Kurti odgovorio Hovenijeru o povlačenju policije iz opština; Novi protest zakazan za sutra

Kfor je postavio bodljikavu žicu oko zgrada opština, kao da su u pitanju vojni štabovi a ne administrativne zgrade

Na severu Kosova i Metohije pripadnici takozvane specijalne kosovske policije su u zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Pripadnici Kfora formirali su oko njih barikade, pa je nejasno da li štite građane od kosovske policije ili kosovsku policiju od Srba.

Kfor je postavio bodljikavu žicu oko zgrada opština, kao da su u pitanju vojni štabovi, a ne administrativne zgrade.

Srbi su i danas održali mirne proteste ispred zgrada svojih opština u koje im nije dozvoljen ulaz, iako su tu zaposleni.

Sve informacije mogli ste da pratite iz minuta u minut u našem blogu uživo.

1. jun 2023 • 22:40

Rama: Srbi treba da se vrate u institucije na KiM, Priština da raspiše nove izbore

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da Srbi treba da se vrate u institucije na KiM i da Priština treba da raspiše nove izbore.
On je dodao da se sastao sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani, ali da nisu razgovarali o situaciji na severu KiM jer je to, prema njegovim rečima, pitanje za koje treba da odluče da li žele da o tome razgovaraju ili ne, prenosi prištinski Reporteri.

"Nije na meni da pronađem odgovorne za situaciju. U Moldaviji su bili prisutni svi lideri Evrope i nekih drugih zemalja, a jedinstven stav svih lidera EU je isti kao i pozicija SAD, a to je da je ova situacija neprihvatljiva i da postoje dve stvari. Srbi moraju da se vrate u institucije, Kosovo mora odmah da raspiše nove izbore kako bi se situacija postavila na mesto", rekao je Rama za TV Klan.

On je dodao da je stav Albanije vrlo jasan, a to je da je ovo opasna i nepotrebna situacija.

Kurti: Ljudi su glasali za mene, a ne za Hovenijera

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas, nakon što je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ponovio zahteve SAD u vezi sa situacijom na severu KiM, da su građani tzv. Kosova glasali za njega, a ne za Hovenijera.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

MSP tzv. Kosova pozvalo građane da zaobilaze Srbiju

Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova pozvalo je građane da izbegavaju putovanja preko Republike Srbije.

Ovu odluku su doneli zbog "navodnog izveštaja o hapšenju 'državljana Republike Kosova'", a kao još jedan razlog, ističu i poslednju krizu na severu Kosova. 

Iz MSP su napisali na svom Fejbuk profilu da su tokom današnjeg dana obavešteni o hapšenju "državljana Republike Kosovo“, ne preciziravši, pritom i zbog čega, te u kojem mestu je ova osoba navodno uhapšena.

"Ministarstvo spoljnih poslova je tokom dana primilo izveštaje o hapšenju 'državljana Republike Kosovo' od strane srpskih vlasti tokom njihovog prolaska kroz Srbiju, a ovim slučajevima se blisko bavi Kancelarija za vezu u Beogradu", saopštilo je ovo ministarstvo i dalo preporuku građanima da koriste "alternativne pravce", a usled, kako navode, "nekorektnog pristupa srpskih vlasti".

Vučić sa Šolcom i Makronom o rešavanju neodgovornih jednostranih poteza Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na KiM, poručio je da su razgovori bili teški.

"Težak razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je istakao neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne, kako je naveo, putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza.

"Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima", napisao je predsednik Srbije na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Javtić osudio skravljenje spomenika: Kome to smetaju srpske žrtve fašista?

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić saopštio je danas da su na oskrnavljenom spomeniku žrtvama fašizma na putu Štrpce - Brezovica oštećenja nastala od udaraca tupim predmetom.

"Po informaciji koje smo dobili od policije a nakon uviđaja, obzirom da na spomeniku postoje i druga oštećenja nakon sinoćnjeg vandalskog čina, oštećenja su nastala od udaraca tupim predmetom. Kome to smetaju srpske žrtve fašista? Za svaku osudu, fašistički čin!", napisao je Jevtić na Tviteru.

