Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje "pucanj u prosvetu Srbije": Fajront u kafani se najavi ranije, a ne kraj škole

Pitanje je i šta sa onima koji se odluče na popravljanje ocena do 20. juna, ko će da garantuje njihovu bezbednost, pitaju se sindikalci
RT Balkan istražuje "pucanj u prosvetu Srbije": Fajront u kafani se najavi ranije, a ne kraj školeGetty © Rodin Eckenroth

Dan pred vikend i mesec dana nakon tragične pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je ubijeno devet učenika i pripadnik obezbeđenja, Vlade Srbije je usvojila zaključak o završetku školske godine dve nedelje ranije. Ministarstvo prosvete je obavestilo škole da će đaci u školskim klupama sedeti još dva radna dana, tačnije do utorka 6. juna.

Sagovornici RT Balkan smatraju da je ova odluka tragična, nepromišljena i ishitrena, da će ostaviti ogromne rupe u znanju učenika, pogotovo posle dve godine neredovne i onlajn nastave. Deca će se, upozoravaju prosvetari, po povratku sa tromesečnog raspusta teško prilagoditi na đačke klupe.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije za naš portal kaže da će doći do haosa. Zato i ne iznenađuje što deo prosvetara najavljuje kontramere - držaće časove do redovnog kraja školske godine.

"Prvi šok smo doživeli jer smo sve saznali iz medija iako smo dan ranije bili prisutni na Savetu protiv nasilja zajedno sa predstavnicima različitih ministarstava, roditelja i stručnih timova. Još jednom je doneta odluka, a niko nije konsultovao zaposlene u prosveti. Da jeste, znali bi da smo mi tražili da nastava stane još 4. maja. Izigrani smo, smatramo da je posredi politička odluka. Videćemo, šta se iza nje valja", objašnjava ona i dodaje da je i obrazloženje prosvetnih vlasti neubedljivo.

Kako kaže, rečeno je da su razlozi za takvu odluku bezbednost dece, sloga u kolektivu i duboka potresenost društva.

"Za sada smo u takvoj situaciji da ako rešimo da produžimo nastavu, to radimo na sopstveni rizik. A deca su mnogo izgubila tokom kovida-19 i onlajn nastave. Tada je došlo do pada socijalnih kontakta, a pao je i kvalitet nastave. Sada imamo kratak rok za zaključivanje ocena, mnogi nisu uradili pismene zadatke koji su obavezni, a veliki broj dece je neocenjen", objašnjava Ilićeva i naglašava da je nejasno i šta će biti sa malim maturantima koji bi trebalo da polažu testove 21, 22. i 23. juna.

Nekadašnja članica Foruma beogradskih osnovih škola prof. Radmila Dodić za RT Balkan podseća da se i fajront u kafani najavljuje ranije, a kamoli kraj školske godine.

"Ogorčeni smo i đaci i mi, verujte, mnoge moje kolege osećaju se poniženo zbog ovog vrhunca bezobrazluka. Prosvetni sistem je delikatan mehanizam, sada su mu definitivno slomili kičmu. Svi znaju da su poslednje dve nedelje vrlo dinamične, da se rade kontrolni i pismeni zadaci, a ne da se poklanjaju ocene", navela je ona i dodala da su ovom odlukom poremećeni i osnovni principi da se odgovara pred čitavim odeljenjem.

Psiholog i nekadašnji savetnik u Ministarstvu prosvete Biljana Lajović kaže za RT Balkan da ovakvim potezima deci poručujemo da ne postoje stabilnost i smislenost, odnosno nešto najbliže normalnosti posle kobnog pucnja u društvo, već da postoje haos i konfuzija.

"Ne mogu da pronađem razlog za takvu odluku. Nakon 40 godina rada u prosveti ne shvatam šta su rukovodioci hteli da postignu. Ove generacije su usvojile minimum obrazovnih pravila i struktura zbog korone, a sada će imati ogroman raspust koji neće doprineti boljem polasku u sledeću školsku godinu u septembru. Postoje predmeti koji se održavaju jednom nedeljno, npr. u sredu ili četvrtak, ti nastavnici su sada bukvalno zaleđeni, ne mogu ništa jer je nastava gotova u utorak", započinje naša sagovornica.

Kaže da je ukinuto pravo đaka da nastave plan i program učenja, što je prema Lajović, svojevrsna diskriminacija onih koji bi želeli da nastave školovanje.

"Pitanje je i šta sa onima koji se odluče na popravljanje ocena do 20. juna, ko će da garantuje njihovu bezbednost? Takođe, netipična je odluka ove vrste kada imate v.d. ministra. Niko nije mislio na decu, njihovu dobrobit, na roditelje, još manje na zaposlene u obrazovanju. Zapanjena sam i ne razumem zašto je dozvoljeno da se, posle tragičnih događaja, podstiče vanredna situacija umesto da se vraćamo u normalu", upozorava Lajović.

Veoma zanimljivo je pitanje kako će nastava biti organizovana u OŠ "Vladislav Ribnikar" budući da je Savet roditelja odbacio inicijativu o ranijem završetku školske godine i to sa 31 glasom "za" i sa tri uzdržana glasa .

Vučić: Više tolerancije i nenasilje 

Predsednik Srbije je sinoć poručio da je Srbija donela nekoliko različitih mera, od prisustva 1.000 policajaca u školama, preko zapošljavanja 156 psihologa, do razoružavanja civila.

Juče je, međutim, predstavio još jedan korak.

"Sa Filozofskim fakultetom radimo na adaptaciji programa za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kako bismo promovisali više tolerancije, nenasilje i borbu protiv nasilja", rekao je Vučić i najavio da će taj program biti završen do 1. septembra.

"I onda idemo u škole sa tim, to su mere i to je ono što država može da uradi", naglasio je Vučić.

image