Vučić sa Makronom i Šolcom: Teški razgovori; Evropski zvaničnici: Novi izbori, učešće Srba i ZSO

Četiri gradonačelnika je izabrano sa manje od pet odsto glasova, što nije uslov za legitimnost, kaže Emanuel Makron

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao težak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o eskalaciji nasilja na KiM.

"Težak razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o ponovnoj eksalaciji nasilja na Kosovu i Metohiji, kao i o aktuelnoj regionalnoj i globalnoj situaciji i evropskoj budućnosti Srbije", napisao je Vučić na Instagramu.

On je istakao neophodnost ulaganja dodatnih zajedničkih napora u deeskalaciju situacije i nastavak razgovora, kao i ključnu ulogu Srbije u očuvanju mira i nastojanjima da se sva otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga, a ne putem provokacija i neodgovornih jednostranih poteza.

"Ponovio sam pozicije naše zemlje i u pogledu najvažnijih globalnih geopolitičkih dešavanja i naglasio da Srbija ostaje dosledan i pouzdan partner u očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, vođena prevashodno nacionalnim i državnim interesima", zaključio je predsednik Srbije.

Makron: Tražimo nove izbore i osnivanje ZSO

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc preneli su danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici privremenih institucija u Prištini Vjosi Osmani svoje zahteve za deeskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji – nove izbore na severu i formiranje Zajednice srpskih opština.

"Prvi zahtev je da se u najkraćem roku održe novi izbori u četiri opštine na severu Kosova, uz učešće Srba. Zatim da se prioritetno, i bez odlaganja, pristupi formiranju ZSO", rekao je Makron u izjavi novinarima.

On je naveo da će obe strane održati konsultacije i iduće sedmice doći sa jasnim odgovorima.

Istovremeno će, dodao je, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj imati mogućnost da organizuje sastanak na nivou glavnih pregovarača o pitanju ZSO.

Makron je napomenuo da je sa kancelarom Šolcom razgovarao najpre odvojeno sa Vučićem i Osmani, a potom su imali i zajednički sastanak.

"Kao što znate, Nemačka i Francuska su predložile plan za normalizaciju odnosa, koje su strane prihvatile i koji treba primeniti", podsetio je.

Istakao je da je sada došlo do tenzija na severu KiM, koje su u vezi sa izborima, koji su organizovani, nažalost, iako nije bilo garancija da će moći dobro da se sprovedu.

"Četiri gradonačelnika je izabrano sa manje od pet odsto glasova, što nije uslov za legitimnost", pojasnio je francuski predsednik.

Šolc: Intenzivni razgovori

Kancelar Šolc je, u obraćanju medijima, rekao da je sa Makronom pokušao da doprinese smanjenju tenzija kako između Jermenije i Azerbejdžana, tako i Kosova i Srbije.

"Situacija na Kosovu je ozbiljna i zahteva hrabrost obe strane da se deeskalira. Treba iskoristiti mogućnosti koje pruža evropski sporazum koji je na stolu, i ne propustiti tu priliku samo zato što ne postoji hrabrost", dodao je Šolc.

On je naglasio da je sada važno da dve strane učine sve da dođe do deeskalacije situacije i da se vrate "duhu razumevanja".

To, dodao je, znači da građani mogu da učestvuju na izborima, ali u to spada i formiranje ZSO.

Šolc kaže da svi treba da daju svoj doprinos da se izađe iz spirale tenzija.

On ističe da su "strane u pregovorima blizu dogovora o strukturiranom i trajnom rešenju sukoba".

"Francuski predsednik i ja, ali i drugi poput Žozepa Borelja, radimo veoma naporno da osiguramo da se pojačane tenzije ponovo smanje. To je zadatak za koji imamo posebnu odgovornost, jer smo sada blizu pronalaženja trajnog rešenja sukoba između Kosova i Srbije kroz dogovorene sporazume", dodaje Šolc.

Precizirao je da su obe strane bile na sastanku koji je, ocenjuje, bio "intenzivan".

Osmani: Priština razmatra održavanje novih izbora

"Priština je spremna da razmotri održavanje novih izbora za gradonačelnike na severu Kosova i Metohije", rekla je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Osmani je istakla da su dvojica zvaničnika njoj i predsedniku Srbije rekli da treba da se pronađe način za održavanje novih izbora koji bi građanima srpske nacionalnosti dali priliku da učestvuju i biraju predsednike sa većim legitimitetom.

Dodala je da je izrazila spremnost da se izbori održe u slučaju da građani s tog područja potpišu peticiju koja omogućava zakazivanje novih izbora, prenosi "Reporteri".

"To znači da građani Srbije, odnosno njih oko 20 odsto koji su na biračkom spisku, mogu da potpišu peticiju i da preko nje pokrenu proces novih izbora. Spremni smo da poštujemo zakon", navela je Osmani.

Danas su Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sastanak sa predsednicima Srbije i takozvanog Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji.

Nakon sastanka sa Makronom, Vučić je istakao da je francuskom lideru "zahvalio na čvrstom stavu i podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja na KiM".

"Izrazio sam zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja na Kosovu i Metohiji, a sa predsednikom Makronom sam razgovarao o daljim koracima u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu", objavio je Vučić na Instagramu.

Borelj: Izneli smo tri jasna zahteva - novi izbori, učešće Srba i ZSO

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj saopštio je večeras da su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani evropski zvaničnici izneli tri zahteva - održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borelj je u objavi na svom Tviter nalogu naveo da će, ako to ne bude učinjeno, biti ozbiljnih posledice po odnose sa Evropskom unijom.

On je objavio da je u Moldaviji na samitu evropskih lidera razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani o "opasnoj situaciji na Kosovu", kao i da se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, zajedno sastao sa Vučićem i Osmani.

"Sada treba da se obezbedi održavanje novih lokalnih izbora, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posledice po naše odnose", napisao je Borelj.