Srbija i Balkan

ROSU nastalja da maltretira Srbe, Haradinaj pokrenuo predlog za smenu Kurtija

Mirni protesti Srba održali su se i danas u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću
ROSU nastalja da maltretira Srbe, Haradinaj pokrenuo predlog za smenu Kurtija© РТ Балкан

Posle mirne noći na Kosovu i Metohiji, jutros je već formirana kolona vozila Srba koji su krenuli na novi mirni protest zbog nasilnog upada albanskih gradonačelnika opština na severu Kosova u zgrade opština, uz pomoć tzv. kosovske policije.

U ovom trenutku poljski kontigent Kfora razvlači još jedan obruč bodljikave žice ispred zgrade opštine Zvečan.

Time je preprečen prolaz do zgrade opštine, i samo desetak metara dalje stoji kontigent Kfora naoružani dugim cevima koji budno motre.

Prema rečima našeg reportera, iza kordona su četiri vozila kosovskih specijalaca, od kojih dva za razbijanje demonstracija i još dva borbena oklopna vozila.

Kurtijevi specijalci se trenutno ne vide na ulicama, jer se nalaze u zgradi opštine.

Na ulici je okupljen veliki broj građana iz Zvečana i Severne Mitrovice koji mirno stoje i začuđeno posmatraju razvoj događaja, među njima su i predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

Mirni protesti Srba održani su i prethodnih dana u Zubinom Potoku i Leposaviću. 

Prema izveštaju reportera RT Balkan, mnogi su krenuli peške iz pravca Severne Mitrovice, put ka Zvečanu je gotovo blokiran.

Sve najnovije vesti sa severa KiM pratite iz minuta u minut uz RT Balkan.

  • 31. maj 2023 • 20:00

    20:00

    ROSU kod Zvečana uhapsili četvoricu Srba

    Kosovske jedine ROSU nastavile su i danas sa terorom nad srpskim stanovništvom u selu Grabovac kod Zvečana, gde su uhapsili četvoricu mladića srpske nacionalnosti.

    Ovim postupcima nastavljeno je neovlašćeno postupanje Kurtijevih "specijalaca" koji ne bi smeli da ulaze na sever Kosova i to uprkos upozorenjima Evropske unije i SAD, piše portal "in4s".

    Uhapšeni su odvedeni u južni deo Kosovske Mitrovice. 

    Opširniju vest pročitajte ovde.

  • 19:24

    Vladika Teodosije: Preteći grafiti uznemirili Srbe u Orahovcu

    Vladika raško-prizrenski Teodosije odlučio je da dođe u Orahovac čim je video vest da su jutros na srpskim kućama, automobilu i garaži osvanuli grafiti "UČK", vladika raško-prizrenski Teodosije odlučio je da dođe u Orahovac.

    Kaže da se na taj korak odlučio kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama, izazvanim podizanjem tenzija i nasiljem na severu Kosova, piše "Radio Goraždevac".

    Vladiku su u porti crkve Uspenja presvete Bogorodice dočekale desetine meštana, koji su se brzo okupili čim su čuli da dolazi.

    "Znam da je noćas bilo grafita nekih, da su oskrnavili lik Novaka Đokovića ali to je vazda bilo i biće i nemojte da vas iznenađuje. Ako smo opredeljeni da živimo na Kosovu i Metohiji, da živimo u Prizrenu, Orahovcu i drugim mestima, onda moramo unapred da se pripremimo strpljenjem da imamo trpljenje i to je možda neka cena koju plaćamo zato što živimo na ovim prostorima. Ali živeći na ovim prostorima mi primamo i platu, platu za sve to što nosimo i podnosimo i ta plata će od Boga i od našeg roda stalno stizati. Treba samo da se molimo Bogu i da istrajavamo", poručio je vladika.

    Ostatak besede pronađite ovde.

