Srbija i Balkan

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan: Postupci Kurtija su narušili ugled "Kosova"

Imidž tzv. Kosova narušen među međunarodnom zajednicom i njenim saveznicima, poručio je Britanski izaslanik za Zapadni Balkan
Britanski izaslanik za Zapadni Balkan: Postupci Kurtija su narušili ugled "Kosova"© Vlada Kosova

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič je, posle sastanka sa premijerom prištinskih privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, poslao jasnu poruku da je akcija vlade tzv. Kosova na severu bila nepromišljena i da je izazvala štetne posledice.

Kako piše portal "Reporteri", prilikom njegove četvrte posete Prištini, poručio je obema stranama da se obavežu na deeskalaciju.

Dodao je da je iz razgovora koje je ranije vodio sa kolegama iz Vašingtona i Brisela zaključio da je imidž tzv. Kosova narušen među međunarodnom zajednicom i njenim saveznicima.

"Pažljivo pratim događaje i razgovaram sa kolegama u Vašingtonu, Briselu i šire. Ove rasprave su mi jasno stavile do znanja da su poslednji događaji narušili međunarodni imidž 'Kosova' i njegovu reputaciju među saveznicima. Velika Britanija je stajala uz 'Kosovo' u dobrim i lošim vremenima kao prijatelj i podrška i nastaviće da to čini, ali jednostrane akcije će samo pogoršati situaciju", napisao je on.

Premijer Kurti osvrnuo se na Tviteru na sastanak sa Pičom.

"Naveo sam da je svrha raspoređivanja policije isključivo održavanje vladavine prava. Ponovo sam potvrdio svoju spremnost za razgovore na visokom nivou uz posredstvo EU. Takođe sam se zahvalio Vladi Velike Britanije na podršci", naveo je Kurti.

On je istakao da je delovanje bezbednosnih institucija usmereno na sprovođenje vladavine prava, i izrazio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou uz posredovanje Evropske unije.

Međutim, sa druge strane, SAD su najavile sankcije "Kosovu" zbog nemira na severu.

image