Jevtić je na Tviteru objavio fotografije spomenika, koji je sinoć prefarban crnom bojom i oštećen.

"Spomenik je podignut u znak sećanja na 46 žrtava među kojima je bilo i 12. dece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine", istakao je Jevtić.

Makron i Šolc traže nove izbore na severu KiM

Francuska i Nemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu Kosova i Metohije u kojima je došlo do tenzija, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je rekao i da su evropski zvaničnici zatražili da izborna pravila za naredne izbore budu razjašnjena, prenosi Rojters.

Preneo je da su se Vučić i Osmani saglasili da će u narednim nedeljama biti "jasnih odluka" u vezi sa situacijom na severu KiM.

Komandant Kfora demantovao prisustvo "Vagnera" na severu KiM

Komandant Kfora Anđelo Ristuča ocenio je da nema dokaza o prisustvu pripadnika ruske paravojne formacije "Vagner" na Kosovu i Metohiji.

On je za rimski dnevnik "Republika" rekao da "do danas nema dokaza o njihovom prisustvu u tom području", i dodao da su takvi navodi "često neproverene vesti, proizvodi dezinformacija".

"Ovo je operaciona sala sa izuzetno nestabilnom situacijom. Svesno koristim ovaj izraz. Može se iznenada situacija promeniti zbog događaja koji naizgled nisu značajni. U ponedeljak sam unapred organizovao kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom povodom inauguracije nedavno izabranih gradonačelnika kosovskih Albanaca. Rizik je bio povezan sa činjenicom da je premijer Kurti odlučio da nastavi sa sprovođenjem postavljanja gradonačelnika uprkos protestima Srba i sumnje međunarodne zajednice", rekao je Ristuča.

Čitav tekst pročitajte ovde.

Hovenijer ponovio zahtev da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju ponovio zahteve SAD u vezi situacije na severu zemlje.

On je nakon današnjeg sastanka izjavio da je ponovio zahteve da načelnici opština na severu svoje dužnosti obavljaju iz drugih objekata, a ne iz opštinskih objekata, kao i da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata. On je rekao i da SAD žele primenu briselskog i ohridskog sporazuma, prenela je Koha.

"Razgovarali smo i o važnosti da se krene dalje sa primenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa Prištine i Srbije. Izrazio sam zabrinutost zbog situacije na severu. Ohrabrujemo Vladu Kosova da pomogne u deeskalaciji i takođe se nadamo da će Vlada Srbije preduzeti korake da pomogne da se postigne bolja situacija na severu", rekao je on.

Sastanak je održan nekoliko dana nakon što su SAD sankcionisale Kosovo neučešćem u vojnim vežbama "Defender Europe 2023".

Vučić poručio Borelju: Priština da se vrati dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je u Kišinjevu razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, istakao je da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu.

"Za Srbiju je bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji oduvek predstavljala prioritet, uz očuvanje mira i stabilnosti. Istakao sam da je formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma", naveo je Vučić na svom Instagram nalogu.

Hovenijer: Bilo je nekih posledica za "Kosovo" ali to nisu sankcije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da mere koje su SAD uvele protiv takozvanog Kosova neće nazivati "sankcijama".

"Ne želim da koristim tu reč, nikada to nisam rekao. Bilo je nekih posledica, ali nadam se da ćemo ovu situaciju prevazići", obrazložio je američki ambasador.

Opširnije pročitajte ovde.

Todić: Ljuljzime, izađi, nećemo ti ništa

Novoizabrani albanski predsednik opštine Leposavić Ljuljzim Hetemi, koji već više od 80 sati nije promolio nos iz zgrade opštine, slobodno može da izađe, jer Srbi mu neće ništa.

Ovo mu, preko posrednika iz Kfora, poručuje bivši predsednik te opštine Zoran Todić, ističući da Hetemiju okupljeni građani koji mirno protestuju neće praviti probleme ako želi da napusti opštinsku zgradu.

Hemetijev odgovor, on će, kako mu je rečeno iz Kfora, dobiti u narednih sat vremena.

