Od psihološkog zastrašivanja do okupacije severa KiM: Šta je cilj Kurtijevih akcija?

Prištinski premijer hoće da potpuno zaustavi razgovore sa Beogradom nakon Ohrida i Brisela, a u krajnjem, ne želi formiranje ZSO. Sve je inicirala zapadna diplomatija, poručuje general Vladimir Lazarević za RT Balkan

Četvrti dan provokacija na Severu Kim protiče u stanju pojačane napetosti, a u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić vlada opsadno stanje. Građani se okupljaju ispred zgrada opština koje su opkolili kosovski specijalci i snage Kfora. 

Iako su nasilne upade kosovske policije osudile SAD, EU i Kvinta, kao i Moskva, premijer tzv. Kosova izjavio je da ima podršku međunarodne zajednice i da "posao ide dobro".

Da se zapravo radi o "dobro koordinisanim akcijama između Kurtija, država Kvinte i država u našem okruženju, koje imaju loše namere prema Srbiji", ocenjuje za RT Balkan bivši oficir Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan.

Ističe da je osnovni problem što su nelegalne izbore prvo priznale američke diplomate i onda po inerciji kolektivni Zapad, koji priznaje ono što je prihvatila Amerika. 

"Ovo što sada izvodi Kurti inicirala je zapadna diplomatija, pre svega time što je dozvolila izbore koji nisu regularni, jer Srbi nisu u njima učestovali. To se posebno odnosi na sever KiM, gde su praktično pravili cirkus i dovozili izborna mesta na točkovima i montirali nekakve kućice gde su samo formalno obavljeni izbori kojih praktično nije ni bilo. Umesto da isto tako dovezu na točkovima i kancelarije za predsednike opština, kad su već tako organizovali izbore, oni sada nasilno upadaju u te objekte koje kontrolišu Srbi, koji ne žele da prihvate nelegalno izabranu vlast", ocenjuje Karan. 

Što se tiče intervencije Kfora, podseća da je njihov mandat da se sačuva bezbednost svih na KiM, a da time što dovode specijalizovane jedinice za razbijanje demonstracija, već u startu se vidi da su cilj Srbi i napad na Srbe.

"Oni kažu da ako se Srbi ne raziđu – to je njihova pretnja – biće pucnjave. Kakve pucnjave, od koga, kad su Srbi razoružani i nenaoružani? Pucnjave može da izvede samo prištinska paravojska, koja je okupirala te zgrade opština, ili Kfor. A prema kome – isto postaje polako jasno", navodi. 

Kfor se stavio na stranu prištinskog rukovodstva i održanja ovoga što je neodrživo, ocenjuje naš sagovornik i primećuje da Kfor "umesto da protera prištinske paravojne snage, oni su ih opkolili kao da ih čuvaju i još postavili bodljikave žice". 

Prvo ćemo vas osuditi, pa ćemo zajedno upravljati krizom

Da je trenutna osuda međunarodne zajednice samo deklarativna slaže se i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević i dodaje da ona služi za umirivanje Srba i opravdanje pred javnošću ukoliko dođe do eskalacije sukoba.

"Politika onoga što se vidi kao međunarodna zajednica uvek ima više lica i poruka. Do sada su im govorili: potpisujte sporazume i nikada ništa ne primenite! Sada im govore: zauzmite svoje opštine prema zakonu i mi ćemo vas osuditi, a posle ćemo zajednički upravljati krizom! Srbi na jugu su prošli kroz ovaj proces i sada, etnički očišćeni iz gradova, žive u getima. Međunarodna zajednica je - uprkos tom iskustvu - dopuštanjem poslednje akcije Albanaca na severu rešila da fatalno ugrozi onih desetak ulica jedinog grada koji nam je preostao", ističe naš sagovornik. 

Rakočević navodi da su, odustajanjem od demokratije i poštovanja minimuma ljudskih prava, Kurtiju odrešene ruke i da on "završava svoju borbu i konačni obračun". Po njegovim rečima, Kurti sebe vidi kao čoveka koji ispravlja ono što Tači, Haradinaj i komandanti OVK nisu uradili. 

