Srbija i Balkan

Kurtijeva reakcija na sankcije Amerike: Nefer i katastrofa

Kurti je danas najavio da će narediti povlačenje kosovskih policajaca iz opštinskih objekata na severu jedino nakon što se povuče, kako se izrazio "rulja" sa ulice
Kurtijeva reakcija na sankcije Amerike: Nefer i katastrofa© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Odluka Amerike da Kosovu obustavi učešće u vojnoj vežbi "Branilac Evrope" pod američkim vođstvom nije fer i katastrofalna je, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Iako je juče rekao da neće otputovati u Bratislavu na forum bezbednosti, Kurti se danas tamo pojavio i dao intervju za Radio Slobodna Evropa.

"Ono što smo videli je suspenzija sa vežbe 'Defender Jurop 23', za koju smo se pripremali dve godine. To je katastrofa. Mislim da nije fer, ali ko sam ja da odlučujem. Još jednom, dozvolite mi da naglasim da su SAD nezamenljiv prijatelj, partner i saveznik za našu bezbednost i odbranu, za našu demokratiju i razvoj", rekao je Kurti odgovarajući na pitanje da li su američke mere udarac za tzv. Kosovo.

Američki ambasador na Kosovu i Metohiji Džefri Hovenijer juče je objavio da Vlada tzv. Kosova nije koordinirala sa Sjedinjenim Državama nasilne akcije preduzete na severu Kosova i Metohije i da je stoga pretrpela prve posledice - otkazivanje učešća u vojnim vežbama.

Kurti se danas sastao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a na pitanje kako su susreti prošli rekao je da je "sastanak bio važan".

"Moramo imati implementaciju na pravom putu i mislim da smo nekada stagnirali, a ponekad skrenuli sa puta. Zbog toga mi je bilo veoma važno da dođem u Bratislavu na ovaj susret i da upoznam obojicu, i gospodina Borelja i gospodina Lajčaka, jer bi trebalo da bude jasno u vezi sa nedavnim događajima na Kosovu koje je izazvala Srbija", rekao je Kurti.

S druge strane, naglasio je, "potrebna je primena sporazuma što je pre moguće".

"Ne zaboravimo, imamo dogovor, nemamo izbora. Međutim, nemamo rešenje, ne zato što nemamo dogovor, već zato što nemamo implementaciju sporazuma. Pokušao sam da ubedim Borelja i Lajčaka da se 100 odsto usredsređuju u pogledu vremena i energije na redosled za sprovođenje sporazuma Kosova i Srbije", kazao je Kurti govoreći o Mapi puta o kojem je sa Vučićem pregovarao na sastanku u Ohridu 18. marta.

Poziva se na "Z" i Putina

Kurti je danas najavio da će narediti povlačenje kosovskih policajaca iz opštinskih objekata na severu jedino nakon što se povuče, kako se izrazio "rulja" sa ulice.

"Sve dok napolju postoji nasilna rulja koja preti napadom i koja ispisuje grafite sa slovom Z i pokazuje divljenje prema despotskom lideru Putinu i ruskoj agresiji, moramo imati svoje specijalne jedinice u zgradama opština", rekao je Kurti na panelu u Bratislavi. 

On je tokom govora ustvrdio da su neki od učesnika protesta na ulicama na severu pripadnici srpske policije, a da je Kosovska policija profesionalna, "prozapadno orjentisana i da nije bilo nikakvog prekršaja".

Kurti je potvrdio mogućnost da novoizabrani gradonačelnici ne završe mandat do kraja, ali je takođe naglasio da oni moraju obavljati svoju funkciju upravo u zgradama opština gde su izabrani.

"U severnom delu naše zemlje postoje paralelne strukture. Ako ja naredim gradonačelnicima da pređu iz svojih kancelarija u neku drugu, ja bih se uključio u stvaranju neke vrste paralelne strukture. Pridružio bih se njihovoj nezakonitosti", rekao je Kurti.

Kurti je u Bratislavi izrazio spremnost da se sastane sa srpskim predsednikom češće, ali je naglasio da Aleksandar Vučić ne želi normalizaciju odnosa.

"Imamo dogovor – samo treba da ga primenimo. Predsednik Srbije kaže DA sporazumu, da ga ne bi potpisao, i sada se kaje što je rekao da", ocenio je Kurti.

Izvori iz EU u utorak su spomenuli Bratislavu kao moguće mesto sastanka Kurtija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i rekli da se na tome radi. Vučić je, međutim, rekao da neće ići u Bratislavu, jer je, kako je rekao, "važnije biti sa svojim narodom".

image