Srbija i Balkan

Kako "Špigl" vidi sukobe na Kosmetu: Brutalni napad srpskih civila na elitnu jedinicu Vojske SAD

Naoružane vojnike su porazili Srbi flašama, a na džipovima Kfora ispisana su slova "Z"
Kako "Špigl" vidi sukobe na Kosmetu: Brutalni napad srpskih civila na elitnu jedinicu Vojske SAD© Tanjug/AP Photo/Dejan Simicevic

Prizori poput onih viđenih u ponedeljak na Kosovu i Metohiji retko su se dešavali na evropskom tlu, piše nemački "Špigl", pozivajući se na fotografije NATO vojnika kako leže na zemlji okruženi kršom i lomom, koje su na kraju morali da izvuku i odnesu na sigurno.

Elitni vojnici 101. vazdušno-desantne divizije mogu se videti na snimcima koji kruže Tviterom, kao i pripadnici italijanskog 9. puka, piše nemački list.

Zapadna vojna alijansa je krenula u Zvečan da obezbedi mir i red u tom mestu koje ima 16.500 stanovnika, kaže nemački list, dodajući da su na kraju bili žrtve napada.

Naoružane vojnike su porazili Srbi flašama, a na džipovima Kfora ispisana su slova "Z".

Kako piše nemački list, dramatični događaji od ponedeljka, samo su najnovije poglavlje u nadolazećoj katastrofi koja je započela već u novembru kada su se predstavnici Srba povukli iz kosovskih institucija.

Međutim, vlada u Prištini, piše "Špigl", nije ništa drugo uradila nego nastavila putem koji joj je odredio Zapad, pa se tako odlučila da omogući novoizabranim gradonačelnicima da stupe na dužnost.

"Činjenica da trupe Kfora stacionirane na Kosovu skoro četvrt veka nisu bile u stanju da odlučno obezbede red pokazuje dramatično pogrešnu procenu spremnosti na upotrebu nasilja", ocenjuje nemački list.

image