Srbija i Balkan

"Majke Srebrenice" najavile tužbu protiv Srbije i Republike Srpske

Organizacija je tužbu najavila nakon što je Haški sud osudio Jovicu Stanišića i Franka Simatovića na 15 godina zatvora za učešće u zločinačkom poduhvatu
"Majke Srebrenice" najavile tužbu protiv Srbije i Republike Srpske© Tanjug/Piroschka van de Wouw/Pool Photo via AP

Posle pravosnažne presude čelnicima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za umešanost u rat u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, udruženje "Majke Srebrenice" najavile su tužbu protiv Srbije i Republike Srpske.

Stanišić i Simatović su osuđeni na po 15 godina zatvora, a Haški sud ih je proglasio krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i za zločine počinjene u pet opština u Bosni i Hercegovini i jednoj opštini u Hrvatskoj.

"Nakon presuda za udruženi zločinački poduhvat, i presuda Stanišiću i Simatoviću, planiramo da podnesemo tužbu protiv Republike Srbije i RS. Tražićemo pravdu za svaku žrtvu genocida", navodi se u objavi na zvaničnom Tviter nalogu Majke Srebrenice.

Pravosnažnom presudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, Stanišić i Simatović postali su prva dva srpska zvaničnika osuđena za zločine u Bosni i Hercegovini.

Slobodan Milošević je optužen, ali je preminuo 2006. godine tokom suđenja.

image