Albanski predsednik opštine koji se zabarikidirao na novom radnom mestu, rekao je sinoć da mu nije teško da spava na poslu, kako ne bi stvarao tenzije i pogoršavao situaciju.

"Moja poruka mu je da je najbolje što može učiniti za ovaj narod je da izađe sa ove funkcije i vrati se da obavlja svoju dužnost gde je preuzeo mandat i položio zakletvu,i da se svi vratimo normalnom životu", rekao je Todić, a preneo portal "Kosovo onlajn".

Vučić: Sad je svima jasno ko stoji iza nemira na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se sa Samita Evropske političke zajednice koji se održava u Kišinjevu i rekao da je, "nažalost, ili na sreću, Kosovo i Metohija, uz Ukrajinu, postalo glavna tema na samitu.

On je istakao da delegacija Prištine, međutim, nije želela "nikakav susret sa srpskom delegacijom."

"Čini mi se da je sve jasnije ko je odgovoran za nasilje i nemire na KiM. Vi znate da ja nisam nikada optimističan, ali mislim da sada stvari postaju sve jasnije i za ljude koji nisu saglasni u suštinskim pitanjima sa nama", ocenio je predsednik Srbije.

Hovenijer i Kurti na sastanku

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer sastao se danas sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, izjavio je za "Reporteri" portparol Vlade takozvanog Kosova Perparim Krieziu.

Krieziu je napomenuo da je u pitanju "redovni nedeljni sastanak".

Blinken pozvao Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake za smanjenje napetosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake za smanjenje napetosti, upozoravajući da trenutna situacija ometa proces njihovih evropskih integracija.

Blinken je to izjavio posle sastanka ministara inostranih poslova zemalja NATO-a u Oslu, preneo je Rojters.

On je rekao da su mnoge članice NATO-a izrazile zabrinutost zbog napetosti na severu KiM nakon što su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost na severu KiM, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, posle aprilskih izbora na kojima su Srbi odbili da učestvuju.

Odalović: Kurti želi da obesmisli dijalog

Da bi međunarodna zajednica trebalo da izvrši dodatni pritisak na Prištinu i da premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti mora da snosi posledice za svoja dela u vidu sankcija, jer reči nisu dovoljne, rekao je predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović.

On je poručio da Priština svojim ponašanjem, zajedno sa Kurtijevom poslednjom izjavom, govore da oni nemaju nameru ništa da menjaju, što smatra velikom opasnošću, jer u svemu što Priština radi je puno provokacija i potencijalnih novih žarišta i incidenata.

Napominje da ljudi koji su uhapšeni 29. maja u Zvečanu i kojima je produžen pritvor, nisu ljudi koji su bili tamo da bi napali vojnike KFOR-a ili policijskog službenika, već su učestvovali u mirnom protestu, koji zbog svega što se desilo prerasta u ozbiljan sukob.

"Želim da podsetim da su olako pustili njega da uđe u izvorne kancelarije, zbog čega su bile i prve demonstracije, a onda je nastavio da priprema izbore, da ih organizuje, zakazuje, pa odlaže, pa ponovo zakazuje i onda je krenuo u njihovu implementaciju, jer je međunarodna zajednica napravila ogromnu grešku što su njemu poruke koje su tada bile, dale legalitet," objasnio je on i dodao da u Leposaviću, Zubin Potoku, Zvečanu nikada nije bilo nikoga osim Srba, do ovog upada.

Naglasio je da je sa prihvaćenom Deklaracijom o nestalim licima već moralo da se krene u implementaciju i da se odbijanjem Prištine da to radi, čini novi zločin prema nestalima.

"Kurti želi da obesmisli dijalog i sve što radi u Mitrovici je otvaranje dva cilja, da obesmisli dijalog i da protera Srbe" naveo je Odalović.



Kurti: Gradonačelnici da obaljaju posao iz opštinskih zgrada

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ponovio je danas da gradonačelnici tri opštine na severu Kosova i Metohije treba da obavljaju svoj posao iz opštinskih zgrada.

"Kandidati koji su pobedili moraju da rade posao za koji su plaćeni, a radno mesto gradonačelnik mora da bude u zgradi opštine", rekao je Kurti, prenosi Tanjug pisanja Kohe.

