Đoković protiv sveta: "Kosovo je srce Srbije" napravilo buru u teniskoj diplomatiji

Novak Đoković se opet zamerio planeti, i uopšte ga nije briga za posledice

Osuđujte ga, klevećite ga, deportujte ga, Novaka Đokovića nije briga, poručuje sportski komentator britanskog "Telegrafa" Oliver Braun, u autorskom tekstu posvećenom srpskom teniskom geniju koji se opet zamerio svetu pokazujući neskrivenu podršku Srbima sa Kosova i Metohije.

Da mišljenja drugih ne ostavljaju ni najmanju ogrebotinu na Đokovićevom psihološkom oklopu, vidi se, primećuje ovaj novinar, i iz poslednje bure koju je napravio u "uzburkanim vodama teniske diplomatije", na objektivu kamere ispisujući reči "Kosovo je srce Srbije, zaustavite nasilje".

"Ubedljiva podeljenost u vezi sa Đokovićem je to što nikada niste sasvim sigurni kako on želi da bude shvaćen. Ponekad može da deluje da se očajnički bori za javno obožavanje, ali u svojim prkosnim trenucima, on sa izvesnim uživanjem poziva osudu", navodi Braun, podsećajući da je Đoković nakon kritika zbog svoje podrške Kosovu i Metohiji samo slegnuo ramenima i rekao da ne zna da li će biti kažnjen, kao i da bi isto ponovo uradio.

Nedavno istraživanje je, podseća ovaj autor, pokazalo da je na ATP turniru Đoković dobio najviše kritika na društvenim mrežama. Svaki peti tvit o njemu je bio negativan, a 11 odsto objava na Fejsbuku o njemu, pratioci su označavali ljutitim emotikonom.

Ne da to Đokovića ne boli, već on ovu netrpeljivost smatra ukazivanjem počasti.

"Bio bih iznenađen da je drugačije. Kao što je Kobi Brajant govorio: 'Hejteri su dobra stvar. Niko ne mrzi dobre. Oni mrze samo velike'. Mržnja je užasna emocija. Ako me neko mrzi, mislim da to više govori o toj osobi nego o meni. I ne bih ništa menjao. Da, napravio sam mnogo grešaka, ali barem sam bio autentičan. Odabrao bih to svaki put umesto da se prilagođavam onima koji se pridržavaju standarda establišmenta", rekao je srpski teniser novinarima koji su ga pitali o istraživanjima društvenih mreža.

Aspekt Đokovićevog karaktera, koji, kako kaže Braun, ne mogu osporiti ni njegovi najvatreniji protivnici, jeste upravo ta njegova autentičnost.

Toliko je, ističe on, Novak bio iskren i predan u svom protivljenju vakcinaciji protiv kovida 19 da je direktna posledica njegovog bunta bila da propušta jedan veliki i dva master turnira u proteklih devet meseci. Izbačen je iz jedne zemlje domaćina grend slema i zabranjen u drugoj, a kako naglašava ovaj sportski komentator, i dalje odbija da popusti.

"I njegova snažna osećanja prema događajima na Kosovu, gde je više od 50 ljudi povređeno, dok su Srbi pokušavali da spreče novoizabranog albanskog gradonačelnika da preuzme dužnost, proizilazi iz nepokolebljivog ličnog uverenja. Njegov otac, Srđan, rođen je na kosovskoj zemlji, u Kosovskoj Mitrovici, i čvrsto se držao srpskog nacionalističkog narativa da je Kosovo autonomna oblast Srbije, uprkos tome što je država proglasila nezavisnost 2008. godine", pokušava Braun da objasni, očigledno njemu ne baš jasne prilike u južnoj srpskoj pokrajini.

Đoković je, kako, međutim, primećuje, "malo neiskren" u svom insistiranju da nema "nameru da ulazi u političku debatu".

Jer njegove izjave daleko su od "generičkog antiratnog slogana" Andreja Rubljova: "Bez rata, molim".

"Đoković se posebno pozvao na tvrdnje svoje matične zemlje o teritorijalnom suverenitetu susedne države, što je potez koji bi, ako bi ga pokušali drugi igrači, navukao brz ukor. Možete li zamisliti kakvo bi zgražavanje nastalo da Danil Medvedev, kome je još uvek zabranjeno da se takmiči pod ruskom zastavom, napiše Krim je srce Rusije"?, zgranut je Braun Đokovićevom britkošću.

Autor "Telegrafa", koji, na žalost, Kosovo smatra samo srpskim susedom, ipak ističe da postoji razlika između ruskog i srpskog slučaja.

"Dok je ceo zapadni svet uveo sankcije Rusiji, samo 52 odsto država članica Ujedinjenih nacija priznaje nezavisnost Kosova. Kao takva, Đokovićeva intervencija će verovatno biti tretirana kao nešto bleđa, nego da se odnosila na Rusiju. Ipak, tačno je on znao šta radi uvlačeći se u tako oštru debatu. Ali, odlučio je da se ne uznemirava zbog posledica", analizira ovaj sportski komentator.

Braun dodaje i da je poslednja Đokovićeva izjava o Kosovu i Metohiji, savršen dodatak "brendu" osobe koja gradi svoj mentalitet "ja-protiv sveta".

"Ne zaboravite kako se skandiranje 'Rodžer, Rodžer' pretvorilo u 'Novak, Novak' tokom finala Vimbldona 2019. godine, kada je on protiv Federera pobedio u taj-brejku u petom setu. Kad god ga progone to budi žar u njemu. Koliko god čudan bio njegov prodor u srpsku politiku, to bi ipak mogao biti genijalan motivacioni trik koji će ga pripremiti za predstojeće pariske bitke", zaključio je Oliver Braun.