta socijalista" Beograd Vladimir Ilić oglasio se tim povodom i rekao da Vulina neće zaplašiti pretnje moćnih i velikih ambasada.

"Srbija je suverena, slobodna i nezavisna zemlja koja ne razgovara jezikom pretnji i ucena. Srbija je slobodna zemlja koja na svom čelu ima poslednjeg slobodnog predsednika u Evropi Aleksandra Vučića, koji svoje odluke donosi samostalno i zahvaljujući kome Srbija nije uvela sankcije svojim vekovnim prijateljima Ruskoj Federaciji, uprkos mnogobrojnim pritiscima", rekao je Ilić odgovarajući američkom ambasadoru Kristofu Hilu.

Ilić je, kako je preneto u saopštenju Pokreta Socijalista, ocenio da je "šteta što gospodin ambasador Hil nije za sve ovo vreme koje boravi u Srbiji, uvideo i shvatio koliko srpski narod ceni slobodu, koliko država Srbija vodi računa o svojoj nezavisnosti i drži do svoje slobode".

"Jer da jeste, nikada ne bi bio bezobrazno nepristojan i nikada mu ne bi palo na pamet da se meša u unutrašnja pitanja Srbije i drži slovo o tome gde direktor BIA sme, a gde ne sme da boravi i sa kim sme, a sa kim ne sme da se sastane", rekao je Ilić.

On je dodao da se Aleksandar Vulin bori da njegov narod bude bezbedan i siguran, i da ga "neće zaplašiti pretnje moćnih i velikih ambasada, znamo da će nastaviti da se bori za Srbiju i za sve Srbe".

"Mi iz Pokreta socijalista smo ponosni na svog osnivača i podržavamo aktivnosti koje su usmerene ka saradnji Srbije sa svim slobodnim zemljama sveta", prenosi se u saopštenju.

Ambasador SAD Kristofer Hil, ranije je danas u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveo da "ne bi trebalo iko da daje legitimitet ruskoj akciji tako što će sarađivati sa Kremljom kao da je sve u redu".

"Agresija Rusije protiv njenog mirnog suseda, Ukrajine, je nezakonita i nerazumna. Vladimir Putin je započeo ovaj brutalni rat. On može i treba odmah da ga prekine i zaustavi smrt i razaranja koja njegov rat čini", naveo je Hil.

Vulinovu posetu Moskvi komentarisao je i američki senator Kris Marfi koji je u poseti Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Rusija ovih dana traži prijatelje i za srpske građane bi bilo dobro da se Srbija uskladi sa sankcijama prema Rusiji i da i sada bude uz Evropsku uniju po tom pitanju. Ne mislim da je konstruktivno za bilo koju naciju da pruža političku i moralnu podršku režimu (predsednika Rusije) Vladimira Putina", prokomentarisao je.

Zvanična informacija o Vulinovom učešću na konferenciji u Moskvi nije objavljena na sajtovima zvaničnih institucija u Srbiji.

U Pokretu socijalista, čiji je osnivač Vulin, za RSE su odgovorili da nisu upoznati sa njegovim aktivnostima kao direktora BIA, jer je on, kako navode, "neposredno pre imenovanja na mesto direktora BIA podneo ostavku na mesto predsednika Pokreta socijalista i zamrzao svoje članstvo u partiji".