Srbija i Balkan

Turska zabrinuta zbog situacije na KiM: Poziva na smanjenje tenzija

Svi incidenti na KiM podrivaju regionalnu bezbednost i stabilnost, zato pozivamo sve strane da se uzdrže od nasilja i akcija koje vode ka eskalaciji, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova
Turska zabrinuta zbog situacije na KiM: Poziva na smanjenje tenzija© Танјуг/АП/Бојан Славковић

Turska sa zabrinutošću prati dešavanja na severu Kosova i Metohije (KiM) i poziva na smanjenje tenzija, saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova, prenose "RIA Novosti".

Prema rečima direktora bolnice u Severnoj Mitrovici Zlatana Eleka, u sukobima u Zvečanu između Srba i policije tzv. Kosova, kao i Kfora, povređeno je 50 građana, od kojih je dvoje teže.

"Sa zabrinutošću pratimo dešavanja na severu KiM. Ovi incidenti podrivaju regionalnu bezbednost i stabilnost. Pozivamo sve strane da se uzdrže od nasilja i akcija koje vode ka eskalaciji", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da Ankara "veoma ceni konstruktivnu ulogu mirovnih snaga na Kosovu (Kfor) u sprečavanju eskalacije".

"Sa žaljenjem saznajemo da su neki vojnici lakše povređeni usled ovih incidenata. Jedini način da se smanje tenzije i uspostavi trajni mir i stabilnost u regionu je napredak u tekućem procesu dijaloga", naglasili su u ministarstvu.

Savet za nacionalnu bezbednost Srbije saopštio je ranije da kontingent NATO-a na Kosovu i Metohiji, Kfor, nije postupio po ovlašćenjima iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN tokom akcije prištinskih policijskih snaga na severu srpske pokrajine, kao i da srpska vojska ostaje u maksimalnoj borbenoj gotovosti.

image