On smatra da izabrani gradonačelnici imaju legitimitet, iako ne pun i normalan zbog, kako tvrdi, pritiska Beograda da Srbi bojkotuju izbore.

Prema njegovom mišljenju, ne mogu se praviti paralelne strukture van zvaničnih objekata.

"Oni koji učestvuju u demokratskim procesima ne mogu da snose odgovornost", smatra Kurti.

On je rekao da je tzv. Kosovo u teškoj situaciji zbog, kako tvrdi, oružanih grupa koje se, prema njegovim rečima, pretvaraju da su demonstranti.

Nehamer krivi za nasilje na severu obe strane, ali više upire prstom u Prištinu

Austrijski kancelar Karl Nehamer krivi za nasilje na severu KiM obe strane, ali više upire prstom u Prištinu, preneo je danas "Reporteri".

Nehamer je okrivio prištinske institucije, jer nisu preduzele nikakve korake za deeskalaciju situacije na severu KiM.

"Kosovske institucije nisu preduzele nikakve korake za deeskalaciju situacije. Veoma je važno da nasilje prestane. Nasilje je uvek neprihvatljivo", rekao je Nehamer novinarima na marginama Samita evropskih lidera u Moldaviji, prenosi Tanjug.

Austrijski kancelar je istakao da je Srbija veoma važna zemlja na Zapadnom Balkanu.

"Ona ima veliki uticaj na deeskalaciju sukoba. Ali za deeskalaciju su potrebne dve strane. Nama je potrebno i Kosovo", izjavio je Nehamer.

U Prištini sutra vanredna sednica o situaciji na severu KiM

U Prištini će sutra biti održana vanredna sednica na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti situacija na severu Kosova i Metohije.

To je za "Reporteri" potvrdila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Lila, prenosi Tanjug.

"Da, sednica će biti održana sutra od 10 časova", rekla je ona.

Održavanje vanredne sednice prethodno su zatražile dve opozicione stranke, PDK i LDK, a od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija očekuje se da podnese izveštaj o situaciju na severu.

Vučić: Protesti na KiM zbog nelegitimnih gradonačelnika i trupa Prištine na severu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbi koji žive na severu Kosova i Metohije osećaju ugroženo od strane specijalnih policijskih snaga takozvanog Kosova i da će njihovi protesti prestati kada prištinske vlasti povuku navodne gradonačelnike i uklone trupe.

Vučić je, u intervjuu za italijansku "Stampu", naglasio da misli i da se nada da neće doći do novih sukoba na Balkanu, ali da može da govori samo u ime srpske strane.

Predsednik Srbije je pojasnio da Priština nema pravo da drži specijalnu policiju na severu i da su protesti na severu KiM počeli zbog nelegitimnog i nezakonitog izbora gradonačelnika.

Razilaze se demonstranti, psovali Srbe i uzvikivali "UČK"

Kako javlja naš reporter, najveći broj Albanaca se razišao, dok su bili okupljeni psovali su Srbe i uzvikivali "UČK", "UČK"...

Pojačano je prisustvo tzv. kosovske policije i karabinjera.

"Marš na Sever": Demonstranti ogrnuti zastavama "UČK" i "velike Albanije"

U Južnoj Mitrovici na desetak metara od Glavnog mosta na Ibru okupilo se oko 200 Albanaca na skupu koji je nazvan "Marš na sever". 

Tu je i nekoliko policajca, neki nose pancire, ali, za razliku od onih u srpskim sredinama, ovde ne nose duge cevi. 

Pojedini demonstranti ogrnuti su zastavama "UČK", dok su drugi ogrnuti zastavama "velike Albanije". Povremeno pevaju i uzvikuju parole.

Kordon je pojačan.

Jedan od demonstranata upravo je održao žučan govor, ispraćen ovacijama i aplauzima okupljenih. 

Na Glavnom mostu na Ibru nalazi se u šest vozila italijanskih karabinjera iz kontigenta Kfora.

Sa druge strane mosta, u Severnoj Mitrovici, stanje je mirno. 

