"Mađar nemzet": Istina o Srbima, ne smemo da padnemo na provokacije Zapada

Mađarski vojnici u sastavu Kfora povređeni su u napadu kosovskih Srba - ova jedna rečenica je san za SAD i Brisel, budući da je Mađarska previše dobra sa Srbijom, pa je došlo vreme da taj dobar odnos bude uništen

Hajde prvo da sagledamo nezgodne činjenice, poziva najstariji mađarski list "Mađar nemzet" u autorskom tekstu "Istina o Srbima". 

Dana 17. februara 2008. godine, nakon višemesečnih neuspešnih pregovora vlade u Beogradu i kosovskih Albanaca, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su teritoriju "Kosova" de fakto držale pod vojnom kontrolom, Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije, navodi se na samom početku.

List podseća da jednostrano otcepljenje pokrajine prema nekim tumačenjima krši Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN iz juna 1999. godine kojom se garantuje teritorijalni integritet SR Jugoslavije, čiji je pravni naslednik današnja Srbija. 

Kako se dodaje, Srbija i njen glavni oslonac Rusija, kao i mnoge druge države sveta, ne priznaju "Kosovo" kao nezavisnu državu.

Šta je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu

Ruski lideri na Krimu su 2014. godine objavili nameru Krima da postane nezavisan od Ukrajine, što je potvrđeno velikom većinom na referendumu 16. marta iste godine, navodi se u tekstu.

Prema ruskim izveštajima, 95,7 odsto onih koji su učestvovali na referendumu dalo je glas za otcepljenje od Ukrajine, dok je samo 3,2 odsto glasalo za ostanak. 

Nakon objavljivanja rezultata referenduma, prema ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina, "uzimajući u obzir volju naroda Krima", Rusija je priznala Republiku Krim kao suverenu i nezavisnu državu, u okviru koje grad Sevastopolj ima poseban pravni status.

Predsednik Rusije je 17. marta održao vanredni govor pred oba doma parlamenta povodom zahteva za prisajedinjenje poluostrva i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji, a 18. marta je odobrio nacrt ugovora koji ima za cilj prisajedinjenje Krima.

Kako piše "Mađar nemzet", dobro je i korisno čitati ove informacije jedne za drugom, budući da je to jedini način da se zaista razume da za Zapad, a prevashodno za imperiju u opadanju, odnosno SAD – ono što je dozvoljeno Jupiteru zaista nije dozvoljeno malenom volu.

Dakle, ako Zapad predvođen Sjedinjenim Država odluči da je nešto dobro zato što je u skladu sa njihovim interesima, onda bilo koja nacionalna manjina (koja je na nekom prostoru većina) može jednostrano da proglasi nezavisnost i dobije svoju vlastitu državu. Sa druge strane, ukoliko Zapad isto ne vidi kao svoj interes, na drugim mestima manjinama sa istim statusom to neće biti omogućeno, objašnjava mađarski list.

Šta će Americi dozvola?

Već devedesetih godina, Zapad i SAD su odlučili da kazne Srbiju i Srbe, nastavlja "Mađar nemzet". 

Budući da im raspad Jugoslavije nije bio dovoljan, SAD su, bez da ih je iko za to ovlastio, sprovele terorističko bombardovanje Srbije. Na kraju krajeva, šta će Americi ovlašćenje za tako nešto?

SAD smeju da urade bilo šta bilo gde u svetu, od najgnusnijih osvajačkih ratova, kolonizacije, "izvoza demokratije", preko mešanja u unutrašnje stvari nezavisnih, suverenih država. To mogu da rade od Koreje i Vijetnama preko Iraka, Sirije, Avganistana do Jugoslavije (Srbije) i Kosova, navodi se u komentaru mađarskog lista bliskog vladi premijera Viktora Orbana. 

Sva ova zlodela i zločine protiv čovečnosti pomažu i zataškavaju EU i NATO, sve dok ne moraju direktno da uprljaju ruke. 

Činjenica da je albanska većina uz pomoć SAD i EU uspela jednostrano da proglasi nezavisnost i otcepi "Kosovo" od Srbije, očigledna je podlost, i to ne prvenstveno albanske manjine, već SAD i EU. To što nakon svega toga ne priznaju volju ruske većine na Krimu i usuđuju se da govore o "ruskoj agresiji" – ponavljamo, sve u senci tzv. Kosova – samo je nastavak iste nečuvene podlosti, ističe "Mađar nemzet".

Kome je stalo do prava Srba sa KiM?

U svetlu gorepomenutih objašnjenja, neophodno je sagledati i trenutnu situaciju na KiM, "a u ovakvim slučajevima uvek je definitivno najbolje slušati pesmu opozicionih medija, zato što nam iz njih pevaju najmračniji, najpodliji, najfarisejskiji glasovi SAD i Brisela".

U komentaru se dalje predstavlja način na koji je nedavna eskalacija sukoba prikazana u prozapadnim mađarskim opozicionim medijima.

"Dvadeset mađarskih vojnika pri Kforu je povređeno, od kojih nekoliko teže, kada je u Zvečanu na Kosovu izbio sukob između Srba koji protestuju i vojnika koji su želeli da održe red", pisao je portal "Hvg.hu".  

Kako podseća "Mađar nemzet", protest Srba počeo je u petak, kada su novoizabrani albanski gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka pokušali da zauzmu kancelarije, sa čime se lokalni Srbi ne slažu budući da ne žele da opštine sa srpskom većinom vode Albanci, odnosno ljudi koje oni sami nisu birali.  

"Mađarski vojnici u sastavu snaga Kfora povređeni su u napadima kosovskih Srba" - ova jedna rečenica je san za SAD i Brisel, budući da je Mađarska sada previše dobra sa Srbijom, pa je došlo vreme da ovaj dobar odnos bude uništen", ocenjuje se u tekstu. 

A zašto su nemiri izbili? Zato što će srpska skoro stopostotna većina na severu Kosova i Metohije imati albanske gradonačelnike, objašnjava list naglašavajući da "nije dovoljno što je Srbima deo države 2008. jednostavno otrgnut, već sada nemaju pravo ni na svoje gradonačelnike". 

I naravno, Vašington i Brisel priznaju kao legitimne izbore na kojima je izlaznost bila tri odsto, baš kao što se dure kada mađarski Fides uz izlaznost od sedamdeset odsto pobedi sa dvotrećinskom većinom, ili kada Erdogan pobedi sa još većom izlaznošću.

U takvim slučajevima se uvek jave "branitelji ljudskih prava" i odgovarajuće NVO da izraze zabrinutost za legitimitet izbora. A kome je stalo do prava Srba sa KiM? Kome je stalo do nezavisnosti i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije? Nikome, zato što je u interesu Vašingtona i Brisela da Balkan zauvek ostane bure baruta.

Postoji kriza u opštinama na severu KiM, razlog krize je jasan, a to što su Srbi uvređeni potpuno je opravdano, navodi se u autorskom tekstu.

U neredima su povređeni i mađarski vojnici. Srpska vojska je na granici. Nitkovi u SAD i Briselu trljaju dlanove.

Eto gde se sada nalazimo. Mađari bi barem trebalo da budu razumni i da ne nasedaju na provokacije Zapada.