Srbija i Balkan

U Zvečanu i dalje napeto: Pojačane NATO snage, Kfor dežura sa šok bombama (FOTO/VIDEO)

Situacija u večernjim satima je napeta, snage Kfora rasporedile su svoje snage ispred zgrade lokalne samouprave i niko nije mogao da im se približi, a na svaki pokušaj bacali su šok-bombe

Snage Kfora danas su nasilno razbile skup građana ispred zgrade Opštine Zvečan.

Tom prilikom veliki broj ljudi je povređen, a u kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljene su 53 osobe.

Od jutros u opštini Zvečan, Zubin Potok i Leposavić vlada opsadno stanje. Kfor je svojim vojnicima pokrio gotovo svaku ulicu i ćošak u Zvečanu i formirao kordon između policije i Srba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vanrednom obraćanju saopštio je da pripadnici Kfora, uprkos garancijama, nisu zaštitili Srbe i nisu sprečili nelegalno i nasilno preuzimanje opština, kao i nasilje kojim su Srbi bili izloženi.

On je poručio da Srbija neće dozvoliti pogrom ili ubijanje svog naroda i pozvao međunarodnu zajednicu da urazumi "Aljbina Kurtija, ne saopštenjima, već da preduzmu mere".

Nakon brutalnog napada "mirovnjaka" iz Kfor misije na Srbe koji su mirno protestovali ispred opštine u Zvečanu, oglasili su se i ambasadori zemalja Kvinte koji, kao što je očekivano, nisu stali na stranu golorukog naroda već su "osudili nasilne akcije demonstranata".

U Zubinom Potoku građani su se uglavnom razišli, a novi protest zakazali su za sutra u sedam sati ujutru.

Sve najnovije vesti pratite na RT Balkan uživo.

  • 29. maj 2023 • 22:41

    22:41

    UNMIK osudio akcije koje su dovele do povrede pripadnika Kfora i civila

    Šefica UNMIK-a Karolin Zijade saopštila je danas da je uznemirena zbog nasilja na severu KiM i akcija koje su do toga dovele, kao i da najoštrije osuđuje akcije koje su za posledicu imale teške povrede pripadnika Kfora i civila.

  • 22:38

    Patrijarh uputio poruku podrške srpskom narodu na KiM

    Patrijarh srpski Porfirije uputio je večeras snažnu poruku podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji posle molebna služenog pred moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog u hramu Svetog Save na Vračaru, saopštila je SPC.

    Uznevši molitvu Svetom Nikolaju Srpskom da zakrili, zaštiti i sačuva verni narod srpski svojim zastupništvom pred prestolom Oca našeg nebeskog, patrijarh Porfirije je opet uputio poruku mira i pomirenja, navodi se u saopštenju SPC.

  • 21:50

    Rama: "Kosovo" trpi međunarodnu štetu

    Premijer Albanije Edi Rama saopštio je da su za povrede pripadnika Kfora "direktno odgovorni slepi agresori" i da to šteti "Kosovu u očima njegovih nezamenljivih saveznika i prijatelja".

    "Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, Kosovo biva sve više povređeno. Na ovoj raskrsnici na kojoj se sukob svake godine okreće i vraća kao proizvod prošlosti, sa Srbijom koja izlaže svoje trupe na granici gde je njena moć jednaka nuli, a Kosovom koje pokazuje nespremnost da finalizuje dijalog, može se izaći samo kroz dijalog i moćne saveznike", naveo je Rama.

    Pozvao je strane da "pažljivo slušaju saveznike" i da se dalje ne upuštaju u "ne samo opasan, već i uzaludan put – gde Kosovo trpi međunarodnu štetu zajedno sa vojnicima Kfora koji su fizički povređeni".

    To nije međunarodni poziv već nacionalna potreba - zaključio je Rama.

  • 21:44

    Vučić o situaciji na KiM sa Boreljom i Tajanijem

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom i potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem o situaciji na severu Kosova i Metohije.

    Vučić je sagovornike obavestio o svemu što se dešavalo na KiM i rekao da je ovo organizovao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, "kao i da smo svi to znali danima zbog čega je od Borelja i Tajanija tražio da urazume Kurtija", saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

    Vučić je, takođe, istakao da će Srbija i Srbi učiniti sve da očuvaju mir i stabilnost, dodaje se u saopštenju.

  • 21:36

    Hil: Briselski dijalog je jedini put napred

    Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je večeras da je Briselski dijalog jedini put napred i pozvao Beograd i Prištinu da se odmah uzdrže od "akcija koje podstiču tenzije ili sukob".

    U pisanom saopštenju dostavljenom Tanjugu Hil je istakao da je to "ono na šta lideri obe strane treba hitno da usmere svoje napore".