Pacoli: Niko ne može da ignoriše savete SAD, pa ni Kurti

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli izjavio je za "Kosovo onlajn" da sankcije SAD nisu dobre za Prištinu, pogotovo jer su u pitanju tradicionalni partneri.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija poručuje da, što se njega lično tiče, smatra da sada nije trebalo da bude lokalnih izbora na severu.

"Aljbin Kurti i bilo ko, ko god on bio, ne može se igrati sa sudbinom 'Kosova' i ignorisati savete naših tradicionalnih partnera, posebno SAD", rekao je Pacoli.

Pacoli navodi da je situacija na KiM loša i da nije dobra ni za koga.

Tahiri: Kurti da bez odlaganja ispuni zahteve Amerike

Bivša glavna pregovaračica Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri zatražila je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se zahtevi Sjedinjenih Američkih Država ispune bez odlaganja.

"Kurti da bez odlaganja ispuni zahteve Amerike, uprkos tome što je antiamerički nastrojen, jer je Kosovo iznad svega", napisala je Tahiri na Fejsbuku

Lideri iz regiona o teškoj situaciji na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Kišinjevu, tokom Samita Evropske političke zajednice, sa srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, predsednikom Vlade Severe Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom.

"Mi u regionu najbolje znamo koliko je bitno da zajednički uložimo svaki napor kako bismo sačuvali teško stečeni mir i stabilnost. Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima i daljim koracima koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju, sa nadom da će razum prevladati, za dobrobit svih", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Vučić sa predsednicom Grčke i nemačkim kancelarom o situaciji na KiM

Predsednik Srbije se prvo sastao sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, sa kojima je razgovarao o situaciji na KiM.

"Brza razmena mišljenja sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i kancelarom Austrije Nehamerom o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, ali i o aktuelnim geopolitičkim izazovima", objavljeno je na instagramu nalogu predsednika Srbije.

Osmani: Saveznici da nam pomognu u zaustavljanju srpskog dejstva

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi da Srbija treba da obustavi aktivnosti usmerene na destabilizaciju takozvanog Kosova, da bi se okončalo nasilje na severu pokrajine.

Ona je na marginama samita u Kišinjevu rekla da pretnja dolazi "od negiranja postojanja Kosova kao suverene države od strane Srbije" i iznela tvrdnju da Beograd aktivno podržava "nelegalne strukture" koje destabilizuju takozvano Kosovo iznutra, prenosi Rojters.

Osmani je izjavila i da zemlje saveznici takozvanog Kosova treba da pomognu da se zaustavi, kako tvrdi, destabilizujuće dejstvo Srbije na severu.

Ona je na Samitu evropskih lidera u Moldaviji saopštila da ne planira da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodala da je potrebno tražiti primenu svih ranije dogovorenih sporazuma, javlja prištinska "Koha".

Šefica francuske diplomatije: Situacija na KiM zabrinjavajuća

Situacija na Kosovu i Metohiji je zabrinjavajuća, izjavila je francuski ministar spoljnih poslova Katerin Kolona po dolasku na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a u Oslu.

Svetski dan deteta bez dece: Vaspitačice iz Zvečana zaplesale ispred bodljikave žice

Ispred bodljikave žice i kordona Kfora okupile su se vaspitačice iz Predškolske ustanove "Lane" iz Zvečana. 

Na Svetski dan deteta vaspitačice su, pošto deca ne mogu da idu u vrtić, izvele dve koreografije uz dečije pesmice na ulici. Deca, nažalost, nisu mogla da učestvuju, niti da prisustvuju ovoj manifestaciji.

"Pošto Svetski dan deteta ne možemo da obeležimo u našem vrtiću i sa našom decom, obeležavamo ga ovde, na ulici, ispred bodljikave žice. Sa ovog mesta šaljemo poruku da žalimo mir i slobodnu svoj deci sveta", kaže direktorka ovdašnje predškolske ustanove Olgica Nedeljković .

Škole i obdaništa na KiM, zbog teške bezbednosne situacije uzrokovane upadom kosovskih specijalaca na sever KiM, zatvorene su od ponedeljka.