"Jučerašnja akcija na severu je konačno odustajanje od bilo kakve nade u institucionalni suživot. Potpuno je jasno da svako mora da ima svoj sistem, kao i da su svi ustupci koje je učinio Beograd u proteklih dvadeset godina doživeli fijasko i pretvoreni u znak srpske slabosti. Albanski gradonačelnici u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku nemaju tamo šta da traže, pa sve da ih Srbi cvećem zasipaju", poručuje predsednik UNS-a.

I general Vladimir Lazarević podseća na Kurtijevo priznanje da sve radi u dogovoru sa svojim mentorima. 

"On hoće okupaciju celog Severa KiM, jer mu sever inače smeta, dakle, to mu je cilj. Jednostavno hoće da potpuno zaustavi pregovore sa Beogradom nakon Ohrida i Brisela i ono što se činilo da ima nekog pomaka po pitanju nestalih. U krajnjem, ne želi formiranje ZSO", kaže Lazarević za RT Balkan.

Kurti je, prema ocenama Lazarevića, uveren da će u tome uspeti, kao što su "uvereni i njegovi mentori, da je dobar takav način nastupanja preko pojedinih opština do krajnjeg cilja, do Kosovske Mitrovice".

"Lično mislim da će to morati da stane, jer je otpor srpskog naroda već danas drugačiji u odnosu na jučerašnje događaje. Srbija već drugačije postupa i mora oštrije da reaguje ako dođe do daljeg narušavanja mira među Srbima, to jest moraće da reaguje onako kako je i najavljivala do sada", ističe general.

Tihi egzodus 

Reč je o diplomatskoj igri "da se situacija podigne na vrlo visoku temperaturu i onda pred samu eskalaciju pojave se američke diplomate koje navodno nas spašavaju od budućeg oružanog sukoba", objašnjava Karan, podsećajući da su se oni već više puta našli u toj ulozi preko koje nam se prikazuju kao neki veliki prijatelji, "a u suštini su oni to što se dešava inicirali".

"Krajnja posledica toga jeste ogroman psihološki pritisak na Srbe koji podstiče tihi egzodus i polako slabljenje srpskog otpora. Sve i da se sada povuku prištinske paravojne snage, efekat je postignut, jer se to strpljenje i otpornost Srba kruni malo po malo", ističe.

On kaže da mnogi u svetu očekuju da će eventualna intervencija srpske vojske biti na Sever Kim, i dodaje da se sa tim ne slaže.

"Ako bi tako uradili, enklave bi bile životno ugrožene što se Srba tiče. Ako dođe do takve intervencije, onda mora da se izađe na prave granice Srbije", poručuje Karan. 

Umesto da govorimo o desetinama hiljada povratnika u Prištinu i Prizren, "mi imamo gradonačelnike u oklopnim kolima i prst na obaraču", ocenjuje Rakočević. 

"Oni ni ulaz u opštinu neće moći da pometu, a svaka njihova odluka će pokretati novi ciklus diskriminacije, nasilja i poniženja. S druge strane to će utvrditi svest da Srbi konačno stvore funkcionalne geto zajednice, sačuvaju sebe i svoje nasleđe, dobiju najbolje profesore i lekare, i tako dočekaju promene sistema i dolazak slobode", zaključuje predsednik UNS-a.

Karan upozorava da postoji i jaka koordinacija sa unutrašnjim političkim i drugim snagama, te da je napad tempiran kao udar na jedinstvo Srba. 

"Kurti je izveo jedan prepad u svom klasičnom stilu, možda najozbiljniji i najopasniji do sada. Dobro je tempirao vreme kada će to da uradi, baš u trenutku kada srpski predsednik poziva na ujedinjenje Srba kako bi ojačali tu poziciju, ne samo pregovaračku, već i poziciju otpora kada je u pitanju očuvanje KiM", navodi Karan.

Dodaje da je, bez obzira na političke opcije u Srbiji, trebalo da se postigne bar delimično jedinstvo kada je u pitanju odbrana KiM. Nažalost, to se nije desilo "tako da sad imamo prilično razjedinjenu političku strukturu U Srbiji i to jeste naša slabost, koja će se verovatno odraziti na buduća dešavanja vezano za KiM".