    Hil je dodao da je danas bio u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi sa njim razgovarao o dešavanjima na severu Kosova i Metohije i njihovom potencijalnom uticaju na budućnost Srbije.

    "Nasilje nikada nije prihvatljivo i vodi samo ka još većem nasilju. Taj ciklus se mora zaustaviti jer preti da poništi godine teško stečenog napretka. Izražavam solidarnost sa vojnicima Kfora koji su danas ranjeni u misiji očuvanja mira i hrabrim novinarima koji su povređeni u obavljanju svog važnog posla", rekao je Hil.

  • 21:34

    Meloni: Priština da izbegava jednostrane akcije

    "Od suštinskog je značaja da se izbegnu dalje jednostrane akcije kosovskih vlasti i da sve uključene strane odmah naprave korak unazad, doprinoseći popuštanju tenzija", napisala je premijerka Italije Đorđa Meloni na svom Tviter nalogu.

    Ona je, takođe, najoštrije osudila, kako je navela, napad na misiju Kfor na severu KiM.

    "Ovo što se dešava je apsolutno neprihvatljivo i neodgovorno. Nećemo tolerisati dalje napade na Kfor", dodala je Meloni.

    Navela je da je posvećenost italijanske vlade miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu maksimalna i da će nastaviti da rade sa saveznicima.

    "Potvrđujem svoju bliskost sa italijanskom vojskom i snažnu zahvalnost Vlade za izuzetan profesionalizam koji pokazuju u svim okolnostima", dodale je premijerka Italije. 

    Ona je izrazila žaljenje i saosećajnost sa italijanskim vojnicima koji su povređeni u Zvečanu kada su napali nenaoružane Srbe.

  • 21:18

    U Zvečanu napeto: Kfor baca šok bombe na sve koji bi da se približe opštini

    U Zvečanu je večeras mirno, ali napeto, javlja reporter RT Balkan. Do mraka su nebo nadletali sanitetski helikopteri Kfora, a u prvim večernjim satima su kordoni Kfora postavljeni na nekoliko mesta, ispred opštine i ulici iza, kao i na ulazu u Zvečan iz pravca Rudara.

    U samom gradu situacija je jako napeta, a u vazduhu se i dalje se oseća miris suzavca. 

    Tokom večeri pojačane su NATO snage u Zvečanu, a u prvim večernjim satima na ulicama je i dalje bilo Srba koji se nisu razišli kućama. Oni stoje u uličicama u blizini opštine, ali Kfor ne dozvoljava da se bilo ko približi. Na svaki pokušaj reaguju bacajući šok bombe.

    Patrola Kosovske policije stoji na putu Leposavić- Kosovska Mitrovica, a veća kolona Kfora dežura kod Bošnjačke mahale u Severne Mitrovici.

  • 21:14

    Oglasio se i Kurti

    Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti saopštio je da je danas održao sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i da "deli zabrinutost zbog nasilja i osuđuje napade na Kfor i pripadnike kosovske policije".

    "Ultranacionalistički srpski grafiti na NATO vozilima su mračni podsetnik na Kosovu. Zalažemo se za mir i sigurnost", kaže Aljbin Kurti.

  • 21:09

    Vučić: Srbija će učiniti sve da sačuva mir

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnje incidente na Kosovu i Metohiji organizovao Aljbin Kurti, kako bi izazvao sukobe između Srba i NATO-a.

    On je poručio da Srbija neće dozvoliti pogrom ili ubijanje svog naroda i pozvao međunarodnu zajednicu da urazumi "Aljbina Kurtija, ne saopštenjima, već da preduzmu mere".

    Istakao je da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i zamolio međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija.

  • 20:33

    Oglasio se KFOR: Ničim izazvani napadi na jednice KFOR-a neprihvatljivi

    Oko 25 vojnika iz multinacionalnog kontingenta povređeno je tokom obuzdavanja demonstranata koji su protestovali u opštini Zvečan, na severu Kosova, saopšteno je iz KFOR-a u ponedeljak uveče.

    Ovog popodneva, jedinice KFOR-a raspoređene su u četiri opštine na severu Kosova u cilju obuzdavanja nasilnih demonstracija koje su se desile nakon što su novoizabrani gradonačelnici poslednjih dana pokušali da preuzmu dužnost u četiri opštine na severu.

    "Dok su se suprotstavljali masi, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo rane sa prelomima i opekotinama usled eksplozije zapaljivih uređaja", navedeno je iz KFOR-a.

    Trenutno se nalaze pod nadzorom medicinskog osoblja koje prati njihovo stanje.

    Komandant Misije KFOR-a, general divizije Anđelo Mikele Ristučia, rekao je da prati situaciju i da izražava svoju zahvalnost muškarcima i ženama u misiji koji su povređeni u napadima.

    On je naglasio da su ničim izazvani napadi na jedinice NATO neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat.

image