Deca su primorana da vreme provode ili u stanovima i kućama, ili u dvorištima. Roditelji bukvalno ne smeju da puste svoju decu da iz dvorišta izađu na ulicu. 

Svečlja pozvao Albance da ne idu na protest u Mitrovici

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja istakao je da su pozivi na protest u Južnoj Mitrovici sa ciljem pohoda na sever, nepotrebni i da ne pomažu tzv.  Kosovu.

"Pozivi na protest na jugu Mitrovice i sa ciljem pohoda ka severu zemlje su nepotrebni i ne pomažu 'Republici Kosovo'. Preko organizacije na društvenim mrežama pokušavaju se podstaći nepotrebna okupljanja. Prema procenama bezbednosnih institucija, poziv šire nepoznate osobe i sumnjivi profili na društvenim mrežama", naglasio je Svečlja.

On je dodao da građani pružaju veliku podršku odlukama privremenih prištinskih institucija, i pozvao sve da se ne odazivaju pozivu na protest.

Borelj: Nasilje mora biti osuđeno

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponovio je danas da nasilje na severu Kosova i Metohije nije put i pozvao da se svi potrude da izbegnu dalju eskalaciju.

"Moramo insistirati da nasilje nije pravi put, nasilje mora biti osuđeno, a počinioci nasilja izvedeni pred lice pravde. Treba izbegavati svaku vrstu eskalacije i nekoordinisanih poteza. Nastavićemo da radimo na tome", rekao je Borelj prilikom ulaska na samit evropskih lidera u glavnom gradu Moldavije.

On je rekao da je cilj samita stabilizacija kontinenta, s obzirom na to da, kako je naveo, "ima mnogo problema na Balkanu", kao i bezbednost Evrope.

Vučić: Jasno je ko je kriv za postojeću situaciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je razgovarao sa Srbima sa severa Kosova i Metohije, te da ih je molio da u svojoj odlučnosti da istraju u borbi za pravo i pravdu to uvek učine na miran način prema Kforu, kao što su to činili i do sada.

Kako kaže, važno je da ljudi razumeju da 3,4 odsto glasova nisu legitimni, te da ne mogu da nameću svoju volju i maltretiraju narod.

"Daćemo sve od sebe da se stvari vrate, da li će se to dogoditi ne zavisi samo od nas, za tango je potrebno dvoje", rekao je Vučić.

Na pitanje o odnosu Prištine i Vašingtona, Vučić je kazao da Sjedinjene Američke Države sigurno ne menjaju kurs, te da takav zaključak "ni deca ne bi mogla da prihvate".

"U pitanju je nešto za šta je jasno ko je odgovoran i kriv za jednu situaciju, a strateški se ništa posebno u njihovom sveukupnom odnosu prema tzv. Kosovu neće promeniti", ubeđen je Vučić.

Opširnije pročitajte OVDE.

Todić: Nismo hteli da učestvujemo u Kurtijevim akcijama protiv svog naroda

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić naveo je da Srbi iz te opštine ne prihvataju da ih predstavlja neko ko je na izborima osvojio 100 glasova, i da će biti istrajni u svojoj borbi sve dok predstavljeni zahtevi ne budu ispunjeni.

"Mi smo tražili da se zaposlenim licima omogući nesmtan ulazak na radna mesta, da gospodin Hetemi, izabran na nelegitimnim izborima, napusti zgradu, i da se Specijalne jedinice kosovske policije povuku iz zgrade Opštine Leposavić. Odgovor Kfora je da nisu oni ti koji odlučuju", rekao je Todić za Pink.

Todić je naveo da se Srbi nisu povukli iz privremenih prištinskih institucija, i nisu bojkotovali izbore iz hira, već zato što nisu hteli da učestvuju u namerama premijera Aljbina Kurtija.

"Svi dobro znamo da su Srbi bojkotovali izbore, jer nije došlo do ispunjenja naših zahteva, zbog čega su Srbi pre toga napustili kosovske institucije. Mi smo od predstavnika međunarodne zajednice tražili da se tome stane na put, da se povuku kosovski specijalci i da se formira ZSO. Nismo hteli da učestvujemo u namerama Aljbina Kurtija da radimo protiv interesa našeg naroda, i od tada nijedan Srbin ne radi u kosovskim institucijama", dodao je Todić.

