Fon der Lajen: Pitanje tablica će biti rešeno; U Beograd s posebnim razlogom

Prema njenom mišljenju, tzv. Kosovo odavno je ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Prištini da veruje da će pitanje registarskih tablica biti rešeno bez krize.

"Važno je da su pravila jasna i da se moraju poštovati. Tranzicija ide onako kako treba i uverena sam da će se naći rešenje", rekla je Fon der Lajen, prenosi Tanjug.

Prema njenom mišljenju, tzv. Kosovo odavno je ispunilo kriterijume za viznu liberalizaciju.

"Kosovo je marljivo radilo na evropskom putu, pokazali ste svoje vrednosti prema EU, ali i sankcijama Rusiji. Marljiv rad Kosova je prva stavka u našem izveštaju o napretku", dodala je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom privremenih prištinskih vlasti Vjosom Osmani.

Osmani je rekla da su postupci tzv. Kosova u vezi sa registarskim tablicama bili fer i da su za vladavinu prava i ravnopravnost, prenosi portal "Kosovo onlajn" pozivajući se na izveštaje albanskih medija.

Osmani se pohvalila i da je potvrđeno da tzv. Kosovo ima najveće reforme u celoj Evropi u oblasti vladavine prava. Ona tvrdi da su onima koji su promenili tablice spaljivane kuće i automobili, a da je "manjina koja još nije promenila registarske tablice pod uticajem stalnih pretnji".

Osmani je dodala da nikada nije negirala da postoji francusko-nemački predlog i istakla da će on biti predstavljen prištinskom rukovodstvu narednih nedelja i meseci.

Upitana povodom izjave predsednika Srpske liste Gorana Rakića da ukoliko Priština, KBS ili bilo ko drugi krene da oduzima imovinu Srba, Srbi će pružiti miran, demokratski otpor, Osmani je istakla da će u ovom slučaju primeniti zakon.

"Srbija je zemlja koja preti antipravnim merama samo zato što Kosovo sprovodi zakon, pa Srbija preti nasiljem jer obezbeđujemo vladavinu prava", dodala je Osmani.

Predsednica EK sutra bi trebalo da poseti Beograd, a prethodno je boravila u Skoplju gde je započela njena "zapadnobalkanska turneja", koja će osim Severne Makedonije, Prištine i Tirane, obuhvatiti i Beograd, Sarajevo i Podgoricu. 

Sporazum sa Fronteksom

Posle sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dmitrom Kovačevskim, na zajedničkoj konferenciji za novinare najavljena je pomoć Evropske unije Severnoj Makedoniji od 80 miliona evra za ublažavanje posledica energetske krize, prenela je agencija Telma.

Potpisan je i sporazum sa Fronteksom o zaštiti granica, a premijer Kovačevski istakao je da je to prvi sporazum sa EU na makedonskom jeziku, bez fusnota i zvezdica.

Najavljujući posetu Fon der Lajenove regionu, navedeno je da su ciljevi predstavljanje paketa pomoći EU zemljama Zapadnog Balkana, razgovori o migracijama, kao i poziv da se pridruže projektu zajedničke kupovine gasa. Predstavljajući planove EU za Zapadni Balkan, komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji naveo je da su se Srbija i Severna Makedonija pridružile planu zajedničke kupovine energenata, čiji je cilj, kako je objasnio, smanjivanje zavisnosti od ruskog gasa.

On je predstavio i "Enerdži reskju" šemu koja bi u kratkom roku trebalo da reši probleme sa kojima se suočava region kada su u pitanju energenti. Posle duge debate i oklevanja pojedinih zemalja EU da podrže plan o zajedničkoj kupovini, Evropska komisija predložila je da se snabdevanje energentima ipak obavlja na ovaj način obrazlažući da će udružene države lakše ispregovarati povoljnu cenu.

S druge strane, Mađarska nije htela da podrži ovaj predlog, a predsednik Viktor Orban rekao je da bi pristupanje njegove zemlje tom planu obustavilo ugovore koje imaju sa Rusijom o isporuci gasa i ostavile tu zemlju bez energenata.

Poseta Srbiji, prema navodima medija, trebalo bi da ima i jednu posebnu komponentu: pozive državi da usaglasi spoljnu politiku sa onom koju vodi EU i da uvede sankcije Rusiji.

Portparol Lajenove nije želeo u izjavi za Tanjug da kaže da li će to pitanje biti otvoreno.