Srbija i Balkan

"Aljbine, gori ti kuća": Kurti ne čuje upozorenja iz Amerike

Džefri Hovenijer je ocenio da je situacija hitna i da SAD neće imati strpljenja za Prištinu
"Aljbine, gori ti kuća": Kurti ne čuje upozorenja iz Amerikewww.globallookpress.com © Yoshio Tsunoda/AFLO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da "kuća premijera takozvanog Kosova Aljbina Kurtija gori i da je neophodno uložiti napor kako bi vatra bila ugašena", piše "Reporteri".

Hovenijer je juče, u toku sastanka sa Kurtijem i novinarima, ocenio da je situacija hitna i da SAD neće imati strpljenja kada su u pitanju očekivanja od kosovske vlade.

"Neophodno je hitno delovati na smirivanju situacije u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu", poručio je, između ostalog, američki ambasador.

"SAD misle da je ovo izuzetno hitna situacija, to je kao kada bi vam se zapalila kuća - morate da ugasite vatru. S obzirom na naša očekivanja od Vlade, sada mora da se radi na deeskalaciji situacije na severu. Da budem jasan, od kosovske vlade tražimo dve stvari kako bi se situacija smirila", ističe Hovenijer.

Juče je uvedena zabrana posete zvaničnicima tzv. Kosova Americi, a Hovenijer je naglasio da bi "bio iznenađen" ukoliko bi kosovski funkcioneri imali bilo kakvu bilateralnu posetu SAD na visokom nivou, ili obrnuto.

Međutim, čini se da Kurti nije ozbiljno shvatio poruke iz Amerike. On je, uprkos nemirima na severu, pošao put Bratislave gde učestvuje na Forumu "Globsec 2023", iako je iz Prištine juče rečeno da nije sigurno da li će on prisustvovati tom događaju.

"Bilo je u planu da Kurti ide u Bratislavu, ali je učešće odloženo zbog dešavanja u zemlji. Još uvek nije doneta definitvna odluka da li će učestvovati ili ne", rekao je portparol Vlade tzv. Kosova Peparim Krieziu za "Reporteri". On je kasnije kazao da će Kurti u Bratislavi provesti jedan dan, a da će se do kraja istog vratiti u Prištinu.

Kurti razgovore o dešavanjima na severu KiM nije mogao da izbegne ni u Slovačkoj, a tamo se susreo sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Kurti je tom prilikom izneo tvrdnju da bi "bilo razumevanja da je protest Srba na severu bio miran".

Međutim, i predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani jutros je otputovala u Kišinjev u Moldaviji, na samit Evropske političke zajednice (EPC).

Podsetimo, američki ambasador u Prištini juče je saopštio je da je otkazivanje učešća takozvanog Kosova u vežbi "Difender Jurop 2023", prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da ne zaoštrava situaciju na severu.

Za Kosovo su ove vežbe završene, dodao je Hovenijer.

"Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa zemljama koje ne priznaju Kosovo, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je došlo do ovoga, ali moram da budem iskren, situacija je takva. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu", ističe ambasador.

SAD su kritikovale Vladu Kosova, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u severnim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na severu, a Hovenijer je napomenuo da Amerika razmišlja i o drugim odlukama koje će doneti u tom pravcu.

image