Nacionalna opasnost zvana Kurti: Svi u Prištini traže da podnese ostavku

Neznanje se ne kažnjava po zakonu, ali ga treba politički kazniti, piše albanski sajt i dodaje da je ipak Kurtijevo ugrožavanje odnosa sa Amerikom posledica političkog amaterizma

Nakon što je Vašington doneo niz odluka protiv Prištine, mediji i opozicija na Kosovu i Metohiji pozivaju premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da podnese ostavku.

Kako navodi "Albanijan post", nakon ostavke, morala bi da počne široka istraga za njega i ljude oko njega, da bi se shvatilo da li su "određeni uticaji ili individualno ludilo" doveli do otvorene kritike Sjedinjenih Američkih Država na račun Prištine.

Albanski mediji pozivaju se na reči američkog ambasadora na Kosovu i Metohiji Džefa Hovenijera. "Upozorili smo ga, nije slušao. Zamolili smo ga da to ne radi, on jeste. Rekli smo mu da se povuče, nije nas poslušao", rekao je Hovenijer kada je opisivao svoj razgovor sa Kurtijem.

Neznanje se ne kažnjava po zakonu, ali ga treba politički kazniti, piše albanski sajt i dodaje da je ipak Kurtijevo ugrožavanje odnosa sa Amerikom posledica političkog amaterizma.

Navode da je Kurti više puta pokazao da je destruktivan, ali nije prelazio linije. Mnogi su zaboravili da je Kurtijeva stranka Samoopredeljenje svojevremeno optužila NATO za srpsko pojačanje etničkog čišćenja na Kosovu i Metohiji i za jačanje teritorijalnog integriteta Srbije. Na Kosovu i Metohiji bi trebalo da rade institucije koje bi ga štitile, ali pošto nema institucija "heroji" zloupotrebljavaju Kosovo.

"Niko drugi nije naneo štetu koju je uspeo da izazove najveći heroj modernog vremena Aljbin Kurti. Neiskren u svim dimenzijama, rugao se i nastavlja da se ruga Albancima do krajnjih granica", piše "Albanijan post". Optužuju ga da mu je cilj bio da tzv. Kosovo nikada ne postane država, ali kada je, tvrdi "Albanijan post" to postalo, "ukrao je mesto premijera i pokušava da uništi zemlju sasvim".

Albanski mediji priznaju da Priština nema važnijeg partnera za svoju bezbednost od Amerike, a da je Kurti odlučio da ih degradira.

"Žestoko smo reagovali. Bili smo potpuno protiv reakcije policije, jer smo znali kakve će posledice doći. Zamolili smo Kurtija da preduzme konkretne korake ka smanjenju tenzija na severu, on nije odgovorio na ove zahteve", rekao je između ostalog Hovenier.

Iako je Kurti i pre rizikovao da upropasti odnos Prištine i Vašingtona, sada je to posve drugačije. Do sad je dobijao opomene, a sada prvi put i konkretnu kaznu.

Američki komandant NATO-a za Evropu doneo je odluku da otkaže učešće Kosova u "Branilac Evrope 2023" i da je to samo prva posledica za Kosovo i to se ne može promeniti. Nema nikoga ko ne zna da su diplomatija i bezbednost dva stuba nacionalne bezbednosti, a na Kosovu diplomatija obuhvata oba.

"Ovaj čovek je udario na kosovsku diplomatiju, odnosno udario je na nacionalnu bezbednost Kosova", optužuje "Albanijan post" Kurtija. Tvrde da je Kurti oduvek to pokušavao, ali nije bio premijer, pa nije bio u mogućnosti, ali sada jeste, pa ima kapacitet da nanese ozbiljnu štetu.

"Za dve godine na vlasti, Kurti je oštetio ne samo izveštaje, već i diplomatsku sposobnost Kosova na najvišem nivou, čime je narušio nacionalnu bezbednost više nego bilo ko drugi. On je, na mestu premijera, nacionalna opasnost", kaže albanski sajt.

Dodaju da se Kurti služi obmanom i prevarom, da je to upotrebio da bi došao na vlast i da bi održao moć. Priština je, žali albanski sajt, na pravom putu da uništi odnose sa Amerikom.

"Ako čekate izjavu u kojoj Kurt otvoreno iznosi svoje namere, čekajte zauvek. Sačekajte dok ono što danas izgleda ozbiljno, sutra će izgledati normalno, a ono što je sutra nezamislivo kasnije će biti svakodnevni život", piše "Albanijan post". Pozivaju političku i intelektualnu opoziciju da mu se suprotstave, da ne bi produbio štetu.

"Morao bi da podnese ostavku iako verovatno neće. Ali, svakako treba da ode i to će se sigurno desiti", zaključuje "Albanijan post".