Srbija i Balkan

Vučević: Čista okupacija i teror na KiM, Vojska Srbije spremna da reaguje

Vojska Srbije podigla je borbenu gotovost i premestila se na administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, nakon što je kosovska policija u petak u opštinama na severu pokrajine bacila suzavac i šok bombe na Srbe da bi nelegalni albanski gradonačelnici ušli u opštine
Vučević: Čista okupacija i teror na KiM, Vojska Srbije spremna da reaguje© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/DARIMIR BANDA/bs

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije na pozicijama da mogu u svakom trenutku da reaguju na Kosovu i Metohiji i da će danas do 14 časova biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije.

"Vojska ostaje u tom stepenu borbene gotovosti, u skladu sa odlukom predsednika Srbije", kaže Vučević.

Kako je naveo, u dnevnoj komunikaciji sa Kforom, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović je razgovarao sa komandantom Kfora.

"Komandant je ponovio da će Kfor obezbediti mir i da neće dozvoliti sukob kosovske, odnosno albanske policije sa srpskim življem na severu KiM", rekao je Vučević i dodao da ima kontradiktornih informacija sa terena u tri opštine, te da je on dobio informaciju da je u jednoj od opština Kfor pustio građane, a da je došlo do konfrontacije sa kosovskom policijom.

On je rekao da se i zaposlenima u opštinama, koji su većinom Srbi, ne dozvoljava da dođu na posao zbog okupacione sile koja je postavljena.

"Čista okupacija i čist teror nad srpskim življem", rekao je Vučević. Na pitanje šta Vojska Srbije može da uradi, ministar je rekao da vojska nije zadužena za politički dijalog, već je njena nadležnost očuvanje suvereniteta države i štiti teritoriju naše države.

Vučević je napomenuo da Vojska Srbije može da izvrši svaki zadatak u kontekstu odbrane suvereniteta i nezavisnosti naše države, ali da su očekivanja da će se sukob politički rešiti, a ne da se ide u sukobe i ratove.

Kako kaže, vojska je tu da ne bi na Jarinju, Merdaru i Brnjaku čekali Srbe sa ćebadima, vodom i sendvičima i pričali da to nije lepo, već da oni koji to spremaju znaju da postoje crvene linije i da je nemoguće da se to dešava i da Srbija to neće dozvoliti. 

Brnabić: NATO bi jedva dočekao da Srbi nešto urade da mogu da reaguju

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je situacija na Kosovu i Metohiji nikad teža i zahvalila je srpskom narodu što su do te mere dostojanstveni i mirni, što pružaju nenasilan otpor, što se bore za svoje ime i prezime, svoje domove i svoju državu Srbiju.

"Čini mi se da bi NATO i Kfor jedva dočekali da Srbi urade bilo šta da oni mogu da reaguju", rekla je ona i dodala da nema da kaže ni jednu lepu reč o "našim partnerima u EU ni u okviru Kfora".

"Njihova reakcija je zakasnela, trebalo je da budu tamo u petak kako su danas", rekla je premijerka i pozvala se na Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija kao i to što bi misija Kfora trebalo da radi na Kosovu i Metohiji.

Kako je rekla premijerka, Kfor ne štiti demokratiju ni institucije, već uzurpatore od građana.

Brnabić je poručila da ipak moramo da čuvamo mir, jer tako čuvamo ne samo živote našeg naroda, već i njihov opstanak.

"Čuvamo Srbiju na KiM i od toga nećemo odustati. Teška su vremena, pratimo situaciju iz minuta u minut, ali ovoliko nepoštovanje bilo kakvih demokratskih principa od međunarodne zajednice je zapanjujuće, toliko je ogoljeno i govori o njima", kaže Brnabić.

Podsetimo, od jutros u opštini Zvečan, Zubin Potok i Leposavić vlada opsadno stanje. Građani se okupljaju ispred zgrada opštine koje su opkolili kosovski specijalci i snage Kfora. 

U opštini Zvečan nalaze se oklopna vozila kosovske policije za razbijanje demonstracija.

Kako javlja izveštač RT Balkan jake kosovske policijske snage opkolile su zgradu opštine. Njihovi specijalci naoružani su dugim cevima, imaju štitove, pancire i svi nose gas maske.

Odmah ispred njih postavljen je obruč Kforovih vojnika, među kojima su poljske i američke snage, i primećeno je da uz cevi nose duple šaržere i gas maske.

image