Srbija i Balkan

Stoltenberg apelovao na Prištinu: Ne preduzimajte jednostrane korake

Generalni sekretar NATO je poručio da će NATO i Kfor nastaviti da obezbeđuju bezbedno i sigurno okruženje
Stoltenberg apelovao na Prištinu: Ne preduzimajte jednostrane korake© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Priština i Beograd moraju da se uključe u dijalog koji vodi EU, kao jedini put ka miru i normalizaciji. Priština mora da deeskalira i ne preduzima jednostrane, destabilizujuće korake", rekao je Stoltenberg.

On je poručio da će NATO i Kfor nastaviti da obezbeđuju bezbedno i sigurno okruženje.

Borelj je potvrdio da je saglasan sa  Stoltenbergom i da Priština mora da deeskalira situaciju.

"Razgovarao sam sa generalnim sekretarom Stoltenbergom o situaciji na severu Kosova. Složili smo se da Priština mora da deeskalira situaciju i da ne preduzima jednostrane, destabilizujuće korake. Zahvalni smo za kontinuiranu, dobru koordinaciju između Euleksa i Kfora u očuvanju bezbednog i sigurnog okruženja", istakao je Borelj na Tviteru.

Sa druge strane, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nakon reakcije SAD, Evropske unije i Kvinte, koje su osudile nasilne akcije policije na severu Kosova i Metohije, tvrdi da ima podršku međunarodne zajednice i da "posao ide dobro".

Podsetimo, na jučerašnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu odlučeno je da oružane snage Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti zbog "brutalne primene sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji".

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kazao je danas da će vojska biti na pozicijama da može da izvrši svaki zadatak koji se tiče bezbednosti Srbije i Srba na KiM.

"Bićemo u stanju da pravovremeno reagujemo, u nadi da nećemo morati da reagujemo, jer nikome se ne ratuje. Ali da gledamo kako ubijaju Srbe na KiM, to se neće desiti", naglasio je Vučević.

Pripadnici Specijalnih jedinica sa kosovskom policijom upali su u petak u objekte opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok ispaljujući suzavac i šok bombe na okupljene Srbe koji su pokušali da ih spreče da uđu u opštinske zgrade.

Više Srba povređeno je tokom sukoba s policijom. U zgrade tri opštine na severu KiM, ušli su novi gradonačelnici izabrani sa svega nekoliko stotina glasova na vanrednim lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali.

image