NATO ministri u Oslu o KiM i Ukrajini

Planirana je trosatna sednica posvećena podršci Alijanse Kijevu, ali konkretan plan za pristupanje Ukrajine NATO-u se i dalje ne nazire

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova država članica NATO-a u Oslu glavna tema biće podrška Ukrajini, ali će se, mimo prvobitnog plana, razmatrati i situacija na Kosovu, prenosi "Euraktiv".

Planirana je trosatna sednica posvećena podršci Alijanse Kijevu, koja nastoji da proširi pakete vojne pomoći, ali i pokaže "političku podršku" za članstvo Ukrajine u savezu. 

Ipak, navodi "Euroaktiv", konkretan plan za pristupanje se još ne nazire. 

Kako je pisao "Politiko", iako postoji opšteprihvaćeno mišljenje da Ukrajina ne može da postane članica NATO-a dokle god se nalazi u direktnom sukobu sa Rusijom, Kijev od zapadnih lidera zahteva da daju konkretne signale koji bi ga stavili na "put ka članstvu" tokom samita Alijanse, koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Iako tema nije bila na dnevnom redu, ministri će se dotaći i "goruće situacije" na Kosovu i Metohiji. 

Podsećamo, Alijansa će poslati dodatnih 700 vojnika na KiM, a još jedan bataljon će biti stavljen u stanje visoke pripravnosti, rekao je juče generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Oslu.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će Kfor "preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbedi bezbednost".

Tom prilikom, Stoltenberg je osudio napad nenaoružanih Srba na pripadnike Kfora i poručio da su "takvi napadi neprihvatljivi i da moraju prestati".