Srbija i Balkan

Zaposleni prijavili Natašu Kandić zbog zlostavljanja i drugih kršenja zakona

Prijavu protiv osnivačice nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo potpisalo je 14 zaposlenih i jedna bivša zaposlena
Zaposleni prijavili Natašu Kandić zbog zlostavljanja i drugih kršenja zakona© M.M./ATAImages

Osnivačicu nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP)  Natašu Kandić optužilo je 14 zaposlenih i jedna bivša zaposlena za zlostavljanje, odnosno mobing.

Zlostavljanje zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo primer je sistematskog kršenja prava u okviru organizacije koja se bavi upravo zaštitom ljudskih prava, navodi se u saopštenju Sindikata radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana koji je u procesu formiranja.

Sindikat se oglasio povodom, kako su naveli, "zlostavljanja na radu i drugih kršenja zakona u FHP. Navode i da sindikalno organizovani zaposleni FHP ovim saopštenjem žele da skrenu pažnju javnosti na nezakonite postupke osnivačice FHP Nataše Kandić", piše "Vreme".

Nataša Kandić je rekla da ne može da komentariše nešto što niko imenom i prezimenom nije potpisao, a na pitanje da li će to učiniti ako neko javno istupi, odgovorila je: "Razmisliću".

S druge strane, neki od zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo sa kojima je portal "Vremena" razgovarao rekli su da još ne žele da izlaze pojedinačno pod imenom i prezimenom jer Nataša Kandić i dalje dolazi u prostorije fonda, pa na taj način žele sebe da zaštite od novih šikaniranja.

Predsednik Upravnog odbora je imenovao Posebnu tročlanu komisiju UO koja je utvrdila: loše postupanje prema zaposlenima (maltretiranje i upotreba uvredljivog jezika), loše upravljanje projektom REKOM (neispunjavanje ciljeva i rokova, česte promene metodologije, nemogućnost zadržavanja i motivacije već obučenog osoblja), kao i zloupotrebu ovlašćenja za kontrolu pristupa i korišćenja dokumentacije u bazi podataka.

Zbog svega navedenog, 26. februara 2023. UO FHP je savetovao izvršnoj direktorki FHP Ivani Žanić da ugovor Nataši Kandić kao koordinatorki projekta REKOM, koji je isticao 28. februara 2023. godine, ne bude produžen.

Zanimljivo da je Kandić nedavno saopštila da prekida saradnju sa tom organizacijom.

"Već duže vremena ne delim iste vrednosti sa Fondom za humanitarno pravo. Kraj. Nastavljam sa Fondom za humanitarno pravo Kosovo", napisala je Kandić na Tviteru.

Ukazala je da nije reč o prelasku jer ona, kako je navela, više od 20 godina vodi tim istraživača prištinskog Fonda za humanitarno pravo na projektu "Kosovska knjiga pamćenja".

Ona je 1992. godine osnovala Fond za humanitarno pravo sa ciljem, kako se navodi, dokumentovanja kršenja ljudskih prava koja su masovno činjena širom bivše Jugoslavije, tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i kasnije na Kosovu i Metohiji.

image