Srbija i Balkan

Abazović: Izbori su optimalno rešenje

Premijer Crne Gore istakao je da se mora odrediti datum izbora i odlučiti da li su to zajednički parlamentarni i predsednički izbori
Abazović: Izbori su optimalno rešenje

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da bi bilo dobro da se novim izborima dobije nova konfiguracija parlamenta, prenose podgoričke "Vijesti".

Abazović je istakao da je neminovno da se mora doći do rešenja političke konfuzije koja vlada u Crnoj gori.

"Izbori su, čini mi se, optimalno rešenje. Imali smo lokalne izbore, imamo promenu konfiguracije političke scene. Potrebno je sve legitimisati kroz državni parlament. Nemam ništa protiv toga, mislim da je to dobro rešenje. Međutim, moramo da dogovorimo datum izbora, da li su to zajednički parlamentarni i predsednički izbori. Sasvim je logično da, unutar političkog spektra, vidimo šta je zapravo najbolje rešenje", rekao je Abazović novinarima.

On je ocenio da se atmosfera u Crnoj Gori promenila nakon lokalnih izbora koji su održani u nedelju i da su "splasnule tenzije".

Spomen-ploča u Morinju: Tabla da, obeležje da, ali u skladu sa zakonom"

Premijer Crne Gore je odgovorio na pitanje novinara da li će Vlada Crne Gore dati odobrenje Ministarstvu odbrane da se ukloni spomen-ploča u Morinju.

"Imamo opciju da sprovedemo zakonsku proceduru i tako legitimišemo tablu. Naravno, tu će biti i reči o tekstu koji nije potpuno odgovarajući. Situacija je takva, kao da nam je nametnuo neko to da radimo, a da to nisu radile naše vlasti."

Abazović je dodao da obeležja koja imaju veze sa zločinima nisu stvar "dnevne politike".

"Spomen obeležja nisu stvar dnevne politike, već opomena budućim generacijama da se takve stvari nikada ne ponove. Videćemo kako da se postavimo oko mnogih stvari koje su vezane za Ministarstvo odbrane. Ponoviću svoj stav, tabla da, obeležje da, ali u skladu sa zakonom", poručio je premijer Crne Gore i najavio da će danas imati sastanak u Ministarstvu odbrane sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore.

Sporna spomen-ploča u Morinju postavljena je u znak sećanja na Hrvate stradale devedesetih godina, na inicijativu smenjenih crnogorskih ministara odbrane i spoljnih poslova i članova Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića i Ranka Krivokapića. Spomen-ploča je otkrivena 10. oktobra a toj svečanosti su pored dvojice crnogorskim ministara prisustvovali i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman i ministar hrvatskih branitelja Toma Medved.

Postavljanje spomen ploče nije obavljeno u skladu sa zakonskom procedurom i nije dobilo odobrenje vlade, ali ni Opštine Kotor. 

Zbog toga je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pokrenuo postupak smene dvojice ministara. Oni su smenjeni glasovima parlamentarne većine formirane nakon izbora 30. avgusta 2020. godine.

image