  • 18:53

    Petković: Priština rešena da u eskalaciji ide do kraja

    Izricanje jednomesečnog pritvora Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, koje je Kfor nasumično i neosnovano zadržao a potom i predao zločinačkoj policiji Aljbina Kurtija, nastavak je ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković.

    Reagujući na izricanje pritvora dvojici Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu, Petković je istakao da "ponašanje Kurtijeve policije i njegovog inkvizitorskog pravosuđa nastavlja da nas udaljava od svakog pokušaja normalizacije odnosa i potvrđuje rešenost Prištine da u eskalaciji ide do kraja, ne mareći za zdravlje i živote ljudi".

    Petković je u saopštenju naveo da su Petrović i Obrenović utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i pretnja svakom Srbinu na KiM.

    "Obrenović je povrh svega, kako je potvrdio njegov branilac, i divljački prebijen od strane Kurtijeve policije, a deo odgovornosti za to snose i oni koji su ga predali na milost i nemilost zlikovcima", naveo je Petković u saopštenju.

  • 18:21

    Dve osobe povređene u pucnjavi na Kosovu Polju

    Dve osobe su povređene u pucnjavi koja se danas oko 16 časova dogodila u Kosovu Polju.

    Osumnjičeni za ovaj incident je uhapšen i oduzeto mu je oružje, navodi regionalna policija Prištine.

    Oni su saopštili da su po dobijanju informacije odmah izašli na lice mesta i preduzeli sve potrebne radnje koje se sastoje od ispitivanja okolnosti koje karakterišu sam događaj.

    "Policijski službenici su identifikovali i uhapsili osumnjičenog i oduzeli mu vatreno oružje", navodi se.

    Trenutno, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju se istražne radnje radi potpunog rasvetljavanja slučaja.

  • 17:47

    Atić pokreće procedure za članstvo Severne Mitrovice u Zajednici opština Kosova

    Erden Atić, novi gradonačelnik Severne Mitrovice koji je na izborima 23. aprila pobedio sa 519 glasova, pokrenuo je inicijativu da taj grad postane član - Udruženja kosovskih opština, prenosi sajt Reporteri u Prištini.

    Atić je danas uputio zvaničan zahtev na adresu predsednika Asocijacije kosovskih opština Agima Aliua.

    U zahtevu se napominje da kao gradonačelnik Severne Mitrovice, a u svrhu dobrobiti zajednice, po članu 31 i 32 Zakona o lokalnoj samoupravi, pokreće zahtev za prijem Severne Mitrovice u članstvo udruženja kosovskih opština.

  • 17:26

    Haradinaj pokreće inicijativu za Kurtijevu smenu: Opasan je, situacija ozbiljnija nego 1999.

    Bivši premijer privremenih prištinskih institucija i predsednik "Alijanse za budućnost Kosova" Ramuš Haradinaj, izrazio je zabrinutost zbog situacije na severu zemlje.

    Najavio je da će pokrenuti predlog za smenu vlade koju predvodi Aljbin Kurti nakon što SAD uvede sankcije Kosovu, prenosi "Reporteri".

    Haradinaj je, nakon vanredne sednice Predsedništva Skupštine, rekao da je situacija ozbiljnija nego što je bila 1999. godine, dodajući da je za to odgovoran sam premijer Aljbin Kurti.

    Stoga, prema Haradinajevim rečima, Kurti treba da napusti vladu jer predstavlja opasnost po zemlju.

    "Veoma sam zabrinut zbog situacije u zemlji. Danas je gore nego 1999. godine. Vidim da je premijer Aljbin Kurti direktno odgovoran za ovu situaciju. Zato mora odmah da ode. Svaki dan njegovog ostanka na čelu vlade štetan je i opasan za 'državu'", kazao je Haradinaj.

    Prema njegovim rečima, ovo je prvi put u istoriji da najveći prijatelj Kosova, onaj koji se borio za njihovu slobodu i koji je postavio temelje nezavisne države Kosovo, Amerika, uvodi sankcije "Kosovu".

