Srbija i Balkan

Da li je kosovska policija pucala na Kfor u Zvečanu?

Zašto niko od zapadnih političara u desetinama svojih osuda "napada demonstranata na Kfor i novinare" ne pominje da je neko pucao na vojnike Kfora, na šta je predstavnicima Srpske liste ljutito ukazao jedan od komandanata međunarodnih vojnih snaga i kako nijedna od stotine kamera nije snimila nekog naoružanog Srbina
Da li je kosovska policija pucala na Kfor u Zvečanu?© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Neko je pucao na pripadnike KFOR-a 29. maja u Zvečanu i jedan od komandanata međunarodnih vojnih snaga preslišava političke predstavnike kosmetskih Srba zbog toga.

"To je nedopustivo", kaže on na snimku objavljenom danas na Telegram kanalu "Bunt je stanje duha" obraćajući se Goranu Rakiću i Igoru Simiću iz Srpske liste i ne jednom nego dva puta im ponavljajući da su neki vojnici povređeni iz vatrenog oružja. Drugi su vadili metke iz pancirnih prsluka, objašnjava komandant Kfora koji se ne vidi jasno na snimku, ali mogao bi to možda biti komandant Kfora za region Istok američki potpukovnik Džered Šits.

Komandat Kfora zatim objašnjava da su našli ispaljeni metak na ulici i da takvu municiju ne koristi niko od NATO vojnika. Goran Rakić mu na to odgovara ono što je i većina nas mogla da vidi na snimcima od 29. maja u Zvečanu: da niko od Srba nije imao oružje i da su jedini koji su imali oružje bili pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga – oni na prozoru, u zgradi opštine. A ako ima neka saznanja da je neko od Srba bio naoružan, da ih o tome odmah obavesti.

Barem dva pitanja mogla bi se postaviti u vezi sa onim što smo čuli od pripadnika Kfora na snimku: zašto niko od zapadnih političara, specijalnih izaslanika, ambasadora, premijera i portparola, u desetinama svojih osuda "napada demonstranata na Kfor i novinare" ne pominje da je neko pucao na vojnike Kfora? Iz iskustva znamo da takvu priliku, da su u pitanju Srbi, nikako ne bi propustili.

I drugo: kako to da nijedna kamera ili fotoaparat, a bilo ih je i stranih i domaćih medija, pa i mobilni telefon, a bilo ih je sigurno više stotina koji su snimali protest Srba u Zvečanu, nisu snimile nekog demonstranta s oružjem? Ali zato jeste snimljena cev snajperske puške kako viri iz žaluzina na drugom spratu zgrade opštine Zvečan. I objavljena je u brojnim medijima.

Tako se vraćamo na trenutno jedino moguće objašnjenje, ono koje je dao i Goran Rakić: po svemu što znamo iz snimaka koje imamo sa protesta i onoga što smo svojim očima gledali na njima, jedini koji su imali oružje a da nije NATO bili su oni u zgradi opštine – tzv. kosovske policijske snage.

Da li su zbog toga Amerikanci toliko besni na Prištinu pa su odmah počeli da je kažnjavaju, izbacivanjem sa zajedničke vojne vežbe, na primer, što je nešto što do sada nismo imali prilike da vidimo.

Koliko su zabrinuti za Srbe, i u slučaju ovog incidenta u Zvečanu kada je povređeno njih 53, od kojih jedan teško, pokazali su svojim saopštenjima. Upadljivo je u njima da solidarnost i saosećanje pružaju samo vojnicima Kfora i novinarima, povređene Srbe ni slovom ne pominju. Zbog koga god i zbog čega god da je Amerika kaznila "svoje čedo" jedno je gotovo izvesno: zbog Srba nije niti zbog njihovih ugroženih prava. Iz nekog drugog razloga se majka naljutila.

Opravdano je zapitati se: da li zbog snajpera?

Ako je zbog toga, što još ne znamo, ne bi bio prvi put da se misteriozni snajperista, kao zlokobni deus eks mahina umešao u skup visokog rizika, policijskom terminologijom rečeno, i tamo gde je bila dovoljna samo jedna iskra da zapali vatru.

Tako je bilo na centralnom kijevskom trgu Majdan 2014. godine kada su sa krovova okolnih zgrada skriveni snajperisti ubili više desetina ljudi. Zvanična verzija događaja, da su za ubistvo civila i policajaca odgovorni snajperisti iz raspuštene specijalne jedinice "Berkut", odnosno da ih je angažovao svrgnuti predsednik Viktor Janukovič, brzo su se pokazale kao neodržive.

Video-snimci pokazivali su da se na pristalice opozicije pucalo i sa zgrada koje su bile pod kontrolom opozicije, novinari su došli do presretnutog razgovora snajperista koji se pitaju ko puca na ljude, konačno procurio je i telefonski razgovor estonskog ministra spoljnih poslova Urmasa Paeta i šefice diplomatije EU Ketrin Ešton koji spominju da je ubistva dirigovala nova koalicija u Ukrajini.

Snajperisti su sejali smrt i po Sarajevu za vreme ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka gađajući civile, Srbe i Bošnjake, ubijajući na ulici i decu obe nacionalnosti. Kao po pravilu, srpske žrtve su prećutkivane, a za sve snajperske hice optuživani su Srbi. To je činila muslimanska strana, ali i ono što često zovemo - međunarodna javnost. Snajperski hici pogodili su 5. aprila 1992. godine demonstrante okupljene na platou ispred Skupštine u Sarajevu, a prve žrtve snajperista bile su Suada Dilberović i Olga Sučić.

Muslimanska strana za to je odmah glasno za to optužila Srbe, dok je nekako u tišini prošla naknadna ispovest visokog funkcionera sarajevskog MUP-a hrvatske nacionalnosti Zorana Čegara koji je proveo rat u takozvanoj Armiji BiH, da su ovi snajperisti pripadali muslimanskoj strani.

Ko je pucao na pripadnike Kfora? Večiti krivci Srbi, ili nevidljivi "duh iz mašine" kojeg uvek neka neobjašnjiva sila postavlja u središte tenzija? Istraga je u toku. Kažu.

image