Srbija i Balkan

Rusija uz Srbiju: EU ignoriše interese Srba na KiM

Članice EU potpuno su ćutale o nastanku aktuelne krize, posle višegodišnjeg 'rada' Zapada, potpunog zanemarivanja interesa srpskog stanovništva na severu pokrajine, bezuslovne popustljivosti tzv. 'vlasti' regiona, nepoštovanje briselskih sporazuma iz 2013. godine, koji predviđaju stvaranje Zajednice srpskih opština", saopštila je stalna misija Rusije pri EU
Rusija uz Srbiju: EU ignoriše interese Srba na KiM© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

EU, koja je sebe proglasila glavnim posrednikom u pregovorima između Beograda i Prištine, nije mogla da garantuje poštovanje interesa srpskog stanovništva u skladu sa Briselskim sporazumima iz 2013. godine, saopštila je stalna misija Rusije pri EU, komentarišući nove tenzije na Balkanu.

"Od početka eskalacije tenzija na Kim, Brisel je nastojao da ne privlači mnogo medijske pažnje. Sadržaj kratke izjave portparola Evropske komisije za spoljnu politiku i bezbednost Petera Stana od 26. maja bio je predvidljiv: članice EU, kao i obično, potpuno su ćutale o nastanku aktuelne krize, koja nije izbila iznenada, već kao rezultat višegodišnjeg 'rada' Zapada, potpunog zanemarivanja interesa srpskog stanovništva na severu pokrajine, bezuslovne popustljivosti tzv. 'vlasti' regiona, nepoštovanje briselskih sporazuma iz 2013. godine, koji predviđaju stvaranje Zajednice srpskih opština", navodi se u saopštenju. 

Podsećamo, juče je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov poručio da Beograd ima pravo da vrati "određeni broj svojih policajaca i vojnika" na teritoriju Kosova i Metohije.

"U svetlu trenutne situacije na Kosovu i Metohiji bilo bi korisno podsetiti da u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN Beograd zadržava pravo da vrati ograničen broj svojih policajaca i vojnika u taj region", napisao je Uljanov na Telegramu.

Podsećamo, i danas je u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok počelo okupljanje Srba ispred zgrada lokalne uprave zahtevajući povlačenje kosovske policije i opoziv gradonačelnika kosovskih Albanaca.  

image