Srbija i Balkan

Haške presude zakuvale uzavreli bosanski lonac: Bošnjaci vide šansu da traže odštetu od Beograda

Haški sud nije delio nikakvu pravdu, već je svojim odlukama pokušao da kreira neku iskrivljenu istoriju, kaže advokat Branko Lukić
Haške presude zakuvale uzavreli bosanski lonac: Bošnjaci vide šansu da traže odštetu od Beograda© Piroschka van de Wouw/Pool Photo via Tanjug/AP

Osuđujućom presudom na po 15 godina zatvora bivšim čelnicima Resora državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, haški sud je istrčao svoj trodecenijski krug nepravde i zatvorio poslednju stanicu suđenja za ratne zločin  u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, pišu "Novosti" 

Ovom presudom bivšim srpskim bezbednjacima iz Haga su dodatno zakuvali uzavreli bosanski lonac.

Naime, u Sarajevu su malo razočarani jer se u presudama nigde ne spominje genocid, ali aplaudiraju iz sve snage ovoj odluci, najavljujući da se sada otvaraju mogućnosti da BiH tuži Srbiju za naknadu ratne štete, jer se kako, kako kažu, ovom presudom potvrdilo da je Beograd bio direktno uključen u rat preko svojih državnih službenika.

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović  kaže da je pravosnažnim presudama haškog suda, uključujući i presude o udruženim zločinačkim poduhvatima, dokazano da je rat u BiH bio međunarodni oružani sukob.

"Susedne države su vodile rat za teritorije s ciljem stvaranja velike Srbije, a u jednom periodu rata i velike Hrvatske", rekao je Bećirović.

Na ovo se nadovezao pravnik Kasim Trnka ukazujući da presude Stanišiću i Stamatoviću treba detaljno analizirati i da u osnovi postoji mogućnost da se "sada procesuiraju zahtevi BiH i da se od Srbije, kao agresora, traži naknada štete".

Pravnici iz Srbije kažu da, ako se bude rukovodilo normama i aktima međunarodnog prava, sva vika iz Sarajeva treba da ode niz vetar.

Profesor međunarodnog prava Bojan Milosavljević je rekao da BiH nema mogućnosti da se pozove na ove presude suda u Hagu za nadoknadu štete.

"Presuda Međunarodnog suda pravde kojom je odbijena tužba  BiH za agresiju i genocid protiv Srbije doneta je  2007. godine i od tada su protekli i objektivni i subjektivni rok od deset  godina i BiH nema mogućnost da traži reviziju i naknadu štete. Ove presude  neće imati ozbiljne pravne konsekvence", ocenio je Milosavljević sa "Novosti".

Što se tiče rada i Haškog tribunala i Mehanizma za krivične sudove, koji ga je pre nekoliko godina nasledio, Branko Lukić, branilac generala Ratka Mladića i još nekoliko Srba, ocenjuje da "to nije bio sud".

"Imali su dovoljno obraza da ga i ne nazovu sud, već tribunal, što je na plemenskom nivou. Oni nisu ništa drugo do komisija NATO i to je general Ratko Mladić sve vreme tvrdio, a ja sam ga naivno ubeđivao da to nije baš tako. Sad vidim da je bio u pravu", kaže Lukić za "Novosti".

On je istakao da je sud u Hagu "imao isključivi zadatak da Srbe okrive za ratove devedesetih, iako su Srbi najveće žrtve".

"Posle rata u BiH se jedino broj Bošnjaka povećao a oni tvrde da je nad njima počinjen genocid. Kako je to genocid? Takav do sada još nije viđen", rekao je Lukić.

On navodi da haški sud nije delio nikakvu pravdu, već je svojim odlukama pokušao da kreira neku iskrivljenu istoriju.

"Potpuno su ignorisali dokaze i činjenice, nametali svoju sliku dokaza i zaključaka a to danas vidimo na Zapadu po pitanju Ukrajine. Niko tamo ne želi istinu, činjenice, pravdu, već samo da se nametne zapadni narativ. Upravo je Haški tribunal bio prvi pokušaj toga, testiran na Srbima i uspešno sproveden", zaključuje Lukić.

Podsećamo da je Međunarodni sud pravde 2007. godine odbacio tužbu BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, a deset godina kasnije i njihov zahtev za reviziju te presude. Međunarodni sud je izričito naveo da Srbija nije počinila genocid u BiH, niti učestvovala u agresiji, zaveri ili bila saučesnik u genocidu, niti je vojska SRJ učestvovala u zločinu u Srebrenici.

image