Majke dece iz "Ribnikara": Uradili smo najgore moguće - podelili smo decu

Samo je trebalo dozvoliti deci da budu zajedno... Ako je to moguće jedino na livadi, onda na livadi. Zajedništvo i solidarnost treba da shvatamo na taj način dok god postoji i jedno dete koje neće da priđe ulici, a kamoli da uđe u školu, kaže majka jednog od učenika

Da je na početku, posle tragedije, svako dete upitano da li želi da od sutra ide sa svojim drugarima i nastavnicima u, recimo, Dečji kulturni centar, svako bi odgovorilo potvrdno, tako da bi se izbegla mučna prebrojavanja dece koja pohađaju i koja ne pohađaju nastavu u školi, kaže za "Politiku" Bojana Nedeljković, majka jednog od đaka škole "Vladislav Ribnikar" koji od dana tragedije ne ide u školu i zamenica predsednika Saveta roditelja.

"Taj voz smo propustili i uradili najgore moguće - podelili decu. Nadamo se novoj šansi i tome da ćemo se svi pribrati. Samo je trebalo dozvoliti deci da budu zajedno... Ako je to moguće jedino na livadi, onda na livadi. Zajedništvo i solidarnost treba da shvatamo na taj način, dok god postoji jedno dete koje neće da priđe ulici, a kamoli da uđe u školu", istakla je Nedeljković.

Mnoge ustanove kulture čiji je osnivač Grad Beograd ponudile su da budu domaćini učenicima i nastavnicima vračarske škole, a namera je da se i deci koja nisu spremna da se vrate na poprište zločina omogući da borave sa vršnjacima, na časovima drugačijim od uobičajene nastave, gde će moći da razgovaraju sa drugarima i nastavnicima o životnim i školskim lekcijama. 

Na roditeljima je da izaberu šta je od ponuđenog prihvatljivo da bi Ministarstvo prosvete, kako je najavljeno, danas pripremilo plan aktivnosti za sledeću sedmicu za učenike na različitim lokacijama. 

Utisak roditelja je da se njihov glas nedovoljno čuje i da se krizom ne rukovodi vešto, piše list. 

Nedeljković ističe da je "nedopustivo što su deca pre roditelja obaveštena da mogu da se vrate u školu sedam dana od masakra".

Gordana Gavrić, majka devojčice petog razreda ove škole, dodaje da na sednicama Saveta roditelja nikada nije sprovedena procedura glasanja o povratku dece u školu. 

"Bilo je reči o tome da deca treba da odluče da li će da idu u školu ili ne. Maloletna deca?! Roditelji snose odgovornost za svoju decu i imaju svest o uzrocima i posledicama. Potencira se podvojenost između roditelja, ali verujte da razdor ne postoji, jer svako od nas u ovoj muci želi najbolje za svu decu", poručuje Gavrić.

Ona navodi da obaveštenje roditeljima da deca mogu, a i ne moraju da se vrate u školu nije dobra odluka, jer "moramo da budemo solidarni, uz decu koja zbog stresa i ogromne patnje ne mogu da se vrate". 

Sedam zahteva roditelja 7-2 svi su podržali bez diskusije, podsećaju obe sagovornice "Politike". Kasnije je deo roditelja pokrenuo inicijativu da se momentalno obustavi nastava za sve đake "Ribnikara", ali odgovor nisu dobili.