Vanredno zasedanje Skupštine Srbije: Poslanici o KiM i izveštaju REM-a

Povodom zahteva opozicije da se govori o KiM, predsednik parlamenta Vladimir Orlić pozvao je opoziciju, na čiji zahtev je sednica zakazana 18. maja, da se odluči o čemu želi da govori

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras prvi dan vanrednog zasedanja, a tokom rasprave o Izveštaju REM-a o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga u periodu od oktobra do marta povodom aktuelnih dešavanja, govorili su i o Kosovu i Metohiji.

Sednica će biti nastavljena sutra u deset sati ujutru.

Potpredsednik Odbora za kulturu i informisanje Nebojša Bakarec rekao je da rasprava o Izveštaju REM-a, koji je tražila opozicija, počinje od početka jer je završeno redovno i počela sednica vanrednog zasedanja.

On je ocenio da je izveštaj urađen izuzetno profesionalno i brzo, a da se značaj rijalitija preuveličava i pohvalio vlasnika televizije Pink koji je prihvatio da ukine rijaliti za razliku od nekih drugih televizija.

Dodao je i da opozicija sada ima nove zahteve, a to je umesto izveštaja ostavka članova REM-a.

Podsetio je na ostavku predsednika Odbora za kulturu i informisanje Dušana Kovačevića koja, kako je ocenio pokazuje da nije dorastao toj ulozi kao i da je Kovačević izneo niz neistina, posebno kada je rekao da u izveštaju o radu REM-a nema ničega.

Bakarec je rekao i da REM nije nadležan za internet iako ih opozicija optužuje za nasilje na internetu, a od Ministarstva informisanja i telekomunikacija REM-a i RATEL-a zatražio da utvrde da li su Junajted grupa i Junajted medija registrovani po zakonu i da li krše određene propise.

Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja rekao je da država treba da uvede neke mere koje će regulisati način prikazivanja nasilja na TV programima. Pohvalio je odluku TV Pink da ukine rijaliti program i ocenio da je to pozitivan iskorak koji će doprineti barem malo podizanju stepena promocije morala.

Bakarec je na početku izlaganja zbog dešavanja na KiM uputio podršku Srbima, koji se, kako je naglasio bore protiv NATO trupa, Kfora i kosovske policije, dok je lider Dveri Boško Obradović zatražio da se promeni dnevni red i otvori rasprava o Kosovu i Metohiji.

Bakarec je rekao da kosovskim Srbima šalje podršku posebno zbog jučerašnjeg dana gde su svi mogli da vide goloruki srpski narod protiv do zuba naoružanih pripadnika NATO-a, Kfora i albanskih jedinica, navodeći da je predsednik Srbije predvideo ove događaje i teror nad Srbima i potpisao naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije.

"Srbija sebi ne sme da dozvoli da uđe u sukob sa NATO, mora da sačuva mir. To je politika predsednika Vučića", rekao je Bakarec koji je ocenio da je reakcija opozicije i opozicionih medija na dešavanje na KiM "razočaravajuća i sramotna", čak i antisrpska.

Obradović je ocenio da Skupština pravi krupnu grešku jer građani žele da čuju stav parlamenta i poslanika o aktuelnoj situaciji na KiM i da je jedina tačka dnevnog reda morala da bude o KiM i prekidu pregovora u Briselu.

Odgovorila mu je poslanica SNS Marina Raguš koja je rekla da prelazna vlada nikada neće biti formirana, a povodom tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" rekla da roditelji imaju sedam zahteva, a da nijedan od njih nema veze sa zahtevima sa protesta opozicije.

"Ispolitizovali ste nešto što se nikada ne radi. Nema tragedije koju vi od početka do kraja niste iskoristili i stavili je na teret ovog naroda", rekla je Raguš.

Biljana Pantić Pilja iz SNS podsetila je Obradovića da je njegova lista osvojila 3,92 odsto glasova i da ne bi ušao u parlament da nije promenjen izborni zakon, pa da zato ne treba da preti izborima.

Povodom zahteva opozicije da se govori o KiM, predsednik parlamenta Vladimir Orlić pozvao je opoziciju, na čiji zahtev je sednica zakazana 18. maja, da se odluči o čemu želi da govori.

"Svi ste potpisali ovaj dnevni red i sad ste se predomislili", rekao je Orlić na sednici na čijem dnevnom redu je i Predlog odluke o obrazovanje anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u školi na Vračaru i selima kod Mladenovca i Smedereva.

Treća tačka je Predlog o nepoverenju ministru policije Bratislavu Gašiću, na zahtev 61 poslanika.