Stoltenberg: Dodatnih 700 vojnika krenulo na Kosovo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je dodatni kontingent NATO-a od 700 vojnika već je krenuo na Kosovo i Metohiju, ali to ne znači da će se odustati od mirnog rešavanja konflikta u regionu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Već je krenulo 700 vojnika na Kosovo kako bi podržali naše snage. Mada to ne znači da smo odustali od mirnog rešavanja konflikta, NATO u potpunosti podržava pregovore između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU", rekao je on u Oslu, gde se održava sastanak šefova diplomatija zemalja-članica NATO-a.

Opširnije pročitajte OVDE.

"Kosovska" policija pozvala Albance da se ne okupljaju na mostu na Ibru

Povodom objava na društvenim mrežama da se na glavnom mostu na Ibru održi skup Albanaca, u znak podrške privremenim prištinskim institucijama, a pod sloganom "Marš na sever", oglasila se tzv. kosovska policija.

Policija je pozvala građane da se ne okupljaju zbog složene bezbednosne situacije.

U Leposaviću mirno: Folklorom protiv terora Aljbina Kurtija

U Leposaviću je trenutno situacija mirna, građani su ispred opstine, a jedna grupa je noć provela u dežurstvu, javlja izveštač Tanjuga.

Ispred opštine se nalazi italijanski kontigent KFOR-a.

U 10.00 sati Kulturno umetničko drustvo "Kopaonik" organizovaće nastup, gde će tradicionalnim pesmama i igrama pokazati da su Srbi miroljubiv narod i da ne žele sukobe.

Milović: Sva dešavanja kreću od sporazuma koji Priština ne sprovodi

Bivši predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović ocenio je danas da su scene na severu Kosova i Metohije mogle da se izbegnu da je bilo dobre volje i naglasio da su poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona i ambasadora SAD Džefrija Hovenijera ohrabrujuće.

Milović, koji je povređen tokom napada Kfora na Srbe na severu, izrazio je žaljenje što retorika u Prištini ne ide u pravcu smirivanja tenzija i naglasio da građani moraju ostati mirni jer je mirni otpor najjače oružje koje imaju.

Opširnije pročitajte OVDE.

Oskrnavljen spomenik na putu Štrpce-Brezovica

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić napisao je na Tviteru da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce-Brezovica.

"Spomenik je podignut u znak sećanja na 46 žrtava među kojima je bilo i dvanaestoro dece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine", naveo je Jevtić na Tviteru.

Stoltenberg: Nasilje prema pripadnicima Kfora potpuno neprihvatljivo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija alijanse u Oslu, da je nasilje protiv mirovnih snaga KFOR na Kosovu i Metohiji "potpuno neprihvatljivo", prenosi Rojters.

On je ranije izjavio da će NATO poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti i "najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga".

Stoltenberg je objasnio da će Kfor "preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbedi bezbednost"
On je pozvao Beograd i Prištinu da preduzmu mere kako bi sprečili dalju eskalaciju situacije.

Kfor na pet tačaka u Zvečanu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su od jutros, a na osnovu zahteva Srba koji protestuju i dogovora sa Kforom, na pet tačaka oko zgrade opštine, na okolnim raskrsnicama od jutros postavljene snage Kfora.

Cilj ovog razmeštanja je da se spreče mogući incidenti poput jučerašnjeg kada se jedno vozilo kosovske policije pojavilo na raskrsnici kod crkve u Zvečanu, što su Srbi shvatili kao provokaciju.

Rakić je rekao da Srbi u Zvečanu nemaju problem sa Kforom i pozvao je građane da pruže svaku pomoć i asistenciju pripadnicima Kfora ako to zatraže.

Kosovski specijalci ušli u rudnike, rudari došli na protest u Zvečan

Među Srbe koji protestuju ispred opštine Zvečan, stigli su rudari iz Trepče iz rudnika "Crnac" i "Belo brdo". Oni su među Srbe stigli sa rudarskim zastavama, a dočekani su aplauzom.

