Srbija i Balkan

Presuda Stanišiću i Simatoviću: Labudova pesma Haga, bez posledica po Srbiju

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga je i svoj poslednji predmet rešilo proglasivši Srbe za krivce: bivši članovi državne bezbednosti osuđeni na po 15 godina zatvora
Presuda Stanišiću i Simatoviću: Labudova pesma Haga, bez posledica po Srbiju© Tanjug/Piroschka van de Wouw/Pool Photo via AP

Labudovu pesmu otpevao je danas Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove iz Haga i svojom poslednjom, antisrpskom presudom stavio tačku na dosadašnju "karijeru".

Oglašavajući krivim bivše čelnike resora Državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, koje je osudio na po 15 godina zatvora, Mehanizam je završio svoj mandat.

Haški sud je, posle dve decenije većanja, predomišljanja i otezanja procesa iz različitih razloga, rešio da su Stanišić i Simatović krivi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje je dovelo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Trnovu.

Žalbeno veće je tako preinačilo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina kao pomagači, ali ne i učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj, kako kažu, bio trajno i nasilno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva iz velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U kazne zatvora Stanišiću je uračunato 2.634 dana (sedam godina) koje je proveo u pritvoru, a Simatoviću 3.048 dana (osam godina) provedenih u pritvoru.

Najradosniji je, povodom izricanja ove presude bio glavni tužilac Mehanizma, Serž Bramerc. 

"Kao što je potvrđeno ovo je zadnja presuda iz Haga i pokazalo se da to nije bio građanski rat već međunarodni sukob u kome su učestvovala rukovodstva susednih zemalja. Ovde se radi o individualnoj krivičnoj odgovornosti, u ovom slučaju lidera obaveštajnih službi. Ovom poslom se bavim od 2008. i prošli smo kroz niz važnih trenutaka, a najvažniji razlog zbog koga se bavim ovim, jesu preživeli", pohvalio se Bramerc.

On je novinarima pojasnio da je su Simatović i Stanišić bili deo "udruženog zločinačkog poduhvata" (UZP) zbog čega su uložili žalbu na prethodnu presudu.

"Delovali su obojica u udruženom zločinačkom poduhvatu, i u presudi se spominje i Milošević, Karadžić i ostali. Presuda Žalbenog veća je potvrdila da je UZP obuhvatio mnoge delove BiH, ali i Hrvatske", rekao je Bramerc.

On je, međutim potvrdio da je ovo zadnji predmet po kome je Mehanizam postupao, ali je dodao da postoji još stotine predmeta kojima će se, kako kaže, baviti domaći pravosudni organi.

Šta poslednja presuda Haga znači za Srbiju?

Bramerc je, inače još juče najavio donošenje ovakve presude, dodajući, u intevrjuu za "Avaz" da ovaj proces pokazuje "direktno učešće srpskog rukovodstva u zločinima počinjenim u BiH i Hrvatskoj". 

"Smatramo da su Stanišić i Simatović zbog položaja u državnoj bezbednosti bili svesni postojanja udruženog zločinačkog poduhvata. Imali su ovaj plan da u srpskim krajevima stvore etnički čistu teritoriju i zato je to veoma važna tema. S nestrpljenjem iščekujemo sutrašnju presudu", rekao je Bramerc.

I dočekao je ono što je čekao.

Presuda nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Srbije za mnoge je očekivana, jer od Haškog tribunala, boljima se nismo ni nadali. Ona, ipak, saglasni su sagovornici RT Balkan, neće imati posledice po Srbiju.

"Strašno je kako su presudili, jer su na novom suđenju svi govorili blaže nego na prošlom. Ali oni imaju svoj domaći zadatak i taj domaći zadatak je antisrpski. Suština njihovih presuda je da to bude što gore, to bolje", komentariše advokat Toma Fila koji je bio glavni branilac mnogih optuženih Srba u predmetima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Stručnjak za pravo, koji pravni sistem Haga poznaje i spolja i iznutra, ne veruje u pravdu koja se servira u tom holandskom gradu. I najnovija presuda mu je potvrda da je u pravu.

"Hiljadu puta sam rekao da je to antisrpski sud, i opet to ponavljam. Pogledajte samo količinu godina robije koje su dobili Srbi! Svi ostali zajedno nemaju ni pola od toga", ističe Fila koji je siguran da poslednja presuda neće nositi pravne reprekusije po Srbiju.

Poslednji trzaji zapadne kontrole međunarodnog prava

Podsećajući na dužinu trajanja ovog procesa, sagovornik RT Balkan ističe da je Bramercu najvažnije to što je pokazao da je u pitanju bio međunarodni sukob, a ne građanski rat.

"A to je, kako on misli, osnov po kome bi moglo da se utvrdi da je Srbija krivac. Mislim da je to nemoguće, da je to glupost obična, i samo Bramercov pokušaj. Oni su dobili šta su hteli, ali neće uspeti da dobiju neku novu presudu na osnovu ovoga", ističe Fila.

Srpski advokat je uveren da će i tužioci iz sada već počivšeg Haga, "shvatiti da nemaju ništa", ali dodaje, da ako se ipak pokrene neki postupak protiv Srbije po ovom osnovu - on bi voleo da zastupa Srbiju.

Istog je mišljenja i profesor geopolitike Srđan Perišić.

"Toliko je bilo presuda protiv Srba i za navodne zločine u Bosni i Hercegovini, i u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji, i u svim presudama su Srbi optuženi za udruženi zločinački poduhvat. I ova presuda za Stanišića i Simatovića samo je jedna u nizu i kraj procesa usmerenog prema Srbiji i Srbima na Balkanu", ističe naš sagovornik.

Ni po čemu, kaže on, ne bi ovu presudu izdvajao niti joj davao značaja u odnosu na druge presude za bilo koje navodne zločine srpskog naroda.

"Zapad koji kontroliše taj sud je u haosu i ovo je njihov poslednji udarac. To je, međutim, za Srbiju nikakav udarac, jer je takav momenat da odluka i nema težinu. Ovo su poslednji trzaji zapadne kontrole međunarodnog prava. Na vrhuncu moći su bili u periodu od kraja devedesetih do početka dvehiljaditih, ali sada se stvari menjaju", ocenjuje Perišić.

On podseća i na apsurd čitavog procesa protiv Stanišića i Simatovića- kojima se sudilo 20 godina, a za to vreme su bili prvo oslobođeni, zatim je postupak obnovljen, pa su osuđeni na 12 godina, i posle žalbe, poslednji put, pravosnažno na 15 godina zatvora.

"Bitno je samo bilo osuditi Srbe", zaključuje Srđan Perišić.

image