Srbija i Balkan

Vučić sa Srbima s KiM: Ovo je laž, dobili smo demarš; Ako krenu da oduzimaju, i mi ćemo (VIDEO)

Predsednik Srbije održao i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost
Vučić sa Srbima s KiM: Ovo je laž, dobili smo demarš; Ako krenu da oduzimaju, i mi ćemo (VIDEO)© FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, na njihov zahtev.

Posle sastanka predsednika Vučića sa Srbima sa KiM, održana je i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

 "Saslušali smo jutros zahteve predstavnika Srba sa KiM, koji su nas upoznali sa njihovim problemima, posebno u predvečerje ultimatuma koji se tiče oduzimanja tablica i automobila, kada je reč o tablicama koje je izdala Srbija. Do sada je ukupno 18 lica sa KiM prihvatilo promenu i uradilo ono što su tražili. Pretnje Prištine da će nastaviti sa spovođenjem akcije, u potpunosti ugrožavaju stabilnost, mir i opstanak našeg naroda", rekao je Vučić.

"Mi smo pre nekoliko dana primili demarš, gde smo dobili stavove zemalja Kvinte, u tački dva koji se tiče registarskih tablica, kaže se da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna. Saopštio sam da to nije istina, da je reč o notornim lažima", dodao je.

Vučić je objasnio da je suština u tome da je iz sporazuma iz 2011. svugde navedeno da je reč o KS tablicama, koje su, kako je istakao, statusno neutralne, ali da Priština sada to negira.

"Sve vreme mi o tome insistiramo, mi kažemo KS tablice, a oni da nema više KS trablica jer su ih ukinuli", rekao je on i objasnio da Priština zahteva RKS tablice, što je nedopustivo jer nije statusno neutralno pošto RKS znači ”Republika Kosovo”.

"To što priča Priština, Evropska unija, nigde ne piše. Može im se. Ja ponavaljam, mi prihvatamo KS tablice, statusno neutralne tablice, ali oni neće ni da čuju", dodao je Vučić.

On je rekao da je plan da ih puste da izađu, ali da im ne daju da ikada više uđu na teritoriju tzv. Kosova. "Neće biti ponavljanja 2004. niti ikakvih akcija sličnih tome. Srbija neće dozvoliti progon srpskog naroda", poručio je Vučić.

O "kosovskoj" vojsci

"Nije uloga NATO-a da se bori protiv lokalnog stanovništva. Kada će snage NATO početi da postupaju u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, to je moje pitanje”, rekao je Vučić i naglasio da je zabranjeno formiranje tzv. Vojske Kosova, a NATO dopušta da ta ”vojska” pravi baze i upada na sever Kim.

"Traže od nas da pogazimo Povelju UN i Rezoluciju 1244, sve ono što su oni pogazili. Ako nećemo, sledi batina", rekao je on i i dodao da će Srbija učiniti što je u njenoj moći da sačuva mir i stabilnost, ali i da stane uz svoj narod.

"Danas smo govorili i o stanju u našim oružanim snagama i tu smo preduzeli adekvatne mere", dodao je.

Vučić je rekao da bi baš ovim pitanjem trebalo da se bavi NATO - da bi specijalne prištinske snage ušle na sever KiM moraju da dobiju saglasnost Kfora i gradonačelnika četiri opštine.

"Ali, šta ih briga. Neću da se bavim motivima Kurtija. Zašto sme sve ovo da radi, zato što nikada nije bio kažnjen. Jedino što su radili, jeste da su im pružali podršku. Jedno je sigurno: Srbe sa KiM nećemo ostaviti na cedilu", obećao je predsednik.

Sastanak sa Srbima sa KiM

"Ukoliko Priština krene nasilno da oduzima srpsku imovinu posle isteka roka za preregistraciju, iskoristićemo sva sredstva i na miran demokratski način pružićemo otpor", rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić posle sastanka.

On je naglasio da će to biti nenasilan otpor naroda."Ne znamo u šta će se sve to pretvoriti ukoliko neko nasilno krene da oduzima našu imovinu", dodao je on.

Rakić je rekao da će se predsednik Srbije obratiti posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rakić je istakao da Priština vodi kampanju za preregistraciju vozila i da je u nju uložila nekoliko miliona evra, ali da su Srbi prepoznali propagandu i da su samo dve osobe preregistrovale svoja vozila na severu.

Preciziro je da će ukoliko Priština krene sa nasilnom akcijom blokirati prelaze i ulaze sa severa ka centralnom Kosovu i jugu.

Podrška Srbima na Kosovu i Metohiji, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM.

"Podrška Srbima na Kosovu i Metohiji!", napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije".

Sastanku u Palati Srbija prisustvuju ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučević, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić, gradonačelnici opština sa severa KiM.

Srpska lista je u sredu uputila pismo predsedniku sa zahtevom za hitan sastanak, zbog najava iz Prištine da će od 1. novembra početi sa otimanjem imovine građana i vozila sa srpskim registarskim oznakama, što izaziva strah i neizvesnost kod Srba.

Rok za preregistraciju tabilca na Kosovu i Metohiji ističe, 31. oktobra, a premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, i pored zahteva EU, odbija da ga produži.

image