Srbija i Balkan

Blinken: SAD su zabrinute, očekujemo da Beograd i Priština odgovorno reaguju

Američki državni sekretar kaže da SAD podržavaju proces evroatlantskih integracija "Kosova" i Srbije, ali tenzije, prema njegovim rečima, ne pomažu tom procesu
Blinken: SAD su zabrinute, očekujemo da Beograd i Priština odgovorno reaguju© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Srbiju i takozvano Kosovo da odmah preduzmu korake za poboljšanje situacije na severu.

On je, takođe, od Beograda i Prištine tražio da obnove napore za sprovođenje sporazuma o normalizaciji koje vodi Evropska unija.

"Mnogi saveznici izrazili su zabrinost zbog porasta tenzija na severu Kosova i najoštrije osuđuju nedavne napade na Kfor, naše italijanske i mađarske kolege koje su povređene u napadu. Pozivamo Vlade Kosova i Srbije da preduzmu hitne korake za deeskalaciju situacije i obnove napore za sprovođenje sporazuma o normalizaciji koji vodi EU", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Oslu.

Američki državni sekretar kazao je da SAD podržavaju proces evroatlantskih integracija Kosova i Srbije, ali tenzije, prema njegovim rečima, ne pomažu tom procesu.

"Podržavamo proces evroatlantskih integracija 'Kosova' i Srbije, ali trenutna situacija ometa taj proces", dodao je Blinken.

On je napomenuo da je i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju rečeno da su SAD zabrinute zbog nedavnih akcija na severu, i da očekuju da obe strane "odgovorno reaguju".

"Eskalacija i preduzete akcije pomeraju i 'Kosovo' i Srbiju u pogrešnom smeru, jer odgovor koji mi očekujemo je deeskalacija, izbegavanje svih unilateralnih poteza i povratak procesu normalizacije koji predvodi EU", rekao je Blinken.

Blinken je 26. maja upozorio da će akcije Vlade tzv. Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose i tražio od Kosova da ne ulazi nasilno u opštinske objekte na severu KiM.

image