Dodik: Narodna skupština RS usvaja rezoluciju o zaštiti Srba na KiM

Predlog rezolucije trebalo bi da bude razmatran naredne sedmice

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će u Narodnoj skupštini RS (NSRS) biti usvojena rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji.

Kako je istakao, već postoji parlamentarna većina za usvajanje predloga rezolucije o zaštiti Srba na Kosovu i teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, preneo je "Kliks".

Dodik je naglasio da će u taj dokument biti ugrađena i ocena situacije na KiM, kao i obaveze RS-a u pogledu pomoći, a predlog rezolucije doći će u NSRS, kako bi i opozicija, mediji i svi drugi učestvovali u njenoj izradi.

"Rezoluciju predlaže vladajuća koalicija i za nju već imamo podršku, ali smo spremni da prihvatimo i druge iz opozicije, koji žele da budu deo tog dokumenta", rekao je Dodik.

Predlog rezolucije bi trebalo da bude razmatran naredne sedmice, a u njemu se navodi da "NSRS pozdravlja pravo Srbije da brani pravo na opstanak srpskog naroda na Kosovu ukoliko se kosovski Albanci i njihove vlasti odluče za upotrebu nasilja".

Rezolucijom se još osuđuje i kršenje ljudskih prava Srba, posebno prava na život i imovinu, a što, kako navode, narušavaju prištinske vlasti.