Bosna i Hercegovina ipak bez statusa kandidata u EU?

To bi bila nezaslužena nagrada dosadašnjim vlastima, tvrdi portal "klix.ba"

Francuska i Holandija neće podržati davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, saznaje "klix.ba" i dodaje da postoji nekoliko razloga zašto se ove dve države protive tome i pored snažnog lobiranja Slovenije, Austrije i pozitivnog stava Evropske komisije.

"Prvi razlog je taj što sa čisto formalno-pravne strane Bosna i Hercegovina nije ispunila 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, koji su već godinama postavljeni pred domaće političare", piše ovaj portal.

Kao drugi razlog, navodi se to što Francuska i Holadnija smatraju da bi davanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu "bila nezaslužena nagrada dosadašnjim vlastima", a u tekstu se ističe i "koketiranje" Milorada Dodika sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. 

"U slučaju Francuske ne treba isključiti ni to što ova država ima prilično tvrd stav prema proširenju Evropske unije i upravo su oni 2019. godini blokirali otvaranje pregovora Albanije i Severne Makedonije sa Evropskom unijom. Nakon toga je Francuska insistirala na uvođenju novih mehanizama pregovora za sve države koje žele da budu članice EU", dodaje se u analizi.

Kada je reč o Francuskoj, moguće je da ovakav stav Pariza posledica toga što je Ministarstvo BiH dalo negativno mišljenje za osnivanje Razvojne agencije Francuske u toj zemlji. 

"Blokiranje reformskih procesa je upravo jedan od razloga zbog kojeg ove države ne žele da Bosni i Hercegovini dodele kandidatski status", piše "klix.ba".

Sudbina statusa BiH mogla bi da bude povezana i sa Mađarskom, odnosno potrebom Holandije i Francuske da Viktoru Orbanu pošalju poruku da ne može koristiti evropske institucije za svoje spoljnopolitičke interese, dok se ošto suprotstavlja spoljnoj politici EU.

"Za blokadu dodeljivanja kanditatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, dio krivice verovatno ide i na nametanje izmena Izbornog zakona, koje je u izbornoj noći učinio visoki predstavnik Kristijan Šmit", zaključuje se u tekstu. 

Pre samo dve nedelje, Evropska komisija je preporučila da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata.

"Davanje statusa zemlje kandidata je ponuda sa evropske strane upućena BiH i građanima BiH. Mi to činimo za građane, međutim to dolazi uz visoka očekivanja. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost", poručio je tada evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.