Srbija i Balkan

Kurti odgovorio Hovenijeru o povlačenju policije iz opština; Novi protest zakazan za sutra

Kfor je postavio bodljikavu žicu oko zgrada opština, kao da su u pitanju vojni štabovi a ne administrativne zgrade
Kurti odgovorio Hovenijeru o povlačenju policije iz opština; Novi protest zakazan za sutra© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Na severu Kosova i Metohije pripadnici takozvane specijalne kosovske policije su u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Pripadnici Kfora formirali su oko njih barikade, pa je nejasno da li štite građane od kosovske policije ili kosovsku policiju od Srba.

Kfor je postavio bodljikavu žicu oko zgrada opština, kao da su u pitanju vojni štabovi, a ne administrativne zgrade.

Srbi su i danas održali mirne proteste ispred zgrada svojih opština u koje im nije dozvoljen ulaz, iako su tu zaposleni.

Sve informacije mogli ste da pratite iz minuta u minut u našem blogu uživo.

  • 1. jun 2023 • 22:40

    22:40

    Rama: Srbi treba da se vrate u institucije na KiM, Priština da raspiše nove izbore

    Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da Srbi treba da se vrate u institucije na KiM i da Priština treba da raspiše nove izbore.
    On je dodao da se sastao sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani, ali da nisu razgovarali o situaciji na severu KiM jer je to, prema njegovim rečima, pitanje za koje treba da odluče da li žele da o tome razgovaraju ili ne, prenosi prištinski Reporteri.

    "Nije na meni da pronađem odgovorne za situaciju. U Moldaviji su bili prisutni svi lideri Evrope i nekih drugih zemalja, a jedinstven stav svih lidera EU je isti kao i pozicija SAD, a to je da je ova situacija neprihvatljiva i da postoje dve stvari. Srbi moraju da se vrate u institucije, Kosovo mora odmah da raspiše nove izbore kako bi se situacija postavila na mesto", rekao je Rama za TV Klan.

    On je dodao da je stav Albanije vrlo jasan, a to je da je ovo opasna i nepotrebna situacija.

  • 22:38

    Kurti: Ljudi su glasali za mene, a ne za Hovenijera

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas, nakon što je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ponovio zahteve SAD u vezi sa situacijom na severu KiM, da su građani tzv. Kosova glasali za njega, a ne za Hovenijera.

    Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

  • 21:15

    MSP tzv. Kosova pozvalo građane da zaobilaze Srbiju

    Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova pozvalo je građane da izbegavaju putovanja preko Republike Srbije.

    Ovu odluku su doneli zbog "navodnog izveštaja o hapšenju 'državljana Republike Kosova'", a kao još jedan razlog, ističu i poslednju krizu na severu Kosova. 

    Iz MSP su napisali na svom Fejbuk profilu da su tokom današnjeg dana obavešteni o hapšenju "državljana Republike Kosovo“, ne preciziravši, pritom i zbog čega, te u kojem mestu je ova osoba navodno uhapšena.

    "Ministarstvo spoljnih poslova je tokom dana primilo izveštaje o hapšenju 'državljana Republike Kosovo' od strane srpskih vlasti tokom njihovog prolaska kroz Srbiju, a ovim slučajevima se blisko bavi Kancelarija za vezu u Beogradu", saopštilo je ovo ministarstvo i dalo preporuku građanima da koriste "alternativne pravce", a usled, kako navode, "nekorektnog pristupa srpskih vlasti".

  • 21:05

    Vučić sa Šolcom i Makronom o rešavanju neodgovornih jednostranih poteza Prištine

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na KiM, poručio je da su razgovori bili teški.

    "Težak razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije", napisao je Vučić na Instagramu.

    Vučić je istakao neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne, kako je naveo, putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza.

    "Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima", napisao je predsednik Srbije na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

  • 20:31

    Javtić osudio skravljenje spomenika: Kome to smetaju srpske žrtve fašista?

    Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić saopštio je danas da su na oskrnavljenom spomeniku žrtvama fašizma na putu Štrpce - Brezovica oštećenja nastala od udaraca tupim predmetom.

    "Po informaciji koje smo dobili od policije a nakon uviđaja, obzirom da na spomeniku postoje i druga oštećenja nakon sinoćnjeg vandalskog čina, oštećenja su nastala od udaraca tupim predmetom. Kome to smetaju srpske žrtve fašista? Za svaku osudu, fašistički čin!", napisao je Jevtić na Tviteru.

    Jevtić je na Tviteru objavio fotografije spomenika, koji je sinoć prefarban crnom bojom i oštećen.

    "Spomenik je podignut u znak sećanja na 46 žrtava među kojima je bilo i 12. dece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine", istakao je Jevtić.

  • 19:40

    Makron i Šolc traže nove izbore na severu KiM

    Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu Kosova i Metohije u kojima je došlo do tenzija, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

    Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Rojters.

    Preneo je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti "jasnih odluka" u vezi sa situacijom na severu KiM.

  • 18:35

    Komandant Kfora demantovao prisustvo "Vagnera" na severu KiM

    Komandant Kfora Anđelo Ristuča ocenio je da nema dokaza o prisustvu pripadnika ruske paravojne formacije "Vagner" na Kosovu i Metohiji.

    On je za rimski dnevnik "Republika" rekao da "do danas nema dokaza o njihovom prisustvu u tom području", i dodao da su takvi navodi "često neproverene vesti, proizvodi dezinformacija".

    "Ovo je operaciona sala sa izuzetno nestabilnom situacijom. Svesno koristim ovaj izraz. Može se iznenada situacija promeniti zbog događaja koji naizgled nisu značajni. U ponedeljak sam unapred organizovao kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom povodom inauguracije nedavno izabranih gradonačelnika kosovskih Albanaca. Rizik je bio povezan sa činjenicom da je premijer Kurti odlučio da nastavi sa sprovođenjem postavljanja gradonačelnika uprkos protestima Srba i sumnje međunarodne zajednice", rekao je Ristuča.

    Čitav tekst pročitajte ovde.

  • 18:03

    Hovenijer ponovio zahtev da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata

    Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju ponovio zahteve SAD u vezi situacije na severu zemlje.

    On je nakon današnjeg sastanka izjavio da je ponovio zahteve da načelnici opština na severu svoje dužnosti obavljaju iz drugih objekata, a ne iz opštinskih objekata, kao i da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata. On je rekao i da SAD žele primenu briselskog i ohridskog sporazuma, prenela je Koha.

    "Razgovarali smo i o važnosti da se krene dalje sa primenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa Prištine i Srbije. Izrazio sam zabrinutost zbog situacije na severu. Ohrabrujemo Vladu Kosova da pomogne u deeskalaciji i takođe se nadamo da će Vlada Srbije preduzeti korake da pomogne da se postigne bolja situacija na severu", rekao je on.

    Sastanak je održan nekoliko dana nakon što su SAD sankcionisale Kosovo neučešćem u vojnim vežbama "Defender Europe 2023".

  • 17:18

    Vučić poručio Borelju: Priština da se vrati dijalogu

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u Kišinjevu razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, istakao je da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu.

    "Za Srbiju je bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji oduvek predstavljala prioritet, uz očuvanje mira i stabilnosti. Istakao sam da je formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma", naveo je Vučić na svom Instagram nalogu.

  • 17:06

    Hovenijer: Bilo je nekih posledica za "Kosovo" ali to nisu sankcije

    Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da mere koje su SAD uvele protiv takozvanog Kosova neće nazivati "sankcijama".

    "Ne želim da koristim tu reč, nikada to nisam rekao. Bilo je nekih posledica, ali nadam se da ćemo ovu situaciju prevazići", obrazložio je američki ambasador.

    Opširnije pročitajte ovde.

image