Srbija i Balkan

"Snajper je gore": Kako je Kfor napao Srbe u Zvečanu (VIDEO)

Građani su napravili živi zid ispred pripadnika Kfora koji su ih gurali i šutirali želeći da prođu i "spasu" "specijalce" iz Prištine iz opkoljenog vozila

"Hriste Bože", pevali su uglas okupljeni Srbi u Zvečanu, a potom su skandirali "Ovo je Srbija" i zagrljeni kleknuli ispred kordona Kfora ne želeći da puste pripadnike specijalne policije Rosu da izađu iz jednog vozila.

Građani su napravili živi zid ispred pripadnika Kfora koji su ih gurali i šutirali želeći da prođu i "spasu" "specijalce" iz Prištine iz opkoljenog vozila.

Usledili su topovski udari, a goloruki narod je počeo pesnicama da se obračunava sa Kforom, dok se nije začulo: "Snajper je gore". Iz prozorskog okna na drugom spratu opštinske zgrade virila je snajperska cev. Bačen je suzavac i odjekivale su eksplozije koje su naterale Srbe da potraže zaklon.

Pripadnici Kosovske policije su iskoristili trenutak i, zaklonjeni pripadnicima Kfora, počeli su da pucaju. Tom prilikom teško je ranjen Dragiša Galjak koji je pogođen sa dva metka i, nakon operacije, smešten je na intenzivnu negu u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Teško su povređeni i nekadašnji predsednik SO Zvečan Dragiša Milović i Časlav Sofronijević.

Ovakav brutalan napad na nenaoružane Srbe nisu osudili predstavnici Zapada, već su kritikovali "nasilne akcije demonstranata". Nakon tih "nasilnih akcija" lekarsku pomoć u Kosovskoj Mitrovici potražilo je 52 povređenih Srba, a Kfor je bacio više od 30 šok bombi i veliku količinu suzavca.

U toku večeri na ulicama Zvečana je bilo veoma opasno i napeto, javlja reporter RT Balkan. Kfor nije dozvoljavao nikome da priđe opštinskoj zgradi, a na svaki takav pokušaj reagovao je bacajući šok bombe na civilno stanovništvo.  

Više stotina Srba danas se okupilo ispred opštinskih zgrada na severu Kosova tražeći povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca. Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

image