Srbija i Balkan

Kurti optužuje Ameriku da je reagovala preterano

Vašington je otkazao učešće tzv. Kosova u vojnoj vežbi pod vođstvom SAD i izjavio da sada nema mnogo entuzijazma da pomogne Prištini na putu ka članstvu u EU i NATO
Kurti optužuje Ameriku da je reagovala preteranoGetty © Omer Messinger

Odluka SAD da kazni Prištinu nakon nasilnih sukoba u kojima su ranjeni vojnici NATO-a je i iznenađujuća i "preterana reakcija", rekao je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za "Politiko".

SAD i njihovi zapadni saveznici oštro su prekorili Prištinu usred rastućih tenzija zbog odluke Prištine da nasilno postavi albanske gradonačelnike u opštinske zgrade u oblastima sa većinskim srpskim stanovništvom, uprkos izlaznosti manjoj od četiri odsto na nedavnim lokalnim izborima.

Kao odgovor na sve dublju krizu, Vašington je otkazao učešće tzv. Kosova u vojnoj vežbi pod vođstvom SAD i izjavio da sada nema mnogo entuzijazma da se pomogne Prištini na putu ka članstvu u EU i NATO.

"Imamo malu razliku u pristupu — i mislim da razmišljanje o sankcijama protiv Kosova izgleda nesrazmerno i nepravedno", rekao je Kurti na marginama konferencije u Bratislavi. "Bio sam iznenađen", dodao je on, karakterišući američki odgovor kao "preteranu reakciju".

Sličnu izjavu Kurti je dao i za Radio Slobodna Evropa.

"Ono što smo videli je suspenzija sa vežbe 'Defender Jurop 23', za koju smo se pripremali dve godine. To je katastrofa. Mislim da nije fer, ali ko sam ja da odlučujem. Još jednom, dozvolite mi da naglasim da su SAD nezamenljiv prijatelj, partner i saveznik za našu bezbednost i odbranu, za našu demokratiju i razvoj", rekao je Kurti odgovarajući na pitanje da li su američke mere udarac za tzv. Kosovo.

image