Srbija i Balkan

Vučić o Makronovom i Šolcovom planu: Odgovorićemo u naredna 24 sata

U detalje ne mogu da ulazim, rekao je predsednik Srbije
Vučić o Makronovom i Šolcovom planu: Odgovorićemo u naredna 24 sata© FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Beograd spreman za razgovore i pregovore, ali da postoje stvari koje se nalaze u predlogu Francuske i Nemačke za rešenje kosovskog pitanja koje ne može da prihvati.

Vučić je nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa KiM i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da su razmatrali i francusko - nemački plan, koji podržavaju SAD i da će odgovor poslati u roku od 24 sata.

"Spremni smo da razgovore i pregovore nastavimo, ali postoje stvari koje mi nismo spremni da prihvatimo i ne možemo da prihvatimo", kazao je Vučić.

"U detalje ne mogu da ulazim", dodao je on.

Vučić je naveo da je Beoigrad spreman za dijalog i da će uraditi sve da uradi da sačuva mir i stabilnost. Takođe, predsednik je objasnio da "Srbija neće dozvoliti progon građana".

"Neće biti 2004. godine, niti bilo kakvih sličnih akcija protiv Srba", istakao je Vučić.

O "Ustavu Kosova"

Vučić se osvrnuo na komentar bivšeg ambasadora Holandije na Kosovu Roberta Boša da je dogovor o zajednici ZSO doneo samo štetu Kosovu i da mora da bude sve po kosovskom ustavu, i rekao da ne može ustav Kosova kao nepostojeće države da bude izned Ustava međunarodno priznate države Srbije.

"Kažu, vi ih pustite u UN, pa će oni da osnuju ZSO - neće da može, što bi rekli na jugu Srbije. Ima prvo da ispunite što ste potpisali, pa ćemo da razovramo dalje i sve u skladu sa međunarodnim javnom pravnim normama", poručio je Vučić.

On je istakao da razume izjavu Boša i to da bi svi oni voleli da ne postoje Srbi i ZSO i da ne postoji Republika Srpska, kao i da je za njih sve srpsko problem.

"Kaže da mora da bude sve u skladu sa ustavom Kosova. Što smo onda pregovarali, mogu onda i danas da osnuju 100 takvih zajednica, pa što smo onda pregovarali u Briselu. Što su nam onda slali ovaj plan, pošto je suprotan Ustavu Srbije. Misle da je u hijerarhiji pravnih akata ustav izmišljene države koja ne postoji u skladu sa međunarodnim pravnim poretkom je viši u hijerarhiji pravnih akata od ustava suverene države koju priznaju sve zemlje sveta. Gde to piše i po kom principu", upitao je Vučić.

Dodaje da mu to nije nikakvo iznenađenje, kao i kada pitaju da li može da se ne zove zajednica ili asocijacija, nego da bude neko drugo ime.

"Neću da tražim nikakvo drugo ime, nego baš ono što smo potpisali", istakao je Vučić.

image