Srbija i Balkan

Vučević: Naredite Kurtiju da povuče specijalce i imaćemo mir

Kfor asistirao Kosovskoj policiji u okupaciji zgradi opštine Zvečan, poručio ministar odbrane
Vučević: Naredite Kurtiju da povuče specijalce i imaćemo mir© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Samo za Srbe na KiM važe neka druga pravila u odnosu na ostale, oni već dugo vremena ne mogu da žive normalno, rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.

"Srbija nije zadovoljna akcijom Kfora, oni su asistirali kosovskoj policiji da izvrši okupaciju zgrade opštine Zvečan", rekao je on u dnevniku RTS-a.

Na pitanje koliki je bezbednosni rizik u ovom trenutku na severu Kosova i Metohije, ministar odbrane je rekao da je "veliki, verovatno najveći mogući".

"Ako bismo mogli to tako da rangiramo, imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, pre svega u ponedeljak, nego sve ono što se dešavalo nedeljama i mesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsednik Republike pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obaveštavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost se to i desilo", rekao je Vučević.

Ministar odbrane je naglasio da je Kfor jedin ima mandat da održava bezbednost na KiM, kao i da su oni izašli iz svojih nadležnosti.

"Srbi više nemaju prostora za kompromise, oni su saterani u ćošak i primorani su da se brane", dodao je on i rekao da bi za mirno rešenje i smirivanje situacije potrebno da se Kurtiju naredi da povuče specijalne jedinice sa severa KiM.

"Srbi nemaju problem sa Kforom, već sa okupacijom albanske policije", izjavio je ministar.

On je rekao da Beograd veruje u politički razgovor, dijalog i političko rešenje, kao i da su zbog toga imali juče sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i ambasadorima Kine i Rusije.

"Zato je predsednik imao više telefonskih razgovora sa svima onima koji su uključeni u taj proces dijaloga, jer je uvek bolje tražiti politički put, odnosno političko rešenje, nego ići u sukobe", istakao je on.

"Prvi put vidimo da su preduzete neke mere", rekao je Vučević komentarišući mere koje su SAD juče najavile protiv tzv. Kosova.

On je rekao da Srbi na KiM za svoja prava moraju da se bore na miran način, kako ne bi došlo do zloupotrebe.

image