Sijarto: Danas smo bratski narod

Ministar spoljnih poslova Mađarske istakao da je Vučić postigao da, umesto neprijateljstva, sada imamo istorijsko prijateljstvo

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto obratio se okupljenim na "Skupu nade" na srpskom jeziku i istakao je da on predstavlja bratski narod i da je to realnost zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Čast mi je što sam ponovo pred vama u ovom divnom gradu. Predstavljam narod koji vas Srbe smatra bratskim", naglasio je Sijarto.

Dodao je da nije uvek bilo tako i da nas je naša zajednička istorija stavila pred mnoga iskušenja.

"Često smo jedni druge shvatali kao neprijatelje, danas se sve to promenilo. Danas smo bratski narodi, kome možemo da se zahvalimo na tome - predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću", rekao je Sijarto.

Ističe da je Vučić postigao da umesto neprijateljstva, sada imamo istorijsko prijateljstvo.

"Srbija se prema Mađarima u Vojvodini odnosi tako da može da zavidi ceo svet. Ako srpski tim igra protiv nekoga osim nas, uvek navijamo za Srbe", istakao je on.

Mađarski ministar kaže da se zajedno suočavamo sa napadima liberalnog mejnstrima.

"Zašto nas napadaju? Zato što se zalažemo za sebe, i svoje nacionalne interese. A sposobni smo za to jer imamo jake lidere. Napadaju nas jer želimo mir u Ukrajini, i ne doprinosimo eskalaciji. Napadaju nas jer smo privrženi porodičnim vrednostima, i zato što odbijamo da nam spolja diktiraju", naglasio je Sijarto.

On ističe da nam je zajedničko i to što u obe zemlje postoje političke snage koje služe strancima.

"I ne ustručavaju se da koriste i tragedije da ostvare korist za sebe. Takve stranke, koje služe stranim interesima, moraju biti poražene na izborima, a na sreću to se redovno dešava u obe zemlje. Ti napadi neće prestati ni u budućnosti. Napadaće nas jer ne mogu da prihvate da mi sledimo svoj nacionalni put, i da smo uspešni", istakao je ministar Mađarske koja se nedavno suprotstavila članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope.