Srbija i Balkan

RT Balkan otkriva: Kako je uhapšen i za šta Priština tereti veterana sa Košara

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je pritvor dvojici uhapšenih Srba: veteranu sa Košara Siniši Jevtiću i Ivanu Sekuliću
RT Balkan otkriva: Kako je uhapšen i za šta Priština tereti veterana sa Košara© Приватна архива/Уступљена фотографија

Apsolutno ne postoji čak ni osnov sumnje da su uhapšeni Siniša Jevtić i Ivan Sekulić izvršili bilo koje krivično delo, za koje se terete, kaže za RT Balkan jedan od njihovih branilaca Ljubomir Pantović.

"Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je pritvor dvojici uhapšenih Srba Siniši Jevtiću i Ivanu Sekuliću. Određen je pritvor u trajanju od mesec dana pod sumnjom da su izvršili tri krivična dela. Ne bih govorio koje su kvalifikacije u pitanju, ali tvrdim da apsolutno ne postoji čak ni osnov sumnje da su izvršili bilo koje od ta tri krivična dela. Sve što stoji u zahtevu tužilaštva je totalno neprihvatljivo", navodi Pantović.

On ističe da je neverovatno da Sud u Prištini uopšte razmatra optužbe za koje nema dokaza, već su prosto neizvodljive.

"Specijalno tužilaštvo Kosova ih tereti da su 'učestvovali sa masom ljudi koja vrši krivično delo' (misleći na dešavanja 29. maja u Zvečanu), a ovi momci su ušli, tj. pokušali da uđu na teritoriju Kosova 31. maja, dakle dva dana nakon nereda. Tužilaštvo tvrdi da su oni imali nameru i da su učestvovali u 'nasilnim demonstracijama' na kojima nisu bili prisutni", ukazuje advokat uhapšenih Srba. 

Kako je jedna od optužbi da su "ugrozili 'ustavni poredak Kosova'",  Miloš Delević, koji je takođe branilac uhapšenih, dodaje da su odmah upitali kako Jevtić i Sekulić to čine bez vatrenog oružja i eksplozivnih sredstava.

"Nisu imali vatreno oružje, ni eksplozivna sredstva, pa smo kolega Pantović i ja postavili pitanje, čime su to ugrozili 'ustavni poredak Kosova'. Naravno, sud je usvojio ovaj apsolutno neosnovan zahtev tužilaštva", navodi Delević.

Pantović ističe da je tužilaštvo pristrasno i da će se na odluku žaliti, kao i njegov kolega Delević.

"To je samo jedna ilustracija koliko je tužilaštvo pristrasno i ne vodi računa o istini, dokazima, okolnostima, već samo traži pritvor. Naravno, Osnovni sud u Prištini je prihvatio takav zahtev tužilaštva. Kolega Miloš Delević i ja branimo obojicu i uložićemo žalbe sutra. Samo bojim se da efekta neće biti", poručuje Pantović.

Poslaniku zabranili ulazak na KiM, Jevtić se vratio

Narodni poslanik Strahinja Erac, koji je sa Sinišom Jevtićem pokušao da uđe na teritoriju južne srpske pokrajine otkriva za RT Balkan šta je prethodilo hapšenju heroja sa Košara.

"Sa herojem sa Košara Sinišom Jevtićem krenuo sam put Kosova i Metohije, kako bismo pružili podršku našem narodu u ovim teškim trenucima. Srpski punkt na administrativnoj liniji smo prešli nakon 15 minuta provere, dok smo na šiptarskom zaustavljeni. Vraćeni smo jer ja, iz njima znanih razloga, kao nosilac diplomatskog pasoša i narodni poslanik u srpskom parlamentu, ne smem da uđem na teritoriju južne srpske pokrajine", počinje Erac.

On objašnjava da su se nakon toga vratili u centralnu Srbiju, gde su ručali sa prijateljima, ali srce heroja nije se dalo demotivisati, Jevtić je odlučio da ipak ode na Kosovo i Metohiju, bez Erca.

"Prijatelj koji je krenuo sa nama je veteran žandarmerije, nije ni probao da uđe na teritoriju KiM, već je izašao u Raški, znajući da može lako da se desi da su šiptari izdali poternicu za njim. Iako je, verujem, i Siniša toga bio svestan, nije mario. Želja da podrži svoj narod bila je jača od straha", navodi Erac i dodaje:

"Siniša Jevtić nakon što smo ručali nazvao je svog prijatelja, sa kojim je i uhapšen, koga ne poznajem, i sa njim se uputio na Kosovo i Metohiju. Ubrzo je stigla vest da je uhapšen nakon što ih je policija zaustavila u automobilu slovenačkih registarskih oznaka. Ta okolnost i da je Siniša imao kod sebe zastavu Srbije i legitimaciju boračkih i patriotskih organizacija jeste tačna, ali za ostalo što mu se stavlja na teret, tvrdim da nema veze sa istinom", ukazuje narodni poslanik.

Naš sagovornik ističe da je ne veruje ni u jedno slovo optužnice protiv Jevtića.

"U svakodnevnom kontaktu sam sa veteranima i srpskim borcima iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Siniša mi nije poznanik, već prijatelj i siguran sam da nije tačno sve ono što mu se stavlja na teret", poručuje Erac za RT Balkan.

Erac napominje da je odmah po saznanju da je Jevtić uhapšen kontaktirao Igora Popovića iz sektora za pravnu pomoć Kancelarije za KiM, koji je brzo reagovao i uhapšenim Srbima obezbedio branioce.

"Ne mogu da grešim dušu, čim sam nazvao Igora Popovića, odmah su reagovali i poslali branioce Siniši i drugom uhapšenom. Naravno, koristim ovu priliku da apelujem na državne organe da reaguju i ne dozvole da Priština teroriše naš narod i kažnjava pojedince izmišljenim optužnicama, samo zato što su Srbi i heroji koji su branili i odbranili naše Kosovo i Metohiju kada je bilo najteže - 1999. godine na Košarama. Takođe, u kontaktu sam sa Sinišinom porodicom i apelujem na sve građane da im pruže podršku", poručuje naš sagovornik, zaključujući da je Siniša kriv samo zato što je srpski patriota:

"Siniša zaista ništa nije pogrešno uradio i jedini mu je greh što je Srbin i patriota, što se borio za naš narod na KiM i što sada nije mogao da okrene glavu od nepravde. Želeo je da dođe i izrazi podršku građanima koji mirno protestuju i traže svoja prava u poslednjem evropskom getu".

image