Srbija i Balkan

Hovenijer: "Kosovu" nismo uveli sankcije, to su posledice

Bilo je nekih posledica, ali nadam se da ćemo ovu situaciju prevazići, kaže Džefri Hovenijer
Hovenijer: "Kosovu" nismo uveli sankcije, to su posledice

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da mere koje su SAD uvele protiv takozvanog Kosova neće nazivati "sankcijama".

"Ne želim da koristim tu reč, nikada to nisam rekao. Bilo je nekih posledica, ali nadam se da ćemo ovu situaciju prevazići", obrazložio je američki ambasador.

Govoreći o sastanku sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, naglasio je da je tom prilikom ponovio stav SAD i ideju kako smiriti situaciju na severu KiM, piše "Reporteri".

"Ponovio sam stav Sjedinjenih Američkih Država i potrebu za nizom hitnih koraka za deeskalaciju tamošnje situacije", dodao je.

Kaže da ideja SAD o smirivanju situacije nije tajna - da gradonačelnici na severu rade iz alternativnih prostorija, kao i da se snage policije tzv. Kosova povuku.

Takođe je istakao važnost uključivanja u dijalog.

"Razgovarali smo i o tome koliko je važno ostvariti napredak u primeni sporazuma o normalizaciji, kao i o zabrinutosti da tenzije na severu ometaju taj proces. SAD će nastaviti da ohrabruju Vladu Kosova kako bi se postigla deeskalacija", rekao je američki ambasador.

Ranije je Hovenijer saopštio da je otkazivanje učešća takozvanog Kosova u vežbi "Difender Jurop 2023", prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da ne zaoštrava situaciju na severu.

SAD su kritikovale Vladu Kosova, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u severnim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na severu, a Hovenijer je napomenuo da Amerika razmišlja i o drugim odlukama koje će doneti u tom pravcu.

image