RSE: Lajčak pokušava da organizuje susret Vučića i Kurtija, za sada bezuspešno

Lajčak, Vučić i Kurti bi trebalo ovih dana da budu na forumu u Bratislavi. Smatra se da bi to bila dobra prilika da se održi vanredni sastanak na najvišem političkom nivou, u svetlu novonastalih napetosti na severu Kosova

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak pokušaće da organizuje susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija u Bratislavi, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Međutim ovi izvori upozoravaju da su, bez obzira na volju evropskih posrednika, male šanse da do susreta dođe jer ne postoji spremnost strana.

Naime Lajčak, Vučić i Kurti bi trebalo ovih dana da budu u Bratislavi na forumu tink-tenk organizacije GLOBSEK koji se održava između 29. i 31. maja. Srpski predsednik i prištinski premijer su predviđeni kao panelisti u odvojenim nastupima i smatra se da bi to bila dobra prilika da se održi vanredni sastanak na najvišem političkom nivou, u svetlu novonastalih tenzija na severu Kosova, navodi portal. 

Kako RSE saznaje, Mirolav Lajčak je želeo da susret lidera organizuje vanredno (u Briselu) i tokom proteklog vikenda, neposredno nakon nemira koji su počeli u petak 27. maja, kada su Srbi sa severa KiM pokušali da spreče ulazak izabranih gradonačelnika u opštinske zgrade.

Boravak Kurtija, Vučića i Lajčaka u Bratislavi smatra se dobrom prilikom da se ponovo pokuša organizovanje "ad hok" susreta.

Susret je planiran za sredu, 31. maja, a kako navodi više evropskih izvora, Miroslav Lajčak ima podršku država EU za ovu ideju, jer bi sastanak poslužio smanjenju napetosti na Severu KiM.

Međutim, prema trenutnim informacijama kojima raspolaže RSE, za sada nema dovoljne spremnosti strana da se sastanu.