    "A za to je kriv jedan čovek - Aljbin Kurti. Zato pozivam sve one koji žele dobro svojoj zemlji, bilo u Samoopredeljenju ili u drugim političkim partijama, građane u zemlji i dijaspori, da danas pomognu Aljbinu Kurtiju. A, njihova jedina pomoć je da ubede Aljbina Kurtija da ode sa čela Vlade jer je postao štetan i opasan za budućnost ove zemlje. Tako pomažu 'Kosovu', ali pomažu i njemu. Onaj ko donosi sankcije 'Kosovu' iz Amerike, ko god da je ne može da vodi ovu državu", kazao je Haradinaj.

  • 16:51

    Munš: Razmatramo raspoređivanje dodatnih NATO snaga na KiM

    Admiral NATO-a Stjuart B. Munš sastao se sa komandantom Kfora na KiM Anđelom Mikeleom Ristućom.

    Prema pisanju "Albanijan posta", Munš je nakon sastanka saopštio da su razgovarali o mogućnosti raspoređivanja još jednog rezervnog bataljona na KiM, koji je poslednjih dana stavljen u stanje pripravnosti.

    Više pronađite u posebnom tekstu.

  • 16:45

    Grenel odbrusio Lajčaku: Teška situacija na Kosovu se razvila zahvaljujući vašim političkim rešenjima

    Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel reagovao je na izjavu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je za situaciju na KiM potrebno hitno političko rešenje, ističući da je do eskalacije dovela upravo politika koja je u vezi sa ovim pitanjem vođena u poslednje tri godine.

    "Trenutna teška situacija se razvila zbog vaših 'političkih rešenja' u poslednje tri godine", napisao je Grenel, reagujući na Lajčakovu objavu u kojoj poziva na prekid nasilja i traženje političkog rešenja za krizu na severu Kosova i Metohije.

    Više pročitajte u posebnom tekstu.

  • 16:43

    Brnabić sa delegacijom Bundestaga: Nemačka pomno prati dešavanja na KiM

    Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa poslanicima Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga sa kojima je razgovarala o bilateralnim odnosima, reformskim procesima u Srbiji, kao i o situaciji na Kosovu i Metohiji.

    Brnabić je ukazala i na činjenicu da su na teritoriji južne srpske pokrajine, u srcu Evrope, Srbima uskraćena i ugrožena osnovna ljudska prava.

    Ponovila je dosadašnju kontinuiranu spremnost Beograda za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom i i u tom kontekstu ukazala na neophodnost primene Briselskog sporazuma.

    Brnabić je apelovala na Odbor za ljudska prava i humanitarnu pomoć Bundestaga da preuzme aktivnu ulogu u rešavanju problema kršenja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji i da osudi kršenja ljudskih i manjinskih prava srpske i ostalih nealbanskih zajednica.

    Predsednica Odbora nemačkog Bundestaga za ljudska prava i humanitarnu pomoć Renata Alt poručila je da Nemačka pomno prati dešavanja na Kosovu i Metohiji i osuđuje svaki vid nasilja, a nastaviće da pruža podršku dijalogu, navodi se u saopštenju.

    Pored članova delegacije Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je i ambasadorka Nemačke Anke Konrad.

  • 16:40

    Srpska lista pružila garancije Kforu, čeka se odluka mirovnjaka

    Predsednik Srpske liste Goran Rakić uputio je Kforu zahtev da obezbedi sve prilaze Zvečanu i gradske ulice u samom gradu, dok je visoki oficir Kfora, koji je učestvovao u pregovorima zatražio je od Rakića garancije da niko neće "vređati pripadnike Kfora, dirati njihova vozila i zastave na vozilima".

    Nakon što je predsednik Srpske liste pružio tražene garancije, sada se čeka odluka Kfora.

    Oficir Kfora je tokom pregovora potvrdio da će razgovarati sa svojim timom o zahtevu Srpske liste pošto dobije garancije. Rakić je oficiru Kfora pružio tražene garancije i sada se čeka konačna odluka.

image