Darko Milojević, predstavnik rudara rekao je da su od petka, kada su u rudnik stigle specijalne snage kosovske policije, rudari onemogućeni da rade. Milojević je ispričao da specijalci sprečavaju rudare da kamionima prebacuju rudu na flotaciju.

"Mi nismo budžetska firma, mi i naše porodice živimo od onoga što proizvedemo i zaradimo. Na ovaj način dovedena je u pitanje egzistencija naših porodica", rekao je Milojević.

Vučić na putu za Moldaviju, razgovaraće sa Makronom, Šolcom i Boreljom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u Kišinjevu, gde će se sastati sa predsednikom Francuske Emanelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i visokom predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom.

On se javio iz aviona uz informaciju da čita knjigu Arčibalda Rajsa "Čujte Srbi".

Srbi se upisuju na spisak da su došli na posao

Na improvizovanom stolu iza bodljikave žice nedaleko od zgrade opštine Zvečan, zaposleni u Privremenom organu simbolično su se upisivali u spisak onih koji su došli danas na posao.

Od prošlog petka Srbima nije dozvoljen ulazak u zgradu i dolazak na radna mesta. Zaposleni u opštini nalaze se među ljudima koji protestuju.

Po hleb tek dok se prođe patrola Kfora

Stanovnici Zvečana već četiri dana žive uz prisustvo vojnika Kfora i kosovskih specijalaca koji su ušli u zgradu opštine.

Tako su jutros zabeležene nesvakidašnje scene da čovek ide po hleb, ali da bi stigao do prodavnice mora da prođe pored vojnika Kfora.

Srbi počeli da se okupljaju

Srbi iz Zvečana i Severne Mitrovice okupljaju se na oko 150 metara od zgrade opštine Zvečan gde počinje novi protest zbog akcije kosovskih specijalaca i zauzimanja zgrada opština u prošli petak, javlja izveštač RT Balkan.

Svi prilazi centru Zvečana blokirani

Situacija u Zvečanu je jutros mirna, a Kfor je napravio barikade u ulici ispred opštine. 

Pripadnici Kfora su jutros rano preuzeli kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u grad Zvečan, kao i na još nekoliko raskrsnica u samom gradu.

To je urađeno u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom koja je tražila od Kfora da se razmeste na mestima gde su bili pripadnici takozvane kosovske policije.

Svi prilazi centru Zvečana jutros su pokriveni jakim patrolama Kfora, a na raskrsnicama su i vojnici Kfora i njihova borbena oklopna vozila, javlja izveštač RT Balkan.

U samom centru Zvečana situacija je jutros nepromenjena, zgrada opštine je opkoljna bodljikavom žicom i metalnim ogradama, a na ulici ipred je kordon Kfora.

Iza kordona, ispred same zgrade povremeno se vide kosovski specijalci.

Gradonačelnik Leposavića tri noći spava u opštini

Noć u tri opštine na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Manja grupa Srba ostala je da dežura ispred opština.

I dalje su ispred opština pripadnici Kfor-a, a specijalci unutar lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Leposavića već tri noći spava u opštini. Očekuje se tokom dana da Kfor pojača prisustvo u Zvečanu.

Kirbi: Nismo preterali u sankcijama Prištini

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je da Amerika ostaje pri svom stavu da Kurti i vlada tzv. Kosova moraju da obezbede da izabrani gradonačelnici u opštinama na severu obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da uklone policijske snage iz blizine zgrada opština, preneo je RTV21.

Na pitanje u vezi sa Kurtijevom ocenom da je odluka SAD o sankcijama "preterana", Kirbi je rekao da nije čuo izjavu kosovskog premijera, ali da i dalje stoje reakcije američkih zvaničnika.

"Nisam video njegove komentare, ali ću ponoviti našu reakciju da sve strane moraju hitno da preduzmu mere za deeskalaciju", rekao je Kirbi.

Ponovio je da SAD najoštrije osuđuju napade na trupe Kfora. On je naveo i da SAD žele da vide deeskalaciju situacije i prestanak nasilja.

"Ovo je naša reakcija. Teško je misliti da je ovo na bilo koji način preterano", rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.